Top 10 bezienswaardigheden in Nancy

Ze ligt pál aan de route naar het zuiden: de Franse stad Nancy. Jaarlijks rijden honderdduizenden Nederlanders er zonder stop voorbij. Zonde. Dit zijn 10 goede redenen om er dit jaar te stoppen: de beste bezienswaardigheden, leukste musea en mooiste brasserie op aarde.

1. Place Stanislas

Simpel: dit is het mooiste plein van Frankrijk. In feite één groot openlucht museum. Bewonder de sculpturen, fonteinen en smeedijzeren hekken. Geniet van de perfect symmetrische gebouwen aan alle zijden. Mooiste moment? Vlak na zonsondergang, wanneer alle lichten tegelijkertijd aanfloepen.

2. Musée de l‘École de Nancy

Nancy is de stad van de art nouveau, en Musée de l‘École de Nancy is dé plek in Nancy om art nouveau te bewonderen. Ruimte na ruimte staat hier vol met meubels en ornamenten in die vrijzinnige stijl: de druipende lijnen, organische vormen, symmetrie bestaat hier niet.

3. Musée des Beaux-Arts

Het andere must-see museum is het Musée des Beaux-Arts. Met werken van Rubens tot Picasso. Handig gelokaliseerd, pal aan de Place Stanislas.

4. Brasserie Excelsior

Brasserie Excelsior is dé horecaparel van Nancy (‘brasserie mythique’ zeggen ze zelf) mag je niet missen. Ga vooral dineren te midden van het volledig authentieke art nouveau-interieur. Of overdag een drankje tussen gehaaste treinreizigers.

5. Place d’Alliance & Place de la Carrière

Dit zijn de twee andere pleinen van Stanislas: samen staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Niet zoveel grandeur als hét plein, maar desondanks de korte wandelingen meer dan waard. Hoogtepunt: de sculpturen op de fontein van Place d’Alliance.

6. Confiserie Lefévre-Lemoine

Tegenover Brasserie Excelsior zit deze antieke snoepwinkel die oogt als een museum. Hun Bergamottes de Nancy komen voor in de hitfilm Amélie, iets waar de eigenaresse (4de generatie!) je vol trots over kan vertellen.

7. Opéra National de Lorraine

Een van de mooiste operahuizen op aarde vind je aan Place Stanislas. In de intieme zaal vol fluweel en bladgoud waan je je in de 17de eeuw. Hier kun je kaartjes krijgen voor wat voor voorstelling dan ook: doen!

8. Rue des Maréchaux

Als je geen zin hebt om veel moeite om een restaurant te vinden, ga je naar deze steeg pal achter Place Stanislas: gezellige vreetsteeg vol restaurants met terrassen. Wie hier geen restaurant vindt, vindt het nergens.

9.  Parc de la Pépinière

Stanislas hield van zijn volk en bewijs daarvan is Parc de la Pépinière. Dat liet hij speciaal aanleggen voor ‘zijn’ mensen: nog altijd de plek om te flaneren, joggen of jeu-de-boulen. Er is zelfs een mini-dierentuin. Wie trouwens meer wil weten over de geschiedenis van Nancy, gaat naar het Musée Lorraine. Grenzend aan het park in het mooiste middeleeuwse pand van de stad.

10. Rendez-vous Nancy

Iedere avond van half juni tot half september is er een lichtspektakel met lasers, lampen en muziek op Place Stanislas. Informeer voor exacte aanvangstijd bij VVV (ook op het plein). Rendez-vous Nancy wordt al paar jaar gehouden en behoort tot meest geliefde zaken van de stad.

Ook handig voor onderweg

Wil je Nancy bezoeken?

Nancy is zowel leuk op weg naar Zuid-Frankrijk als voor een paar dagen er tussenuit. Combineer Nancy bijvoorbeeld met Metz voor een korte stedentrip dicht bij huis. Metz ligt op zo'n 440 km vanaf Utrecht. Boek een leuk hotel en klaar is kees.

Zoek een hotel in Nancy

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd