Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mont Saint-Michel: 9 tips voor een bezoek

De Mont Saint-Michel is een bijzonder eiland én Werelderfgoed. Dit unieke stuk van Frankrijk verdient zeker een bezoek als je er in de buurt bent tijdens je vakantie of rondreis door Frankrijk. Mont Saint-Michel ligt in Normandië op zo'n 765 kilometer vanaf Utrecht. Hieronder 9 handige tips voor een bezoek aan magisch Mont Saint-Michel.

1. Slapen op Mont Saint-Michel

Voor accommodatie heb je ruwweg twee keuzes: slapen op het eiland of in de 'hotelzone' La Caserne aan het begin van de digue (dijk). Slapen op Mont Saint-Michel zelf is charmant en uniek, maar ook duur en onhandig. Want je kunt daar niet parkeren, je zult moeten sjouwen met bagage en zelfs een eenvoudige kamer kost al snel 150 euro per nacht. Een unieke ervaring is het natuurlijk wel!

Handiger en goedkoper – maar ook minder sfeervol – is slapen in de speciale hotelzone, waar een aantal moderne ketenhotels en restaurants is te vinden. Daar slaap je al vanaf 25 euro per persoon.

Bekijk hotels op Mont Saint-Michel

Op autovakantie langs de Mont Saint-Michel?

ANWB Reizen biedt een mooie autovakantie waarbij je deze mooie bezienswaardigheid van dicht bij kunt bewonderen tijdens de reis.

2. Parkeren bij Mont Saint-Michel

Parkeren kan alleen nabij diezelfde hotelzone aan het begin van de dijk. Je kunt het dorp zelf dus niet bereiken per auto. Parkeren kost rond de 14 euro per dag. Tip: tussen 19:00 en 02:00 uur kun je hier gratis parkeren en in de avond is de abdij prachtig verlicht, dus zeker een goed moment er nog eens langs te rijden!

3. Shuttlebus vanaf de parkeerplaats

Vanaf de parkeerplaats en de hotelzone kun je gratis met de shuttlebus (‘Le Passeur’) naar Mont Saint-Michel. De shuttlebussen rijden het hele jaar door van ‘s ochtends tot 's avonds. Lopend doe je zo'n 15 minuten over de ca. 2 km, maar het is een prachtige wandeling. Bezoek aan het dorp is gratis. De poorten zijn dag en nacht open.

4. Hoogtepunt: abdij La Merveille

Natuurlijk bezoek je abdij La Merveille, het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het eiland. Liefst laat in de middag, als de toeristenbussen weg zijn, of vroeg in de ochtend. Dan hoef je niet (of in elk geval minder) te worstelen door de hordes toeristen. Tip: koop je entreeticket voor de abdij van tevoren online. De tickets zijn een jaar geldig en je vermijd een lange wachtrij ter plekke.

5. Wadlopen aan de voet van Mont Saint-Michel

Ga je in de zomer, dan is wadlopen een must. Dagelijks vertrekken er vele begeleide wandelingen over het wad rond Mont Saint-Michel, afhankelijk van het getij. Een korte en mooie optie is de wandeling van het eiland naar het onbewoonde rotseiland Tombelaine en terug. Onderweg zie je zeehonden, zeevogels en heb je prachtig zicht op Mont Saint-Michel zelf. Je loopt in korte broek en op blote voeten.

6. Wadlopen op eigen houtje?

Op eigen houtje wandelen over het wad is niet verboden, maar wel levensgevaarlijk. De risico’s zijn o.m. drijfzand, mist, onweer, razendsnel opkomende vloed en diepe, snelstromende geulen. Kortom: nooit doen, zelfs niet vlakbij het eiland.

7. Bijzonder: het springtij spektakel

De baai van Mont Sain-Michel niet alleen bijzonder bij laagwater. Het springtij dat elke 14 dagen plaatsvindt is zeker zo indrukwekkend. Dan komt de vloed extra spectaculair binnenrollen. ‘Met de snelheid van een galopperend paard’, schreef Victor Hugo. Veel toeristen gaan daarvoor naar de Tour du Nord, een krappe ronde toren. Het terras en de tuinen van de abdij zijn eigenlijk een veel betere locatie: meer plek en verder zicht.

8. Rustiger in de avond en winter

Als je Mont Saint-Michel in redelijke rust wilt ontdekken, dan ga je in de avond of in de winter. Het eiland is elke avond tot middernacht verlicht. Bovendien: ’s avonds is parkeren gratis. In de winter kan het weliswaar goed afkoelen aan de kust van Normandië, maar in ruil daarvoor krijg je meer ruimte op Mont Saint-Michel. Misschien leuk voor een kerstreis?

9. Besparen op de souvenirs

Geld besparen? Bij de hotelzone aan het begin van de dijk zit Les Galeries: een grote sandwich en giftshop. Koop daar sandwiches en drankjes, op het eiland zijn vele prachtige picknickplekken te vinden. Overigens zijn ook souvenirs goedkoper in de supermarkt dan op het eiland zelf.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.