Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Poitou Charentes

Ontdek Angoulême, ‘de striphoofdstad van de wereld’, maak een fietstocht op eiland Île de Ré en neem een kijkje in de toekomst bij wetenschapspark Futuroscope. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Poitou Charentes.

Wat te doen in Poitou Charentes?

De regio Poitou Charentes ligt in het westen van Frankrijk en kent veel bezienswaardigheden die met de zee te maken hebben. Mooie eilanden als Île de Ré met de fascinerende oestercultuur, havenstad La Rochelle met de 19e-eeuwse vuurtoren en de grote werven van Rochefort waar het historische fregat Chantier l’Hermione is nagebouwd. Neem een kijkje bij het in zee gelegen Fort Boyard of onder de grond in de de Grottes du Quéroy. Ontdek de top 10 bezienswaardigheden van Poitou Charentes.

1. Uit een Frans stripverhaal: Angoulême

De stad Angoulême ligt op een 100 meter hoog plateau, omgeven door vestingmuren en uitkijkend op de rivier de Charente. De stad staat, sinds het eerste internationale stripfestival dat hier in 1974 werd georganiseerd, bekend als centrum van het stripverhaal, de zogenaamde ‘9e kunst’. Angoulême noemt zichzelf dan ook ‘de striphoofdstad van de wereld’.

Je vindt in deze stad het Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image, een museum gewijd aan de wereld van de strip. Het museum is gevestigd in een geschakelde rij wijnkelders. De collectie bevat veel originele tekeningen van bekende strips, zoals Lucky Luke en Popeye. Ook tijdens een wandeling door de stad vallen de vele kleurrijke muurschilderingen op met een link naar stripverhalen. Zo lachen striphelden als Mickey Mouse je tegemoet vanaf de gestuukte muren, in alle vormen en maten.

2. Vaar langs het beroemde Fort Boyard

In de Atlantische Oceaan, tussen de eilanden Île d'Aix en Île d'Oléron, ligt Fort Boyard. Het ovale fort heeft een zandbank als fundering en meet 68 meter lang en 20 meter hoog. Vanaf de kust gezien, heeft het iets weg van een containerschip, maar dan van beton. Het militaire bouwwerk is oorspronkelijk gebouwd ter bescherming tegen Engelse aanvallen, maar beleefde ook een periode als gevangenis en als maritiem observatorium. In de 20e eeuw had het fort decennialang geen enkele functie en stond het bekend als ‘het fort van de nutteloosheid’, tot het in de jaren tachtig werd gerestaureerd en als locatie voor het gelijknamige televisieprogramma werd ingezet.

Hoewel Fort Boyard niet toegankelijk is voor publiek, is het tijdens een bootexcursie vanuit de havenstad La Rochelle wel te bekijken. Middels een audiotour ervaar je de rijke geschiedenis wanneer de boten een ronde maken langs het bouwwerk. Luister naar de bijzondere verhalen over de 100 jaar lange bouwperiode en de oplevering in 1857.

3. Bewonder Château de la Rochefoucauld

Château de la Rochefoucauld is nog altijd eigendom van de familie Rochefoucauld die de eerste – kleinere – versie van het kasteel op deze plek bouwde in de 11e eeuw. In de 15e eeuw beleefde het kasteel de grootste uitbreiding met drie torens en een eeuw later werden er diverse Renaissance-kenmerken aan toegevoegd zoals een monumentale wenteltrap. Deze wenteltrap, die de torens met elkaar verbindt, bouwde de familie met de tekeningen van een dergelijk ontwerp van Da Vinci in de hand.

In de westelijke vleugel van het kasteel woont nog steeds een nazaat van de familie. De rest van het complex is geopend voor het publiek. Voor kinderen zijn er jonkvrouw- en ridderkostuums beschikbaar om tijdens het bezoek aan het kasteel in rond te lopen. Wandel met de gids door de vertrekken van het chateau, van de kelder tot de kapel en van de bibliotheek tot de torens waar je van bovenaf een panoramisch uitzicht hebt over het gelijknamige dorp aan de Tardoire-rivier en het glooiende achterland.

4. De ondergrondse schatten van Grottes du Quéroy

De indrukwekkende Grottes du Quéroy vind je ten oosten van de stad Angoulême. De grotten werden in de 19e eeuw per toeval ontdekt door een jager die op zoek was naar zijn weggelopen hond. De vondst leidde tot het blootleggen van een grot van dertig verschillende kamers met een lengte van bijna 1400 meter. Opgravingen in de omgeving doen vermoeden dat het grottenstelsel al in de prehistorie werd bewoond.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deden de grotten dienst als schuilplaats voor het Franse verzet. In de jaren zestig werden ze opengesteld als toeristische attractie. Sluit je aan bij de rondleiding van 45 minuten en bewonder de grillige stalactieten en stalagmieten die door de eeuwen heen ontstaan zijn door de invloed van het water op het gesteente. Tip: onder de grond komt het nauwelijks tot 10 graden, dus neem een jas of trui mee wanneer je de grot bezoekt.

5. Bezichtig de replica van fregat Chantier de l'Hermione

Dichtbij de stad Rochefort vind je het l’Arsenal Maritime, een absoluut hoogtepunt in de regio. Onder toeziend oog van het publiek werd hier tussen 1997 en 2015 het fregat Chantier l’Hermione volledig heropgebouwd. Aan boord van het oorspronkelijke legendarische schip stak Fransman La Fayette in 1780 de Atlantische Oceaan over naar Amerika om de Verenigde Staten te helpen in hun onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten. Het beroemde fregat verging in 1793.

De levensgrote replica van l’Hermione is 44 meter lang en 11 meter breed. Van de kanonnen tot de masten en de kapiteinshut: alles is perfect nagemaakt. Betreed het schip en krijg een indruk van het leven van de scheepslieden die maandenlang op zee verbleven. Laat je rondleiden en ontdek meer over de geschiedenis of klus mee op en rond het schip en help bij het hijsen van de zeilen en het binnenhalen van de trossen.

6. Fietsen op het eiland Île de Ré

Île de Ré ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van de Franse havenstad La Rochelle. Het eiland heeft een oppervlakte van 85 vierkante kilometer en is te bereiken vanaf het vasteland via een tolbrug. De bijnaam ‘Ré la Blanche’ (het witte eiland Ré), verwijst naar de vele witgekleurde huizen die er te vinden zijn. Door de ligging heeft het eiland 2600 zonuren per jaar, wat het een van de zonnigste bestemmingen van Frankrijk maakt.

Île de Ré is een echt fietseiland. Doorkruis de straten van het eiland voor een goede indruk. Het eiland boert economisch goed door de ambachtelijke zoutwinning, wijnbouw en de visserij. Ga langs bij Huîtrière de Ré, een oesterkwekerij die oesters verkoopt en rondleidingen organiseert. Hier zie je hoe de traditionele productie tot stand komt in open water en onder natuurlijke omstandigheden. Het proeven van de zogenoemde fijne en speciale oesters hoort er natuurlijk ook bij.

7. Van amfitheater tot steengroeve in Saintes

In 40 n. Chr. voltooiden de Romeinen de bouw van een amfitheater in de nederzetting Mediolanum Santonum, de huidige stad Saintes. De locatie van het amfitheater is niet toevallig: aangelegd in een kleine vallei waarbij de natuurlijke hellingen zijn gebruikt om de tribunes tegenaan te bouwen. Aan het einde van de Romeinse tijd raakte het amfitheater in verval. In de Middeleeuwen werd het als steengroeve benut en gebruikte men stenen hiervandaan voor de bouw van huizen.

Bij een bezoek aan de ruïne, een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Poitou Charentes, krijg je een indruk van de omvang. Het amfitheater bood plaats aan ongeveer vijftienduizend bezoekers en had een oppervlakte van 126 bij 120 meter. De uitlijning van de oorspronkelijke arena, tribunes en verschillende toegangen zijn nog goed te zien. Sta midden in de arena en beeld je in hoe gladiatoren hier tegen elkaar streden, onder toeziend oog en gejuich van duizenden mensen.

8. Ontdek het historische centrum van Poitiers

Poitiers is de voormalige hoofdstad van de streek Poitou Charentes en staat bekend om het centrum vol vakwerkhuizen. Niet te missen is ook de Notre-Dame la Grande, een romaanse kerk die geroemd wordt om de verfijnde details. Hoewel de buitenkant al imposant is door de religieuze beelden, vind je binnen een pracht aan godsdienstige muurschilderingen in originele staat. ‘s Avonds kijk je je ogen uit tijdens het moment van ‘les polychromies’ waarbij de kerk wordt verlicht en een parelmoeren glans krijgt.

Nog een opmerkelijke bezienswaardigheid is het Palais des Comtes de Poitou. In de 9e eeuw bewoond door hertogen van Poitiers en vanaf de 13e eeuw in gebruik genomen als gerechtsgebouw. Tegenwoordig bezichtig je er verschillende vertrekken, waaronder de ceremoniële hal die rond het jaar 1200 is gebouwd. De hal is verrijkt met een driedubbele open haard, waarachter drie glazen ramen zijn geplaatst. Deze ‘hal van verloren voetstappen’ moest bezoekers tot zwijgen brengen vanwege de aanwezige allure en weldaad.
 

9. Struin door de plezierhaven van La Rochelle

Havenstad La Rochelle ligt aan de Atlantische kust en bestaat al sinds de 10e eeuw. Het historische karakter is nog volop aanwezig en La Rochelle wordt gezien als een van de meest schilderachtige steden langs de Franse kust. Je vindt er de Vieux Port, de oude haven, die toegankelijk is via twee monumentale toegangstorens. Opvallend is de 19e-eeuwse vuurtoren die half in de gevel van woonhuizen is gebouwd en nu een historisch monument is.

In de overdekte Marché du Centre Ville liggen de marktkramen vol met delicatessen, zoals de traditionele tourteau fromage (kwarktaart). Werp een blik over het water en aanschouw hoe de watertaxi’s komen en gaan. Ze varen in 20 minuten naar het eiland Île d'Aix, met het fort Liédot uit de tijd van Napoleon en een plek waar vandaag de dag oesters worden gewonnen. Tegen de avond geniet je van het verlichte fort op het eiland.

10. Verken de toekomst in wetenschapspark Futuroscope

Op 10 kilometer afstand van de stad Poitiers ligt het futuristische wetenschapspark Futuroscope. Zoals de naam al doet vermoeden, is het thema van het park ‘de stad van de toekomst’. Multimedia-presentaties, cinematografie en futuristische audiovisuele technieken laten je zintuigen prikkelen. Zoals de attractie Cosmic Collisions die je meeneemt naar het heelal. Door de projecties lijkt het net of je zelf miljoenen lichtjaren van de aarde bent.

Er zijn meerdere bioscopen in 3D, 4D en IMAX, vijf restaurants waar de Aerobar meteen opvalt met een hoogte van 35 meter en tal van attracties. Race vanaf een tribune tijdens de Racing Xperience waar je in virtual reality naast de Franse rallyrijder Sébastien Loeb zit. ‘s Avonds wordt de sprookjesachtige aquashow La Forge aux Etoiles opgevoerd. Artiesten van Cirque de Soleil voeren deze show op onder begeleiding van kleurrijke projecties en fonteinen die afgestemd zijn op het ritme van de muziek.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.