Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Nepal

Nepal is het land dat bekend staat als het ‘dak van de wereld’, met uitdagende trektochten door het besneeuwde Himalaya-gebergte. Het is het land van Boeddhistische pelgrimsoorden en van koningssteden die je zintuigen prikkelen. Dit zijn de zeven mooiste bezienswaardigheden van Nepal.

Wat te doen in Nepal?

Nepal is een indrukwekkende bestemming met een grote veelzijdigheid aan natuur. Van het ruige kale Himalaya-gebergte tot de subtropische laaglanden als leefomgeving van de Bengaalse tijger. Het is ook een land dat hard is getroffen door een aardbeving in 2015 en sindsdien in wederopbouw is. Bewonder de eeuwenoude boeddhistische tempels in steden als Kathmandu of ga op een unieke wandelsafari in Bardiya National Park. Ontdek Nepal met deze zeven mooiste bezienswaardigheden.

1. Kathmandu: de stad die je zintuigen op scherp zet

Terwijl je door de stad loopt, suizen de brommers om je heen en hoor je het getoeter van auto’s. De soms nog smalle straten en de ruim één miljoen inwoners geven een vleugje chaos aan Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Toch is deze voormalige koningsstad bruisend, vol bezienswaardigheden en geeft juist de chaos de stad zijn opmerkelijke uitstraling.

Wandel over het centrale plein Durbar Square en bewonder de Hanuman Dhoka – het voormalig koninklijk paleis – met de handgemaakte details in het houtwerk en de kleurrijke Nepalese vlaggen. Over het gehele oude plein worden al je zintuigen geprikkeld: de geur van brandend wierook tintelt in je neus, je hoort het toeterende verkeer in de verte terwijl je de rust van het plein ervaart. Tip: zorg dat je een mondkapje bij je hebt voor de smoglaag die in de stad kan hangen.

2. Bardiya National Park: van het gebaande pad

In het westen, aan de voet van het ruige Himalaya-gebergte liggen de subtropische laaglanden van Nepal. Hier vind je Bardiya National Park, het grootste nationale park van Nepal, dat tien keer zo groot is als Den Haag. Fan van tijgers? De grootste kans op het spotten van een schuwe Bengaalse tijger heb je in Bardiya National Park door de open vlaktes. Tip: dit park is nog wat onontdekt door de afgelegen ligging.

Een bijzondere ervaring zijn de wandelsafari’s door de jungle. Samen met een lokale gids – die alleen een bamboestok heeft ter bescherming – vertrek je vroeg in de ochtend voor de drukkende hitte, op zoek naar sporen van olifanten, tijgers en neushoorns. Bedenk goed: het blijven wilde dieren dus houd gepaste afstand en luister naar de veiligheidsvoorschriften die je van de gids krijgt.

3. Lumbini: de geboorteplaats van Boeddha

Op slechts 25 kilometer van de grens met India ligt het kleine stadje Lumbini. Het stadje zelf is niet veel meer dan de hoofdstraat en wat zijstraten. Toch komen duizenden boeddhistische pelgrims hier naartoe vanwege een heilige bezienswaardigheid: de Maya Devi-tempel in de Sacred Garden. Dit is de geboorteplaats van Siddartha Gautama – ofwel Boeddha – en is heilige grond voor boeddhisten.

Wandel over de lange toegangsweg langs glinsterende tempels, waar aan het einde een gouden boeddha je verwelkomt in de witte Maya Devi-tempel. Voor de tempel vind je de Ashoka-pilaar, die het middelpunt is tussen de tempel en de heilige vijver. In deze vijver zou de moeder van Boeddha een bad hebben genomen voor ze ging bevallen. Loop langs de vijver onder duizenden kleurrijke gebedsvlaggetjes door en langs chantende pelgrims die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat komen om te bidden bij Boeddha’s geboorteplaats.

4. Klim naar het dak van de wereld in de Himalaya

In het noordelijke deel van Nepal zijn de machtige bergen van de Himalaya een vast beeld aan de horizon. Hier vind je het dak van de wereld: de 8848 meter hoge Mount Everest. Wist je dat Himalaya ‘woonplaats in de sneeuw’ betekent in het Sanskriet – de klassieke taal uit India? De ruige toppen van de bergketen zijn altijd in sneeuw bedekt en kleuren goud bij de zonsop- en ondergang.

Steeds meer bergbeklimmers komen naar Nepal om de trekking vol ontberingen naar het Mount Everest Base Camp – op 5545 meter hoogte – te doorstaan. Tijdens de loodzware tocht van minimaal twee weken, loop je met je eigen rugzak in de kou over rotsen en langs gebedsvlaggetjes met uitzicht op de besneeuwde Mount Everest. Let op: steeds meer mensen wagen de klim waardoor je regelmatig in een rij voort schuifelt en je onderweg veel vervuiling tegenkomt van klimmers die afval laten slingeren.

Ontdek meer: reisfilm Nepal

Bekijk de reisfilm 

5. Patan: de stad der schoonheid

Patan is naast Bhaktapur en Kathmandu een van de drie oude koningssteden van Nepal. De stad ligt tegen Kathmandu aan, waardoor de Bagmati-rivier een natuurlijke grens vormt tussen de twee. Patan is de oudste stad van Nepal en wordt ook wel de ‘Stad der Schoonheid’ genoemd door de oude huizen die je er vindt. Struin over het Durbar Square uit de 17e eeuw – Durbar betekent paleis – en verwonder je over de tempels die in onder andere de Newah-bouwstijl zijn gebouwd.

Het meest indrukwekkend is de Krishna-tempel uit 1667. Koning Siddhi Malla liet deze tempel bouwen als eerbetoon aan de god Krishna, op de exacte plaats waar hij de god zag in een visioen. De grote ronde punt torent twintig meter boven het plein uit en de 21 opvallende gouden pinakels schitteren in de zon. Bewonder de handgemaakte details in het houtwerk en de gedetailleerde beelden van goden van de tempel, waaronder Krishna.

6. De route van het Annapurna Circuit door de bergen

Houd je van hiken? Dan kun je je hart ophalen in Nepal. Naast de beroemde klim naar de Mount Everest Base Camp heb je de Annapurna Circuit in de gelijknamige bergketen. Pokhara is de populaire uitvalsbasis voor een dagtocht of de gehele trekking. Afhankelijk van waar je begint en eindigt varieert de route van 160 tot 230 kilometer. Onderweg kom je om de zoveel kilometer theehuizen tegen waar je kunt rusten of overnachten. Probeer zeker Dal Bhat, een pittige Nepalese curry van linzen en rijst die energie geeft om weer door te kunnen.

Tijdens deze route kruis je niet alleen besneeuwde toppen maar passeer je ook groene rijstvelden en kuddes grazende yaks. De zonsopkomst is magisch. De bergen lijken in brand te staan door de rode en gouden gloed dat afsteekt tegen het donkere dal en de heldere sterrenhemel. Tip: zorg voor stevige wandelschoenen die al ingelopen zijn om blaren te voorkomen!

7. Bhaktapur: de best bewaarde koningsstad

De best bewaarde koningsstad van Nepal is Bhaktapur, de op twee na grootste stad van het land. Loop over het Durbar Square en vergaap je aan de tempels die nauwelijks door modernisering zijn aangetast. Hier vind je het ‘Paleis van de 55 vensters’ dat stamt uit de 15e eeuw. Gedetailleerde afbeeldingen van goden sieren het goudkleurige koperwerk van de Gouden Poort, dat de ingang van het voormalig koninklijk paleis is.

Vanaf Durbar Square loop je in enkele minuten naar Taumadhi Square, waar de grootste tempel van Nepal opdoemt. De Nyatapola-tempel – dat ‘vijf verdiepingen hoog’ betekent – ligt op vijf verhogingen en telt vijf daken. Op de trap vind je aan weerszijden vijf beelden die de tempel bewaken. In het boeddhisme is vijf een speciaal getal en verwijst naar de religieuze voorschriften: niet liegen, moorden, stelen, geen seksueel wangedrag of incorrect spreken.

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.