Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

De mooiste bezienswaardigheden van Jordanië

Jordanië is een land dat verwachtingen overtreft. Het ruige woestijnlandschap, drijven op de Dode Zee en het wereldwonder Petra. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië.

Jordanië is rijk aan prachtige natuur en een betoverende geschiedenis. Het verleden komt overal in het land terug in de vorm van oude tempels, ruïnes en zelfs complete steden. Hoewel het grootste gedeelte van Jordanië uit woestijn bestaat, vind je hier ook groene valleien en een sprookjesachtige onderwaterwereld. Dit zijn vijf bezienswaardigheden die je tijdens een reis door Jordanië niet wilt missen.

1. Rijke geschiedenis en traditionele mezze in Amman

Grote kans dat Amman het startpunt van je reis door Jordanië is. En hoewel de meeste reizigers staan te springen om de rest van het land in te trekken, is een bezoek aan de hoofdstad zeker aan te raden. Amman is een stad met een rijke geschiedenis die zich inmiddels mengt met moderne invloeden. Die geschiedenis zie je vooral terug tijdens een bezoek aan de oude Citadel, gelegen op de hoogste berg ‘Jebel Al Qala’a’, 850 meter boven zeeniveau. Duizenden jaren lang werd de stad vanuit deze plek bestuurd, op het gebied van politiek en religie. Je treft hier een aantal indrukwekkende ruïnes zoals de tempel van Hercules en het Umayyad-paleis.

Onze tip: dwalen door Rainbow Street, zelfs voor locals een bezienswaardigheid op zich. Hier vind je veel restaurants en barretjes met Jordanese mezze zoals olijven en hummus. Lokaal drankje erbij? Arak is een anijsachtig drankje dat te vergelijken is met Griekse ouzo en Turkse raki.

Bekijk meer inspiratie voor Amman


2. Het magische maanlandschap van de Wadi Rum woestijn

Het lijkt een andere planeet: de Wadi Rum woestijn in Jordanië. Met een oppervlakte van 720 vierkante kilometer, is de woestijn ruim drie keer zo groot als Amsterdam. Van eindeloze zandvlakten tot grillige rotsformaties in allerlei vormen en formaten. Een 4WD geeft je de mogelijkheid om verschillende plekken in de ‘Valley of the Moon’ op één dag te bezoeken. Al crossend door het oranje zand, tref je immense kloven, rotstekeningen en kamelenkaravanen. Aan superlatieven geen gebrek.

Deze kleurrijke woestijn wordt bewoond door rondtrekkende bedoeïenen. Het is een absolute aanrader om in het tentenkamp van deze nomaden te overnachten en weg te dromen onder een adembenemende sterrenhemel. Het hoort bij de beleving van de woestijn. De rozerode kleuren van de zonsondergang, het ritselende geluid van woestijnvossen en de stilte van de nacht. Wadi Rum behoort zonder twijfel tot de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië.

Bekijk alle ANWB reizen naar Jordanië


3. Jerash: één van de best bewaarde Romeinse ruïnes

Zo’n 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman ligt Jerash, waar je nog voelt hoe de Romeinen leefden. De historische stad is een opmerkelijk goed bewaarde nederzetting uit de Griekse en Romeinse oudheid. Eeuwenlang lag deze handelsplaats onder een dikke laag zand en Jerash wordt daarom ook wel het Pompeï van het Midden-Oosten genoemd. Binnen de stadsmuren vind je een prachtig theater, geplaveide straten en de resten van kerken en tempels.

Cardo Maximus is de oude hoofdstraat van Jerash en vormt de belangrijke verbinding tussen de bezienswaardigheden van de stad. Als je goed kijkt zie je de eeuwenoude karrensporen nog in de origineel geplaveide straten. Het meest indrukwekkende gebouw is de reusachtige Tempel van Artemis, die vanuit de gehele ruïnestad te zien is. Elf van de twaalf opvallende, hoge zuilen staan nog overeind. Let wel op: het kan erg warm worden in de stad, dus zonnebrandmiddel is geen overbodige luxe!

4. Drijven op het zoute water van de Dode Zee

Sluit je ogen, voel het warme water (van soms wel 30 graden) en blijf zonder moeite drijven! In de Dode Zee kan het. Dit bijzondere natuurverschijnsel ligt precies op de grens tussen Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël. De Dode Zee bevindt zich op 400 meter beneden zeeniveau en is daarmee het laagst gelegen meer ter wereld. Het extreem warme klimaat zorgt ervoor dat het water verdampt en een grote hoeveelheid zout achterlaat.

Het water en de modder op de bodem van het meer zijn rijk aan mineralen en hebben volgens velen een geneeskrachtige werking tegen bijvoorbeeld huidaandoeningen. Let wel op: het hoge zoutgehalte is niet overal goed voor. Trek daarom oude zwemkleding aan, doe je sieraden af en blijf niet langer dan 15 minuten in het water. Of de Dode Zee de 21e eeuw gaat overleven is nog maar de vraag. Vanwege aanhoudende droogte krimpt de zee in een behoorlijk tempo. Per jaar zinkt de bodem met ongeveer anderhalve meter, wacht dus niet te lang!

5. Het mysterieuze hoogtepunt van Jordanië: Petra

Volgens velen is het de mooiste bezienswaardigheid van Jordanië. Petra mag zich met recht het zevende wereldwonder noemen. De duizenden jaren oude stad ligt verborgen in een diep dal achter een rotsgebergte. De enige manier om dit visitekaartje van de oude bouwkunst te bereiken, is via een 1,3 kilometer lange bergkloof. Zodra het einde van deze doorgang nadert, ontvouwt zich een betoverend aanzicht. Je staat recht tegenover ‘Al Khazneh’, de oude schatkamer van de farao.

De wereld die je eerder verliet, bestaat even niet meer. Terug in de antieke wereld van de Nabateeërs, al wandelend door de avonturen van Indiana Jones. Golvende rotswanden wijken uiteen als gordijnen voor uitgehakte rotswoningen, pilaren en tempels. De steeds wisselende lichtinvallen die de rotsen zalmroze kleuren, vormen een uniek schouwspel dat zijn weerga niet kent. Het complete verhaal van Petra is volgens kenners nog nooit verteld. Een bezoek aan deze stad brengt je een stukje dichter bij de mysterieuze geheimen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.