Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

14 mooie stedentrips per trein: van Londen tot Milaan

Hoe heerlijk is een vakantie met de trein. Rustig een boek lezen, een film op je smartphone bekijken of gewoon lekker uit het raam staren terwijl je onderweg bent naar de leukste steden. Geen files of gedoe met urenlang inchecken op een vliegveld. Treintickets boeken kan op verschillende sites, zoals op nsinternational.com. Door vroeg te boeken, betaal je meestal de laagste prijs.

Stap de trein in en bekijk het majestueuze paleis van Sisi in Wenen, de dertig beelden op de Karelsbrug over de Moldau in Praag en de betoverend mooie Duomo in Milaan. Een tripje naar Luik is ook een aanrader. Al is het alleen maar om Museum La Boverie - dat samenwerkt met het Louvre - te bezoeken, liggend op een eiland in de Maas. Of slenter door Portobello Road in Londen, op zoek naar een mooi stukje antiek. Deze veertien stedentrips zitten vol bezienswaardigheden - en per spoor ben je er zo.

1. Hip Hamburg: Duitslands grootste havenstad

Het Nikolaifleet kanaal in Hamburg, Duitsland

  • Reistijd vanaf Amsterdam: 5 uur en 15 minuten met een overstap in Duisburg of Osnabrück
  • Je reist via Utrecht en Arnhem of via Amersfoort

Stap de trein in om naar Duitslands grootste havenstad te rollen, want daar valt veel te zien en beleven: de grachten en pakhuizen van Speicherstadt, de grote Vismarkt, de vele eetcafés en koffiebars. En stranden. Je leest het goed, hier aan de Elbe vind je stranden met zicht op hijskranen en containerschepen. Ook bezienswaardig: wijken als St. Pauli en Schanzenviertel, hoogbejaard én trendy. Of het Kontorhausviertel, Europa’s oudste kantoorwijk (1920-1938), met zowel panden die nu werelderfgoed zijn als het Chilehaus, Duitslands eerste wolkenkrabber.

Een heel andere wijk is HafenCity. Hypermodern en met als blikvanger de Elbphilharmonie, het operagebouw. Dat met 865 miljoen euro wel ietsje meer heeft gekost dan was begroot, maar het is dan ook sehr schön. Het station, Hamburg Hauptbahnhof, ligt lekker centraal, waardoor veel bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Voor wie toch liever met het openbaar vervoer verder reist, zijn er de U-bahn (metro), de stadsbussen en de ferry’s.

2. Wenen met haar wijngaarden in de stad

Het kleurrijke Hundertwasserhaus, Wenen

  • Reistijd vanaf Amsterdam naar Wenen met ICE: circa 11 uur met een keer overstappen.
  • Met de Nightjet vertrek je in de avond en arriveer je ruim 14 uur later in Wenen. Zonder overstap.
  • Je reist via Frankfurt.

Ook voor stedentrip naar Wenen is de trein een goede optie. Hier woonden de componisten Schubert, Strauss, Mozart en Wagner. Een bezoek aan de Weense Staatsopera uit 1869 is dan ook een must. Binnen komt de keizerlijke pracht en praal je tegemoet. Pak een voorstelling mee of sluit je aan bij een rondleiding voor een kijkje achter de schermen. De bekendste bezienswaardigheid van Wenen is het barokke Paleis Schönbrunn uit eind 17de eeuw. Met ruim veertienhonderd kamers, waarvan er veertig zijn opengesteld. Bekijk de Spiegelzaal waar Mozart op zesjarige leeftijd een pianoconcert gaf aan het hof. En gluur binnen bij de vertrekken van Keizerin Sisi en haar echtgenoot. Stap ook de grote tuinen in, met sierlijke bloemenperken en de oudste dierentuin ter wereld.

Op naar een van de vele koffiehuizen voor een kop Wiener Melange-koffie daterend uit 1830: koffie vermengd met opgeklopt schuim bestaand uit een halve eidooier, een eetlepel suiker en het geheel afgetopt met slagroom en cacaopoeder. Nog iets erbij? Dé Weense lekkernij is de Sachertorte (chocoladetaart met glanzend glazuur). Meer van de wijn? Als enige hoofdstad ter wereld heeft Wenen wijngaarden binnen de stadsgrenzen. De meeste wijnbouwers hebben een Heurige, waar je hun wijn kunt proeven.

3. Luik: zo dichtbij en totaal anders

De Montagne de Bueren trap in Luik, België

  • Reistijd vanaf Amsterdam: 3 uur en 16 minuten met een overstap in Maastricht
  • Je reist via Utrecht, Den Bosch, Eindhoven, Weert, Roermond, Sittard en Maastricht

Luik - bijgenaamd De Vurige Stede - ligt aan de Maas, op een half uur reizen per trein vanuit Maastricht. Je stapt dan uit op Liege-Guillemins, het station (uit 2009) dat is ontworpen door de beroemde Spaanse architect Calatrava die koos voor glas, wit beton, Belgische blauwe hardsteen, staal en een monumentale overkapping. Hierna is er niet één ding dat je absoluut moet zien: Luik is goed voor minimaal honderd bezienswaardige dingen.

Voor een mooi uitzicht over de stad moet je bij de Montagne van Bueren zijn; een straat van 374 treden in hartje Luik, die ooit de directe toegang van de Citadel naar het centrum mogelijk maakte. Bezoek vervolgens Museum La Boverie, op een eiland in de Maas. Dit museum werkt samen met het Louvre, met in de vaste collectie werk van onder meer Matisse, Monet en Picasso. Verder is Le Carré, de buurt tussen de Opera en de Boulevard de la Sauvonière, een aanrader. Met winkels, brasseries, delicatessenzaken en terrassen. Ben je er op zondagmorgen nog? Op naar La Batte, de rommelmarkt aan de Maas. Hier moet je zijn voor vis en gevogelte, frietkoten, hoeden, antieke boeken, kaas en platen van Adamo.

4. Londen: struinen over Portobello Road vol antiek

Dubbeldekkers die rijden langs de Big Ben in Londen, Engeland

  • Reistijd vanaf Amsterdam: 4 uur en 10 minuten
  • Je reist via Rotterdam en Brussel
  • Deze snelle Eurostar rijdt dagelijks van Amsterdam (via de Kanaaltunnel) naar hartje London (St. Pancras). Door vroeg te boeken, betaal je doorgaans veel minder voor een ticket.

Sinds een paar jaar is een stedentrip met de trein naar Londen een stuk makkelijker, want je reist er nu rechtstreeks heen. In een halve dag sta je in de wereldstad met tal van trekpleisters: van de Tower Bridge over de Theems tot de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace, en van Kew Gardens (giga-botanische tuinen en werelderfgoed) tot de Big Ben. Ook populair is de wijk Notting Hill, vooral door de gelijknamige film. Loop hier, net als Hugh, over de levensader van de wijk: Portobello Road. Een lange straat waarop zo’n duizend verkopers hun mooiste stukken antiek uitstallen. Vintage kleding, oud speelgoed en meubels: deze enorme markt is een paradijs voor verzamelaars van brocante en andere items. Elke dag open, maar het grootst (en drukst) op zaterdag.

Ook leuk: struinen door Camden, een erg populaire wijk onder jongeren. Met kleurrijke winkels en cafés naast Camden Market: zes markten die in elkaar overlopen. Streetfood in overvloed, alle geuren van de wereld zweven je tegemoet. Maar je vindt er ook alternatieve kleding, tattoo- & piercingshops, juwelen, schoenen en allerlei andere spullen, van fopspeen tot grafsteen. Camden Market is dagelijks open en vlakbij metrohalte Camden Town, in het centrum van Londen.

5. Lille: waar Vlaanderen Frankrijk kust

Prachtige rotonde in Lille, Frankrijk

  • Reistijd vanaf Amsterdam: 3 uur en 35 minuten met een overstap in Brussel
  • Je reist via Schiphol, Den Haag, Rotterdam en Breda

Lille, halverwege de weg naar Parijs, is lang genegeerd door Nederlandse toeristen. Onterecht, want Lille is leuk én dichtbij. Een Franse stad net over de grens met Vlaanderen, die het beste van allebei combineert. Met topmusea (zoals het Palais des Beaux-Arts), middeleeuwse steegjes, historische panden, romantische pleinen. Plus vele unieke boetieks en negenhonderd restaurants en cafés, waarvan meer dan de helft met terras. Er is Vieux Lille, het oude hart, en er is hypermodern Euralille, mede ontworpen door ‘onze’ Rem Koolhaas.

In Vieux-Lille vind je galeries, boetieks, banketbakkers, bars en restaurants, alles op twee vierkante kilometer rond La Grand Place, het plein dat aan Antwerpen of Brussel doet denken. Stel nu (de kans is heel klein, maar toch), je raakt hier uitgekeken. Dan hebben we twee tips:

  1. Stap op de metro, Ligne 2 naar Roubaix Grand Place. Dan sta je 20 minuten later in een andere stad, ook weer met Vlaamse wortels, alwaar je naar Museum La Piscine kunt lopen. Een stokoud zwembad, omgetoverd tot kunst- en industriemuseum.
  2. Neem de metro naar de kleurrijke volksbuurt Wazemmes. Een totaal ander Lille dat kunstenaars aantrekt, en waar je creatieve winkels en multiculti restaurants vindt. Hier is ook de grootste markt van Lille: Marché de Wazemmes.

6. Praag: de Gouden Stad aan de Moldau

De Karelsbrug in Praag, Tsjechië

  • Reistijd vanaf Amsterdam naar Praag: 10 uur en 35 minuten, met een keer overstappen in Berlijn
  • Met Intercity Berlijn en Eurocity
  • Je reist via Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo

Het kan: ’s morgens vroeg op de trein stappen en dan ’s avonds in Praag, de Gouden Stad, fluitend wandelen over het Staroměstské náměstí (Oude Stadsplein). Een plein dat ooit het kruispunt van belangrijke doorgangswegen was, dus logisch dat hier gaandeweg een stad ontstond. Met het Raadhuis (uit 1338), de gotische Tynkerk, de barokke Sint-Nicolaaskerk en het Golz-Kinskypaleis in rococostijl. En dit plein is nog maar een van de vele highlights van Praag. Zoals de dertig beelden op de Karelsbrug over de Moldau, barokwijk Malá Strana of Café Louvre waar Albert Einstein zijn pijpje rookte.

Josefov, de joodse wijk van Praag, heeft een bijzonder kerkhof, zes synagogen en de dolende geest van Kafka. Dat kerkhof, de Oude Joodse Begraafplaats, is niet groot maar toch liggen hier tot zo’n zestig- tot honderdduizend mensen begraven, niemand weet precies hoeveel. Wat je nu ziet, is een zee van verweerde grafstenen, tegen elkaar hangend, onderuitgezakt of omgevallen. Veel minder somber oogt de Spaanse Synagoge. Een groot, gewelfd gebouw, waarvan elke centimeter is versierd, van de glas-in-loodramen tot het vergulde houtsnijwerk. Ontworpen met een vette knipoog naar het Spaanse Alhambra. Ook in Josefof: een café dat is genoemd naar de beroemdste literaire zoon van de wijk: Café Franz Kafka.

Tip: de trein naar/van Praag stopt ook in Berlijn en Dresden, je kunt er dus een (drie)dubbele stedentrip van maken.

Bekijk ook: 9 onvergetelijke treinreizen

Ontdek ze hier 

7. Een stedentrip Parijs met de trein: altijd een goed idee

Stel dat wandelt over zebrapad voor de Eifeltoren in Parijs, Frankrijk

  • Reistijd vanaf Amsterdam: 3 uur en 18 minuten, zonder overstap
  • Met de Thalys
  • Je reist via Schiphol, Rotterdam en Brussel

De actrice Audrey Hepburn zei ooit: 'Parijs is altijd een goed idee', en dat klopt. De Lichtstad schittert niet voor niets op nummer 1 in onze Steden top 100. We bespreken hier nu niet de Eiffeltoren, de Champs-Élysées, het Louvre of een van de vele andere bezienswaardigheden van Parijs, maar tippen Le Marais, de wijk die zit ingeklemd tussen het Centre Pompidou, de Place de la Bastille en de Seine (net boven de Nôtre Dame).

Want Le Marais = trendy shopping in een historisch decor. Van de Rue Vieille du Temple naar de Rue de Poitou en de Rue de Sévigné loop je van de ene bijzondere winkel naar de andere. Voor speelgoed, keukengerei, vintage kleding, ijs, banket, exotische kunst, snuisterijen en nog veel meer. Le Marais is ook populair onder de LHBTI-community, er zijn dan ook meer homocafés dan elders in de stad. Sowieso vind je hier, naast kunstgalerieën en musea (zoals Musée Carnavalet), veel bars en restaurants. Dat zorgt overdag en ’s nachts voor een fijne dosis levendigheid. Te druk? Ga dan even zitten op de Place des Vosges, volgens velen Europa’s mooiste plein. Of wandel ’s morgens vroeg door Le Marais, en pik dan nog een middeleeuwse kloostertuin mee.

8. Berlijn: oud, hip en indrukwekkend

Brandenburger Tor in Berlijn, Duitsland

  • Reistijd vanaf Amsterdam naar Berlijn: 6 uur en 20 minuten, zonder overstap.
  • Je reist via Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo

Berlijn zit vol bezienswaardigheden, zoals Slot Charlottenburg, de Kurfürstendamm, de (resten van de) Berlijnse Muur, de Rijksdag en de Brandenburger Tor. Onze tip? Tempelhof-Schöneberg: honderd jaar terug een van de grootste vliegvelden van Europa. Nu is het een vrijplaats annex stadspark van ruim 300 hectare (het grootste van Europa), waar Berlijners hardlopen, skaten en fietsen. Indrukwekkend is de gigantische betonnen aankomst- en vertrekhal. Revuetheater La Vie en Rose en rock-‘n-roll club Silver Wings, ontstaan om de Amerikaanse militairen een thuisgevoel te geven, bestaan hier ook nog altijd.

Tempelhof-Schöneberg ligt op de rand van een van Berlijns leukste wijken: Kreuzberg. Je loopt zo naar de Bergmannstrasse, een straat tjokvol koffiebarretjes, winkels en terrassen. Handig: je kunt de stad heel goed per fiets verkennen. Dat kan met een huurfiets, maar omdat de trein van Amsterdam naar Berlijn een fietsrijtuig heeft, kun je ook je eigen fiets meenemen, mits je hiervoor dan vooraf een plaatsje reserveert en een internationaal fietsticket koopt. In Berlijn ligt 650 kilometer aan fietspaden, kriskras door de wijken. Een rustige route (15 kilometer) volgt de Spree-rivier. Trap langs oude energiecentrales en volkstuinen, pak veerboot F11 naar het Plänterwald-park aan de overkant en fiets langs de Spree weer terug richting het centrum.

9. Brussel: niet Vlaams, niet Waals, maar werelds

Grote Markt in Brussel, België

  • Reistijd vanaf Amsterdam naar Brussel: 2 uur en 52 minuten (Intercity Brussel) of 1 uur en 53 minuten (Eurostar en Thalys). Beiden zonder overstap.
  • Je reist via onder meer Rotterdam (alle treinen), Schiphol (Intercity Brussel en Thalys), Den Haag en Breda (Intercity Brussel).

Oh là là Brussel, de meest Franse stad buiten Frankrijk. Kijk maar eens rond in de Dansaertwijk, met z'n pleinen en terrassen; het is nét Parijs. Publiekstrekker nummer één blijft de Grote Markt, dankzij het flamboyante Stadhuis (uit 1402) en de imposante gildehuizen. Alle straten hieromheen vormen één groot shop- en eetfestijn. En populaire musea zijn het Stripmuseum en de Musea voor Schone Kunsten.

Een speciale tip is de Marollen, een heerlijke wijk voor liefhebbers van brocante, met dagelijks de rommelmarkt op het Vossenplein (van 7:00 - 14:00 uur). Deze buurt heeft ook volop sfeervolle straten, met galeries en kleurrijke muurschilderingen. Meer antieke schatten vind je in de winkels van de Blaesstraat, waar je snuffelt tussen de oude beelden en hutkoffers. En ja, toffe cafés zijn er ook.

10. Milaan: stad van de goede smaak

Zonsopgang bij het Kathedraal van Milaan

  • Reistijd vanaf Amsterdam naar Milaan: circa 12 uur met minimaal een keer overstappen in Bazel. Dit kan overdag maar ook met de nachttrein (Nightjet)
  • Je reist via onder meer Utrecht en Arnhem (en ook via Zwitserland, met de Gotthardtunnel, de langste spoorwegtunnel ter wereld)

Vanuit station Milano Centrale, het belangrijkste station van de stad met een mooi historisch gebouw, vertrekken er snelle treinen naar Florence, Rome en Venetië. Maar waarom zou je daar instappen, solo Milaan is al fantastico. Stad van de goede smaak. Van design, voetbal, lekker eten en heel veel mode. Geen Milanees die ’s ochtends zomaar iets uit de kast rukt en geen risotto die beter smaakt dan risotto alla Milanese. Al helpt wat dit laatste betreft de setting ook een handje. Wat je hier nog meer moet zien? Duizend dingen, maar wij beperken ons hier tot een paar.

In de stad kun je niet om de Duomo heen: een betoverende kathedraal uit de 14de eeuw die een van de grootste rooms-katholieke heiligdommen ter wereld is. De bouw heeft ruim zes eeuwen geduurd. Zowel buiten als binnen raak je niet uitgekeken. Ook Castello Sforzesco is een mooi gebouw, waar je in het erachter gelegen Parco Sempione helemaal tot rust komt. Of ga naar Giardini Pubblici: een groen stadspark met musea, vlindertuin en klaterend water. In de avond zit je goed bij Piazza dei Mercanti: ooit hét handelscentrum van Milaan, nu een knusse plek om wat te eten.

11. Innsbruck: eerst in de berghut, dan naar de skybar

Gekleurde huizen in Innsbruck in Tirol, Oostenrijk

  • Reistijd vanaf Amsterdam - overdag: 10 uur en 10 minuten met ICE International met twee of drie keer een overstap.
  • Reistijd vanaf Amsterdam - ’s nachts: 13 uur en 45 minuten rechtstreeks met Nightjet.
  • Je reist via Utrecht en Arnhem.

De Nightjet is een nachttrein, waarmee reist terwijl je slaapt. Daarvoor moet je dan wel een zit-, lig- of slaapplaats reserveren. ’s Avonds vertrekt de trein uit Amsterdam en via Utrecht en Arnhem reis je rechtstreeks naar Innsbruck (of naar Wenen, München of Bazel en Zürich), waar je dan ’s morgens aankomt. In deze hippe hoofdstad van Tirol vloeien stad en bergen als vanzelf in elkaar over. Hier kun je flaneren en klimmen, op naaldhakken of bergschoenen. En shoppen of downhillen (mountainbiken), en daarna eten in een skybar of berghut.

Bezoek de überklassieke Hofburg (een voormalig paleis) met zijn zwierige barok-interieur. Of ga naar het futuristische station van de Nordkettenbahn, van waaruit je in minder dan een half uur bijna 2000 meter hoger tussen fluitende bergmarmotten kunt gaan wandelen. Alleen even zitten in de zon kan natuurlijk ook, uitkijkend over zowel machtige Alpentoppen als de barokke paleizen en moderne bouwwerken van de stad. En dan is Innsbruck ook nog eens een fijne foodie-bestemming, met naast studentenkroegen tal van gastronomische tempels en terrassen.

12. De romantische bruggen van Brugge

Het Belfort kanaal in Brugge, België

  • Reistijd vanaf Amsterdam naar Brugge: circa 3 uur met een keer overstappen.
  • Met Eurostar
  • Je reist via Brussel en stapt daar over op de ICE

Bij aankomst in Brugge komt de geschiedenis je meteen tegemoet: de historische binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je wandelt hier als het ware door één groot openluchtmuseum. Het 83 meter hoge Belfort torent er trots bovenuit. Beklim de 366 treden van het 13de eeuwse monument en je wordt getrakteerd op een geweldig uitzicht op de stad. Voor weer een heel ander beeld van Brugge stap je in een rondvaartboot voor een tochtje door de Brugse 'reien' (kleine kanaaltjes). Onder romantische bruggen door en langs allerlei bezienswaardigheden. Houd je camera gereed bij de Bonicaciusbrug: een van de meest fotogenieke bruggen.

Na je tocht door het ‘Venetië van het noorden’ is het tijd voor een biertje. Zoals de 'Brugse Zot', 'Blanche de Bruges' en 'Straffe Hendrik', gemaakt in de enige stadsbrouwerij van Brugge: De Halve Maan uit 1564. Het is een van de oudste nog actieve brouwerijen van West-Europa. Zoetekauwen moeten in chocolademuseum Choco Story zijn. Ze hebben er een collectie van ruim duizend voorwerpen die de geschiedenis van chocolade tot leven brengen. Je mag proeven van de pralines die de chocolatiers ter plekke maken. Er is zelfs een pralineworkshop, om de fijne kneepjes van het vak te leren.

13. Een enkeltje Barcelona, want je wilt er niet meer weg

Park Guell in Barcelona, Spanje

  • Reistijd vanaf Amsterdam naar Barcelona: ruim 12 uur met een keer overstappen
  • Je reist naar Parijs met Eurostar en stapt daar over op de TGV naar Barcelona

Basiliek La Sagrada Familia is een van de hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) van Barcelona, ontworpen door Gaudí. De eerste steen werd gelegd In 1882, de architect overleed in 1926, en de bouw duurt nog altijd voort. Na de Sint-Pieter is het ’s werelds meest bezochte kerk met jaarlijks miljoenen bezoekers. Gaudí ontwierp nog veel meer in Barcelona: van woonhuizen tot paleizen en een park. Genaamd Park Güell. Wandel tussen de bomen en bewonder de veelkleurige mozaïeken en de sprookjesachtige koppen van fantasiedieren.

Voetbalfans moeten bij Camp Nou zijn, het grootste voetbalstadion van Europa waar veel van ’s werelds beste voetballers speelden. Koop een kaartje voor een wedstrijd of een rondleiding voor een interessant kijkje achter de schermen. Een andere locatie waar veel te beleven valt, is Mercat de la Boqueria: de grootste versmarkt van Spanje waar veel van Barcelona’s beste chefs hun groente, fruit, vlees, vis, en kaas halen. Denk aan honderden kraampjes met allerlei lekkers, met daartussen tapasbars en restaurants. De Catalaanse keuken proeven? Ga voor de ‘pan amb tomaquét’ (stokbrood met knoflook, tomaat en olijfolie) of de ‘escalivada’ (geroosterde paprika, aubergine, ui, aardappels en olijfolie).

14. Keulen met de grootste kathedraal van Duitsland

De Dom in Keulen, Duitsland

  • Reistijd vanaf Amsterdam naar Keulen: ruim 2,5 uur. Zonder overstap.
  • Je reist via Utrecht, Arnhem, Emmerich, Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf

De bekendste bezienswaardigheid hier vind je in het hart van de stad: de gotische Dom van Keulen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je kunt er niet omheen; het is de grootste (145 meter lang) kathedraal van het land. De 157 meter hoge torens behoren zelfs tot de hoogste ter wereld. En we doen er nog een schepje bovenop: de Pietersklok is met 24 ton de zwaarste klok ter wereld.

Het populairste museum van Keulen is het Imhoff-Schokoladenmuseum. Hier ontdek je de geschiedenis van chocola en de productie ervan. In de bijbehorende chocoladewinkel kun je je lol op: daar kun je meer dan 320 verschillende soorten kopen. Dan is het tijd om koers te zetten naar de Fischmarkt met zijn vrolijk gekleurde huizen. In de smalle stegen vind je leuke winkels en restaurants. Ook in de wijk Belgisches Viertel kun je leuk shoppen, in de boetieks en vintage winkels. In de hippe wijk Ehrenfeld zie je indrukwekkende streetart. Oude fabriekshallen en loodsen zijn hier door kunstenaars en creatieve ondernemers omgebouwd tot woningen, ateliers, restaurants en koffiehuizen.

Tips, inspiratie en reisaanbod voor een stedentrip

28 verrassende steden in Europa 
Veelal onontdekte parels waar het niet wemelt van de toeristen: van Ljubljana in Slovenië tot ’s werelds noordelijkste universiteitsstad Tromsø.
De 30 leukste stedentrips 
Ga je voor een romantische midweek weg of wil je lekker met familie of vrienden op stap? Dit zijn de 30 leukste steden voor een stedentrip. Plus: voor elke stad een verrassende tip.
Zo vind je goedkope internationale treintickets 
Op vakantie met de trein in Europa: het is relaxed en duurzaam, maar lang niet altijd goedkoop. Wil je toch betaalbaar op treinvakantie? Dan geven wij 8 tips.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.