Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Ierland

Genieten van lokale lekkernijen, de vrolijke klanken van de Ierse volksmuziek en bijzondere variaties van de natuur. Van de ruige kliffen van Moher tot de mediterrane fauna in het zuiden, dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Ierland.

Wat te doen in Ierland?

Overdag wandelen over ruige kliffen, struinen door kleurrijke dorpjes en ’s avonds heerlijk nagenieten in knusse pubs. Klinkt dit als (volks)muziek in je oren? Dan is Ierland de plek voor jou! Er zijn maar weinig Europese landen waar gastvrijheid zó hoog in het vaandel staat als in Ierland. De Ieren zijn meesters in het vertellen van mystieke verhalen en folklore. Laat je verleiden door het mysterieuze Ierland en ontdek de mooiste bezienswaardigheden.

1. Smakelijk genieten in Cork

Welkom in de ‘meest Ierse stad van Ierland’: Cork, aan de zuidkust van Ierland. Met als hoogtepunt de English Market. Het is een van de oudste boerenmarkten ter wereld, die al bestaat sinds 1788. Geniet van de vele ambachtelijke producten zoals jam, kaas, vlees en lokale specialiteiten. Mocht je het nog niet doorhebben: eten is belangrijk in Cork. Zo zijn de inwoners ook erg trots op de belangrijke rol die Cork speelde in de Europese boterhandel. Door sappige grasvelden en het gematigde klimaat produceren de Corkse koeien al eeuwen de lekkerste boter, melk en kaas.

Bezoek ook de voormalige gevangenis City Goal, bekijk de St. Anne’s Church en luid de klokken van de Shandon-kerk. Kijk je ogen uit in de omgeving van Cork: Ierser wordt het niet!

2. De grootste bieb van Ierland: blader door de geschiedenis

Liefhebbers van historie en boeken voelen zich helemaal thuis in de indrukwekkende bibliotheek van Trinity College. Deze bibliotheek in Dublin is meer dan 300 jaar oud en bevat een kamer van maar liefst 65 meter lang. Daarmee is deze bieb de grootste van Ierland. In 1592 wilde koningin Elizabeth I de Ieren ‘beschaving’ bijbrengen. En dat deed ze. Je loopt hier in de voetsporen van vele beroemde schrijvers zoals Oscar Wilde en Bram Stoker, de schrijver van Dracula.

Struin lekker rond en bewonder een van de pronkstukken: The Book of Kells. Dit eeuwenoude manuscript uit de vroege middeleeuwen is geschreven en versierd door Keltische monniken. De versieringen zijn zo bijzonder dat het boek is uitgeroepen tot een van de mooiste oude boeken ter wereld.

3. Op avontuur in de tuin van Ierland: Wicklow Mountains

Zin in een actief dagje tijdens je reis door Ierland? Bezoek dan het nationaal park Wicklow Mountains, dat ook wel bekend staat als ‘de tuin van Ierland’. Bewonder mooie valleien met rode, gele, groene en zelfs paarse tinten. Dit nationaal park is perfect voor de actievelingen en om even te ontsnappen aan de drukte van Dublin, dat ongeveer 30 kilometer verderop ligt. Maak een prachtige wandeling of fietstocht over de 132 kilometer lange Wicklow Way of kies voor raften, klimmen of vissen.

Verstopt in de schoonheid van de Wicklow Mountains vind je het Glendalough-klooster, gesticht in de 6 eeuw. De wolken die tegen de rand van de vallei hangen en de kabbelende beekjes brengen een sereen gevoel met zich mee. 

4. De klanken van Galway

In Galway zit je helemaal goed als je gek bent op de traditionele Ierse muziek en keuken. Spits je oren en geniet van enthousiaste straatmuzikanten tot Ierse folk in de pubs. Neem plaats in een van de traditionele houten pubs, bestel een Galway Hooker-biertje en zing en dans mee met de band.

Naast muziek en dans is Galway ook echt een gastronomisch juweeltje. Gepassioneerde producenten, brouwers en chocolatiers gebruiken de beste lokale ingrediënten voor hun producten. Kies heerlijke verse Fish ‘n Chips of proef ‘boxty’ een soort traditionele aardappelpannenkoek. 

5. De mediterrane zuidkust van Ierland

Maak tijdens je rondreis over de Wild Atlantic Way – een spectaculaire autoroute langs de kust – een ommetje naar het zuidwestelijkste puntje van Ierland. Vind hier de hoogste bergen van het land en tuinen zoals die op Garnish Island, die je eerder in het Middellandse Zeegebied zou verwachten. Deze vegetatie, die verrassend mediterraan oogt, groeit doordat dit zuidwestelijke puntje bij de warme golfstroom ligt. Een klokkentoren uit de tijd van Napoleon, een Griekse tempel en een Italiaans theehuis geven je naast de bijzondere flora het ultieme gevoel in de zuidelijke delen van Europa te zijn.

Spot vanaf de kust de Fastnet-vuurtoren. De historische vuurtoren ligt op een klein rotseilandje genaamd Fastnet Rock dat het uiterste zuiden van Ierland vormt. De Fastnet-vuurtoren was voor miljoenen Ierse emigranten het laatste stukje vaderland dat ze zagen.

Ontdek meer: reisfilm Ierland

Bekijk de reisfilm 

6. De fleurige dorpen en ruige kustlijnen van Dingle

Tijdens je rondreis door Ierland kun je zeker schiereiland Dingle in het graafschap Kerry niet overslaan. Door de afgelegen ligging heeft Dingle een authentiek karakter. Het is een van de weinige plaatsen waar nog actief Iers wordt gesproken en ook de straatnaambordjes geven vaak alleen de Ierse benaming aan. De artistieke inwoners, kleurrijke huizen en gezellig pubs maken het geheel compleet.

Dingle is het start- en begin punt van de toeristische kustroute Slea Head Drive, onderdeel van de Wild Atlantic Way. Deze 50 kilometer lange route voert je langs de ruige kust van Kerry met zijn woeste golven, zilte zeewind en imposante kliffen. National Geographic riep het fotogenieke schiereiland niet voor niets uit tot ‘mooiste plek op aarde’. Strijk in Dingle ook zeker neer op het strand van Inch, een van de mooiste stranden van Ierland met zowel uitzicht op schiereiland Dingle als het schiereiland Iveragh.

7. Uitwaaien op de Cliffs of Moher

Maak een uitstapje naar de beroemde Cliffs of Moher. Dit indrukwekkende natuurverschijnsel is misschien wel het meest kenmerkend voor de Wild Atlantic Way. Geniet van een adembenemend uitzicht over de Atlantische Oceaan vanaf de 214 meter hoge top, waarvandaan je zelfs de Aran-eilanden in het noorden spot. Maak een wandeling over de klif en luister naar het geweld van de natuur. Wie naar beneden durft te kijken, ziet de golven met schuimkoppen wild bewegen tegen de rotsen.

De kliffen zijn het resultaat van erosie veroorzaakt door de zee. Al eeuwenlang beuken de golven hier tegen de kust aan. Tel de verschillende rotslagen die de afgelopen miljoenen jaren zijn ontstaan en de geologische geschiedenis blootleggen. Je leert er alles over in het bijbehorende bezoekerscentrum.

8. Malin Head: in het spoor van Star Wars

Malin Head is het meest noordelijke punt van het Ierse vasteland, gelegen op het schiereiland Inishowen. De regio staat bekend als ‘the forgotten county’, een vergeten gebied. Het is erg afgelegen en dun bevolkt, maar juist daarom krijgt de natuur hier de kans zijn gang te gaan. Zeehonden en dolfijnen laten regelmatig hun neus zien voor de kust en slechtvalken, buizerds en kwartelkoningen houden alles van bovenaf in de gaten.

Deze kust geeft ook wel het gevoel aan het eind van de wereld te staan, met de onheilspellende rotsen en alleen maar oceaan, zover als je kunt kijken. Een beetje buitenaards zelfs. Dat was de producenten van Star Wars ook opgevallen. De hele crew van ‘Star Wars: Return of the Jedi’ zette hier een tijdje z'n kamp op in 2016, om delen van de film in dit onherbergzame rotslandschap op te nemen. Het feit dat het noorderlicht zich hier ook regelmatig laat zien, draagt bij aan de mystiek.

9. Kilkenny: ‘de middeleeuwse hoofdstad van Ierland’

De stad Kilkenny spreidt zich uit over beide oevers van de Nore-rivier en ademt historie. De stad staat bekend als ‘de middeleeuwse hoofdstad van Ierland’. De kinderkopjes van de Medieval Mile leiden je langs diverse historische bezienswaardigheden. Zo zie je Kilkenny Castle, het 12de-eeuwse kasteel op een 30 meter hoge heuvel langs de rivier, opgetrokken in Anglo-Normandische architectuur. Ook de 13de-eeuwse gotische St. Canice Cathedral passeert de revue. Beklim de hiernaast staande Keltische St. Canice Tower uit de 9de eeuw. De 121 treden van de diverse ladders binnenin de toren leiden naar het beste uitzicht over de stad.

Voor een drankje en een hapje strijk je neer in een van de vele pubs die de stad rijk is. Ook in deze categorie bestaat een aantal al eeuwenlang. De Kyteler’s Inn stamt bijvoorbeeld uit 1324. Maar het bier is altijd vers, afkomstig uit verschillende brouwerijen in Kilkenny. Het meest bekend is Smitwick’s, een zogenaamd ‘rood bier’, net als het merk Kilkenny zelf dat inmiddels in Dublin wordt gebrouwen.

10. Connemara National Park

In het westelijke Clifton, gelegen tussen de Atlantische kust en het bergachtige achterland, is het Gaelic (oud-Iers) nog steeds de eerste taal. Dat draagt bij aan de authentieke sfeer die dit plaatsje ademt. Er zijn ook naar verhouding veel pubs waar Ierse live muziek ten gehore wordt gebracht, met het jaarlijkse Clifden Traditional Music Festival in april als hoogtepunt. Maak voordat je neerstrijkt in een van de pubs een rondrit over de zestien kilometer lange Sky Road, die in Clifden begint en eindigt. Deze voert langs de ruige en onregelmatige kustlijn met rotspartijen, inhammen en eilandjes.

Clifden is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Connemara National Park. Door het dunbevolkte gebied is er geen sprake van horizonvervuiling en zijn de vergezichten in dit bijzonder groene landschap met hoogveengebieden eindeloos. De Twelve Bens Mountains, met twaalf pieken tot 729 hoogte, steken overal bovenuit. Ervaar alle facetten van het park tijdens de zeven kilometer lange rondwandeling Diamond Hill Trail en kijk uit over de kust, de eilanden en de bergen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.