Cyprus

De 'Groene Lijn' die dwars door de hoofdstad Nicosia loopt, verdeelt het eiland Cyprus. Turkije bestuurt Noord-Cyprus, maar internationaal wordt het niet erkend als Turks-Cyprus. Het zuidelijke Griekse deel trekt de meeste bezoekers. De grootste trekpleisters zijn de uitstekende stranden en de historische monumenten uit de voorbije eeuwen. De gezellige havenstad Paphos staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het heuvelachtige Troodosgebergte is favoriet bij wandelaars vanwege de rustige dorpjes, de mooie natuur en de middeleeuwse kloosters met fresco's, kerken en kapellen die je onderweg tegenkomt. Er zijn verschillende kasteelruïnes en archeologische vindplaatsen te bezoeken. Zoals Kourion dat is gebouwd tegen een klif.

Uitstapjes met kinderen

Wil je op Cyprus met de kinderen op pad, dan ben je niet alleen tot het strand veroordeeld. Zo heeft Pafos een aquarium en een dierentuin: Pafos Zoo. Niet ver van Larnaka ligt een kamelenpark en bij Agios Ioannis Malountas kun je een struisvogelpark bezoeken. In Agia Napa vind je naast een waterpark ook een sculpture park, en Protaras heeft  een zeeaquarium. Ook een boottocht of jeepsafari zijn leuke activiteiten om met kinderen te doen. Bezoek je Noord-Cyprus, dan kun je naar het waterpretpark bij Girne.

Bezienswaardigheden

Een duik in het verleden kan net zo verfrissend zijn als een duik in de Middellandse Zee. Cyprus is rijk aan historische monumenten. De belangrijkste bezienswaardigheden op cultuurhistorisch gebied in het zuidelijke deel zijn de 'koningsgraven' uit de Romeinse tijd bij Pafos, de opgravingen bij Kourion, het Byzantijnse klooster Kykkos en de werkelijk schitterende fresco's in tien Byzantijnse kloosterkerken in het Troodosgebergte. Deze soms meer dan 900 jaar oude schilderingen zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Ook de mozaïekvloeren in Pafos zijn beslist een bezoek waard.

Dorpen en steden

De deling van Cyprus heeft desastreuze gevolgen gehad voor de steden aan beide zijden van de Groene Lijn. Lefkosía (het vroegere Nicosia) is de enige stad in Europa waarvan het grondgebied over twee elkander vijandig gezinde kampen is verdeeld. Het door Turkije bezette deel van de stad is flink verloederd. Famagusta (Turks: Magusa) was ooit een bloeiend toeristencentrum, nu wordt het door toeristen vermeden. Dat neemt niet weg dat beide steden hun monumenten hebben kunnen bewaren en wie nu het Griekse deel van Lefkosía en Famagusta bezoekt, kan in alle rust van de oude stadsdelen genieten.

Eten en drinken

Hoewel Turken als moslims geen alcohol mogen nuttigen, willen ze best wel eens wat van elkaar door de vingers zien. Noord-Cyprus produceert een goede 'raki'; in het zuiden heet dit sterke spul 'zivánia'. Aan beide zijden van de Groene Lijn wordt prima wijn gebotteld. De beste komt uit  Kolossí: Commandaria. Een zoete, likeurachtige wijn die in 14 wijndorpen wordt geproduceerd. Bier is minder populair en wordt ook uitsluitend bij een maaltijd gedronken; cafés (pubs) zijn er alleen op de Britse bases aan de zuidkust en hier en daar in een badplaats met veel Engels publiek.

Kunst en cultuur

Cyprus werd in zijn lange geschiedenis bezet door Egyptenaren, Feniciërs, Perzen, Romeinen, Arabieren, kruisvaarders, Venetianen en tenslotte Britten. Van 1878 tot de onafhankelijkheid in 1960 was het een Britse kroonkolonie. Nadat Turkse troepen in 1974 het noorden veroverden, is het eiland, dat voor 80% door Griek-Cyprioten wordt bewoond, verdeeld. De republiek Cyprus is sinds 2004 lid van de EU.

Natuur

Het zuidelijk deel van het eiland Cyprus wordt ingenomen door het Troodosgebergte. De Mesaoria-vlakte in het binnenland wordt in het noorden begrensd door het Kyreniagebergte. Op Cyprus heerst een mediterraan klimaat. Door de monumenten uit de Griekse, Romeinse en vroegchristelijke periode en het aangename klimaat is het eiland bij toeristen populair.

Uitgaan

Uitgaan betekent voor Turken (alleen de mannen!) een bezoek aan het lokale koffiehuis en voor de Griek-Cyprioten (ook zelden met een dame erbij) een slokje in de dorpskroeg. Voor amusement is de toerist aangewezen op de badplaatsen. Voorstellingen met zang en dans maken bijna steevast deel uit van een uitgebreide maaltijd (liefst voor groepen) in een restaurant. Daar krijg je de onvermijdelijke Griekse sirtáki voorgeschoteld met veel 'oppa' en andere vreugdekreten. Uiteraard word je uitgenodigd aan deze dans mee te doen en waarom ook niet?.

Winkelen

Cyprus staat bekend om het handwerk, zoals weven en kantklossen. Nicosia heeft veel boetieks met modieuze artikelen. In de hotels en de kiosken langs de weg wordt ook veel verkocht aan toeristen. Typische souvenirs zijn kant, producten van leer, keramiek, manden, houtsnijwerk en zilveren en koperen producten. Er wordt prachtig kant gemaakt. De kwaliteit van het handwerk en de gecompliceerdheid van het patroon bepaalt de prijs. De meeste winkels verkopen ook kant dat machinaal is gemaakt. Afdingen is ongebruikelijk. Alleen bij souvenirs zonder prijs kun je maximaal 10-20% proberen af te dingen. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Zon, water en strand

Volgens de Griekse mythologie dook de godin van de liefde, Afrodite, op uit de golven voor de zuidkust van Cyprus. Geen betere plek voor een bad in de Middellandse Zee dan hier. Centrum van de Afrodite-cultus werd Pafos, nu een van de drukst bezochte badplaatsen. Maar ook elders langs de zuidkust liggen uitstekende stranden met voldoende faciliteiten, vooral ten oosten van Lemesos (Limassól). Cyprus telt 63 Blue Flag stranden, wat betekent dat ze schoon en veilig zijn. De mooiste stranden vind je in de omgeving van Paralímni en Agia Napa. In het hoogseizoen kan het hier wel wat drukker zijn.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Cyprus? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeers- en douaneregels tot de lokale valuta.

Bekijk praktische informatie Cyprus