Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Brazilië

Het land van het wereldberoemde strand de Copacobana en de ongerepte moerassen van de Pantanal. Maak kennis met een mix van Europese en Afrikaanse cultuur tijdens het feestelijke carnaval en in koloniale steden als Salvador de Bahia. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Brazilië.

Wat te doen in Brazilië?

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en heeft veel te bieden. Van bruisende metropolen als Rio de Janeiro tot het grootste regenwoud op aarde, de Amazone. Het land kent een roerig verleden waarvan je de sporen nog ziet op het eiland Ilha Grande en bevat enkele ware natuurwonderen als Iguaçu Falls. Beleef het beste van beide werelden met deze mooiste bezienswaardigheden van Brazilië.

1. Cristo Redentor: het wereldwonder van Rio de Janeiro

In het zuidoosten van Brazilië, tussen groene bergtoppen en de Guanabara Bay ligt de energieke wereldstad Rio de Janeiro. Een van de bekendste bezienswaardigheden van deze stad is het wereldwonder Cristo Redentor (Christus de Verlosser), bovenop de 710 meter hoge Corcovado-berg. Dit 38 meter hoge beeld, met een spanwijdte van 28 meter, kijkt sinds 1931 met gespreide armen uit over Rio de Janeiro.

Stap aan de voet van de berg in de Corcovado-trein die je in 20 minuten naar de top van de steile berg brengt. Eenmaal boven wachten 222 traptreden je op, die je naar het platform van het beeld leiden. Je kunt er ook voor kiezen om de lift of roltrap te nemen. Eenmaal op het platform vergaap je je aan het panoramische uitzicht over de Suikerberg, de Copacabana en de imponerende stad Rio de Janeiro.

2. Een van de zeven natuurwonderen bij Foz do Iguaçu

Op de grens van Brazilië en Argentinië ligt een van de zeven natuurwonderen van de wereld: de Iguaçu-watervallen. In de lokale taal Guaraní betekent Iguaçu ‘Groot Water’ wat de waterval eer aan doet. Over een breedte van 2,7 kilometer laten 270 watervallen maar liefst 6,5 miljoen liter water per seconde in de Panará-rivier kletteren.

Vanuit de Braziliaanse kant brengt een bus je naar het einde van Parque Nacional do Iguaçu. Loop de laatste kilometer over een pad door de dichte begroeiing van het omringende regenwoud, waarbij je tussen de bomen door de vele watervallen kunt bewonderen. Aan het einde vind je Garganta del Diablo (Duivelsmond) – de grootste waterval van het geheel. Op enkele meters afstand ligt een platform vanwaar je de immense waterval van onderen kunt bezichtigen. Om je heen stort de 82 meter hoge waterval bulderend naar beneden, wat je in een constante nevel hult.

3. Salvador de Bahia: bakermat van de Capoeira

De eerste hoofdstad van Brazilië in de tijd van de Portugese kolonisatie, was Salvador de Bahia. Deze stad aan de oostkust van het land groeide sterk in de 16e eeuw door de bloeiende economie. Sporen van deze periode zie je terug in het karakteristieke plein Largo Pelourinho, waar je wordt omgeven door kleurrijke huizen en geplaveide straten.

Ondanks dat dit plein lieflijk aanvoelt door de sfeervolle huizen, kent het een luguber verleden als het centrum van de Portugese slavenhandel. Slaven uit West-Afrika werden hier naartoe gebracht om te werken op de nabijgelegen suikerplantages. Invloeden van de Afrikaanse cultuur zie je terug in de Capoeira, een Afro-Braziliaanse vechtkunst die in slavenwijken ontstond. Om vechttrainingen geheim te houden, oefenden slaven de technieken gecombineerd met dans op het ritme van houten slaginstrumenten. Volg zelf een les in de oudste Capoeiraschool, Associaçao de Capoeira Mestre Bimba, op het Pelourinho-plein.

4. Amazonegebied: het grootste regenwoud op aarde

Een regenwoud zo groot als Australië, de op een na langste rivier van de wereld (6575 kilometer) en een thuishaven van meer dan honderd miljoen soorten insecten – dat is het Amazoneregenwoud. Meer dan de helft van dit immense regenwoud ligt in het noordwesten van Brazilië, dat je het beste vanuit de stad Manaus ontdekt. Boottochten en meerdaagse trekkingen door de dichte begroeiing starten hier en brengen je tot diep in de jungle.

Maak kennis met de bijzondere roze dolfijnen tijdens een bootsafari over de rivier en luister naar het gekwetter van de exotische ara’s en het gebrul van de brulaap, terwijl kaaimannen op de oevers liggen te zonnen. Opmerkelijk is de Encontro dos Aguas (ontmoeting van wateren). Ruim 6 kilometer lang zie je hoe het zwarte water van de Rio Negro en het bruine water van de Amazone naast elkaar stromen, zonder te mengen door de dichtheid van het water.

5. Het Saco do Mamangué-fjord in het koloniale Paraty

Het sfeervolle Paraty was in de 16e en 17e eeuw een van de belangrijkste doorvoerhavens van Brazilië. Toch raakte dit stadje in de 18e eeuw in de vergetelheid door de sterke economische groei van Rio de Janeiro. Sindsdien is weinig veranderd en de overgebleven witte huizen met kleurrijke deuren en bergen op de achtergrond zijn geliefd onder kunstenaars. Loop door het fotogenieke centrum, langs sfeervolle pleinen als Largo Matriz en over de originele geplaveide straten waar auto’s verboden zijn.

Paraty ligt aan de ‘Costa Verde’ (groene kust) en wordt omringd door poederige stranden en ongerepte jungle. Je verwacht het niet, maar hier vind je een heus fjord zoals in Noorwegen. Saco do Mamanguá is dan ook relatief onbekend. Een steile wandeling van 2 kilometer brengt je naar de top van het 438 meter hoge fjord, waar je uitkijkt over het turquoise-blauwe water en de groene bergen aan de kust.

6. Sao Paulo: de grootste stad van het zuidelijk halfrond

Sao Paulo is met meer dan 12 miljoen inwoners en een oppervlakte ter grootte van de provincie Utrecht de grootste agglomeratie van het zuidelijk halfrond. De 2,8 kilometer lange Avenida Paulista is het hart van het zakelijke Sao Paulo vol met torenhoge wolkenkrabbers en internationale bedrijven. Kom hier op zondag, wanneer de straat voor auto’s is afgesloten en voetgangers vrij spel hebben. Struin langs de ritmische straatmuzikanten, proef de verse açai-specialiteiten of maak kennis met lokale Capoeira-dansscholen die optreden.

Buiten het centrum ligt de charmante wijk Vila Madalena, die bekend staat om de straatkunst en knusse restaurants. Het hoogtepunt van de wijk is Beco do Batman. Dit kleine straatje te midden van de woonwijken barst van de kleurrijke graffiti-kunstwerken op de muren en stoeptegels. Bewonder de afbeeldingen die lokale kunstenaars regelmatig veranderen: van grootse pauwenveren tot een politiek statement over de Amazone als longen van de aarde.

7. De Pantanal: de uitschieter onder moerassen

In het hart van Zuid-Amerika ligt het grootste moerasgebied op aarde: de Pantanal. Het gebied dat vijf keer zo groot is als Nederland ligt in Paraguay, Bolivia en voor meer dan 60 procent in Brazilië en dient onder andere als ‘buffer’ voor wateroverlast. Elk half jaar – van december tot maart – overstroomt de Pantanal door het waterafvoer van nabijgelegen rivieren en lokale neerslag. Jaarlijks valt hier ongeveer 1500 millimeter regen! In Nederland is dat gemiddeld ‘slechts’ 874 millimeter per jaar.

Deze immense bezienswaardigheid is een van de beste bestemmingen in Zuid-Amerika voor wildlife. Dit komt door de vele open vlaktes van het moeras en de drinkplaatsen waar wilde dieren, zoals het luipaard, samenkomen voor het water. Verken het moeras te paard met een lokale gids en leer over de jaguar die zich hier geregeld laat zien. Tip: zorg voor insectenspray met minimaal 30 procent DEET tegen muggen en neem malariapillen mee.

8. De voormalige beruchte gevangenis op Ilha Grande

Voor de kust van Rio de Janeiro vind je het autovrije-eiland Ilha Grande. De ferry brengt je vanuit Conceiçao de Jacareí naar Vila do Abraao, de toegangspoort van het eiland. Er zijn geen wegen, geen supermarkten en bereik op je telefoon is schaars. Je komt hier voor zonovergoten stranden en het ontspannen eilandleven. Toch is deze bezienswaardigheid meer dan zon, zee en strand.

Lange tijd was Ilha Grande verboden terrein voor reizigers. In de 17e eeuw was het eiland een uitvalsbasis voor piraten, waarna het dienst deed als een kolonie voor zieke Brazilianen met cholera en lepra. Tot de jaren negentig van de 20e eeuw stond de beruchtste gevangenis, de Candido Mendes, met de zwaarste criminelen van Brazilië in Dos Reis. Hier is de ‘Comando Vermelho’ gevormd, een van Brazilië ’s oudste criminele drugsbendes in Rio de Janeiro. Bezoek de overwoekerde restanten van de gevangenis die een inkijk bieden in het leven als gevangenen.

9. Carnaval: het paradepaardje onder de feesten

In februari is het feest in Brazilië. Elk jaar veranderen straten in een groot kleurenfestijn aan voorbijtrekkende parades. De feesten in Rio de Janeiro zijn het bekendst: ruim honderd sambascholen trekken door de 700 meter lange Sambadrome langs hordes toeschouwers. Kijk vanaf de tribunes toe hoe de dansscholen met elkaar concurreren om de beste salsadans. Uitbundige kostuums en praalwagens trekken aan je neus voorbij terwijl de swingende sambamuziek door de boxen dendert.

Toch wordt carnaval in Salvador groter aangepakt, mede door de vele inwoners van Afrikaanse afkomst. Wist je dat je hier zelfs op straat mee kunt dansen en mee kan lopen met de parade? Begeef je tussen de twee miljoen feestende mensen in de bekendste parade van Salvador, de Campo Grande, en dans erop los tot in de late uurtjes.

10. Bonito: het Braziliaanse voorbeeld van ecotoerisme

In het dichte woud van Cerrado, tussen kraakheldere rivieren en grotten met felblauwe meren, ligt het stadje Bonito. Dit is dé bezienswaardigheid van Brazilië als het om ecotoerisme gaat. De lokale overheid handhaaft strikt om de natuur te behouden. Als bezoeker word je door middel van een online voucher geregistreerd, zodat het aantal mensen op de bestemming kan worden gemonitord.

Wil je bijdragen aan het behoud van de natuur in Bonito? Kleine stapjes helpen al, als het netjes opruimen van afval of tijdig insmeren tegen zonnebrand voor je in de ‘Rio de Prata’ (zilveren rivier) gaat zwemmen. Laat de crème goed intrekken om watervervuiling te voorkomen. Zo blijft de Rio de Prata zijn helderheid behouden, die het krijgt door de natuurlijke filter van de kalkstenen bodem. Laat je meedrijven op de stroming van de zoetwaterrivier en zwem tussen exotische vissen als de dorado.

11. De glijbaan van Chapada Diamantina National Park

Een van de mooiste natuurparken van Brazilië is het Chapada Diamantina National Park in het noordoosten van het land. In dit gebied, ter grootte van de provincie Utrecht, vind je onder andere de hoogste waterval van Brazilië. De ‘Cachoeira da Fumaça’ – wat rookwaterval betekent – hult je in een wazige mist die ontstaat door de vrije val van maar liefst 380 meter. Een steile klim van een uur brengt je naar de top van het plateau, waarna het nog een uur wandelen is richting de waterval.

Een makkelijkere en kortere wandeling in het nationale park is de ‘Riberao do Meio’ naar de gelijknamige glijbaan. Start in het koloniale Lençois en volg voor 4 kilometer de uitgezette bordjes langs oude waterkanalen. Aan het einde vind je de natuurlijke glijbaan, die is ontstaan door watererosie op de vlakke rots. Loop via de linkerkant omhoog en roetsj over het gladde gesteente naar beneden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.