Naar artikel

Natuur in de Dordogne

De Dordogne is een prachtig en veel bezongen departement, vernoemd naar de rivier de Dordogne. Aan weerszijden van de rivier – een van de langste van Frankrijk, ruim 490 kilometer – strekt zich een vakantieland ‘pur sang’ uit.

De rivier ontspringt op 1.680 meter, in Puy de Sancy. Het middelste deel van de rivier, tussen Montfort en Lalinde en het land aan weerzijden ervan, is onder vakantiegangers ook het meest populair, zodat het er wemelt van de campings, restaurants, kerken, kastelen en pittoreske stadjes. En van het natuurschoon. Het landschap is heuvelachtig en afwisselend terrein met stukjes landbouw, bos, weiland en wild terrein. Een mekka voor stilte-, bloemen- en vlinderliefhebbers.

De Dordogne omvat vier regio’s: de Périgord noir (zwarte Périgord) ontleent zijn naam aan de donkere wouden van de steeneik; de Périgord pourpre (paarse Périgord) aan de uitgestrekte wijnbergen langs de benedenloop van de Dordogne; kenmerkend voor de Périgord blanc (witte Périgord) is de bleke krijtbodem; terwijl de Périgord vert (groene Périgord) uit groen heuvelland bestaat. 

Groene heuvels en vlakke plateaus

Het landschap van de Dordogne bestaat niet alleen uit sappige, groene rivierdalen, maar ook uit schrale gebieden: de droge, vlakke plateaus. Deze hooggelegen Causses bestaan uit stenige, dorre weidegronden, die berucht zijn om hun gebrek aan water. Toch is alleen de oppervlakte droog, want al het water sijpelt weg in het waterdoorlatende kalksteen. Op de plek in de Dordogne waar, diep onder de grond, het water wordt tegengehouden door een waterdichte laag van klei en mergel, kan een karstbron opwellen.

Ook verdwijnen complete bekens soms in een uitgesleten gat, waarna ze ondergronds verder stromen en pas kilometers verderop op een lage plek in het dal weer tevoorschijn komen. Veel moeilijker te ontdekken in de Dordogne zijn de grotten, die zich in de kalksteenlaag hebben gevormd. Ze zijn vaak afgesloten van de buitenwereld en worden door geheimzinnigheid omgeven. 

Ontdek de natuur in de Dordogne

De Dordogne biedt dus eigenlijk alles: donkere wouden, groene heuvels, uitgestrekte wijnbergen en stenige weidegronden. Afwisseling genoeg voor de natuurliefhebber! Wil je meer weten over de natuur in de Dordogne? Je leest er alles over in de ANWB Extra reisgids Dordogne.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk

Nog verder lezen over Frankrijk?

Zomervakantie 2023: data, tips en inspiratie 
Van campings en uitjes in binnen- en buitenland, verrassende tips voor de populaire vakantielanden tot de mooiste verre reizen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Je vakantie plan je niet met de Franse slag. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen!