Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lille: 9 keer leuk, lekker en bijzonder

De 9 leukste bezienswaardigheden van Lille

Lille is de ideale stad voor een weekendje weg. Mooi, rijk aan historie en dichtbij. Vol bezienswaardigheden - en vol met cafés, terrassen en restaurants, dat ook. Van Vieux Lille met zijn barokke gevels, tot het hypermoderne Euralille: dit zijn de 9 leukste plekken van deze topstad voor een stedentrip.

Wat te doen in Lille?

1. Vieux Lille: barokke gevels en ontelbaar veel cafés

Lille, of Rijsel zoals Vlamingen de stad noemen, behoorde eeuwenlang tot het graafschap Vlaanderen. Die Vlaamse invloed kun je nog steeds zien én proeven. In het oude hart van de stad, Vieux Lille, bewonder je Vlaams-barokke gevels. Vieux Lille is een van de leukste wijken met kleine straten vol boetieks, galeries, pleinen, kerken, chocolaterieën en de ontelbare hoeveelheid restaurants en cafés. Op een terras, bijvoorbeeld op La Grand Place of in de Rue de la Monnaie, kun je flanerend Lille bekijken.

Door de eeuwen heen was Lille dan weer Vlaams, dan weer Frans bezit. Dat verklaart misschien waarom er op de vele terrassen volop speciaal bier wordt geserveerd, en waarom veel restaurants een mix van de Franse en Vlaamse keuken hebben.


2. Aankomen op station Euralille - en meteen shoppen

Je kunt natuurlijk met de auto naar Lille, maar de trein is ook een goede optie. Vanaf Amsterdam spoor je er in 3,5 uur met de Thalys of Eurostar naar toe - of nóg sneller, vanuit Schiphol of Rotterdam. Je komt aan op station Lille-Europe. In het zakendistrict Euralille, een moderne bezienswaardigheid, mede ontworpen door ‘onze’ Rem Koolhaas.

Het gigantische winkelcentrum met dezelfde naam is populair door de gedurfde architectuur – en natuurlijk doordat het er met meer dan honderd winkels goed shoppen is. Na het winkelen even tot rust komen, kan in de Jardin des Géants (Tuin der Reuzen). Een mooi park, in 2009 pal achter het station aangelegd op een ondergrondse parking. Als je goed kijkt, zie je de hoofden van reuzen, overwoekerd door klimplanten.


3. De Grand Place: statige gebouwen en symbool van verzet 

De Grand Place (ook wel Place du Général de Gaulle genoemd) is hét centrale plein van de stad. Het verbindt de verschillende wijken van de stad met elkaar, en rond het plein staan een paar van de mooiste gebouwen van Lille. Zoals statige herenhuizen en de Vieille Bourse, het oude beursgebouw, waar nu een boekenmarkt in zit. Het plein is ook nog eens vergeven van de terrassen, bars en restaurants.

Midden op het plein staat La Colonne de la Déesse: een fontein rond een hoge sokkel met daarop het beeld van een godin. Het beeld symboliseert het verzet van de stad tegen het beleg van het Oostenrijkse leger, in 1792. De stad bleef Frans, en na het beleg brak een rustige periode aan waarin Lille explosief groeide als industriestad.

4. Kathedraal met een wel heel bijzondere lichtinval

In de wijk Vieux Lille staat de Notre Dame de la Treille, ook wel bekend als de kathedraal van Rijsel. Opvallend, maar niet vanwege zijn hoge leeftijd. Het gebouw doet zelfs vrij modern aan. Met de bouw, aanvankelijk in neogotische stijl, werd in de 19de eeuw begonnen, maar pas ruim honderd jaar later, in 1999, is de kathedraal voltooid. Waarbij Peter Rice, de architect van het Operahouse in Sidney en het Centre Pompidou in Parijs, tekende voor de spitsboogvormige gevel, ‘bekleed’ met witmarmeren platen. Die gevel oogt van buiten massief (en, eerlijk gezegd, niet zo mooi). Maar eenmaal binnen, merk je dat die platen licht doorlaten. Bruinrozig of bruingeel, afhankelijk van het weer. Juist de lichtinval maakt dit majestueuze godshuis bijzonder.


5. Chocolaterieën en winkels voor koffie, kaas en oesters

Nog zo’n monument in deze Noord-Franse stad: chocolaterie en Pâtisserie Meert, aan de rue Esquermoise. Iedere Lillois kent deze verwenwinkel in Vieux Lille. Naast en achter de winkel is een Salon du Thé en een restaurant. De chocolaatjes in de etalage en in de vitrines zien eruit als kunstwerken, en dat zijn het ook. Overigens is er nog een chocoladekoning: chocolaterie Artisan Pâtissier in het begin van de Rue de la Monnaie (met ook al een van de mooiste etalages van Lille). In deze straat vind je ook nog unieke winkels voor koffie, kaas, oesters, wijn, LP’s, chique baljurken, Scandinavische hapjes, stripboeken en meer …

6. Palais des Beaux-Arts en andere musea

Aan de rand van Vieux Lille ligt het Palais des Beaux-Arts, het museum van schone kunsten. Kleiner dan het Louvre in Parijs maar toch wel een kolossaal en monumentaal gebouw met een vaste collectie van ruim 650 schilderijen uit de laatste tien eeuwen. Waaronder werk van Rubens, Brueghel, Rafaël, Goya, Monet, Toulouse-Lautrec en Van Gogh. Een aangenaam, overzichtelijk museum, waarin grote exposities worden gehouden met uiteenlopende thema's. En gratis te boeken indien je in het bezit bent van een Citypas.

In en rond Lille vind je overigens zo'n twintig musea, waarvan wie hier graag nog even tippen: het geboortehuis van Charles de Gaulle (leider van de Franse regering in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna president van Frankrijk), het natuurhistorisch museum (Musee d'Histoire Naturelle) en LaM, een museum vol moderne en hedendaagse kunst in Villeneuve d'Ascq (op 20 minuten van Lille).


7. De honderden kleurrijke kramen van Marché de Wazemmes

Neem de metro naar Wazemmes, een van Lille’s fabriekswijken. Loop richting Halles de Wazemmes en ontdek een totaal ander Lille; Afrika, Azië en Europa tegelijk. Grote broden, belwinkels formaat bezemkast, knipogende hangouderen, sitarspelers, kraampjes vol vreemde groentes. Kortom: een levendige en wereldse buurt. Met op dinsdag, donderdag en zondag de Marché de Wazemmes, een populaire markt met honderden kleurrijke kramen. Van cactusbloemen, kurkuma en kalebassen tot aan kleding, stoffen en exotische hebbedingen. De markt is binnen, in les Halles de Wazemmes, en buiten op de Place de la Nouvelle Aventure.

Ontdek alle bezienswaardigheden van Frankrijk

Bekijk de hoogtepunten 

8. Hoogtepunten van Roubaix: La Piscine en het Vélodrome

Stap op de metro, Ligne 2 naar Roubaix Grand Place. Dan sta je 20 minuten later ineens in een andere stad, een Villle d’Art et d’Histoire, ook weer met Vlaamse wortels. Je kunt hier naar museum La Piscine lopen. Een voormalig zwembad in art-decostijl, ruim een eeuw oud, dat is omgetoverd tot een wonderlijk museum voor kunst en nijverheid. 

Wielergekken kunnen in Roubaix hun hart ophalen in het Vélodrome, de wielerbaan uit 1936 en dé aankomstplaats van de historische klassieker Parijs-Roubaix, alias de Hel van het Noorden.

9. Mosselen eten en brocante kopen op Europa’s grootste rommelmarkt

Elk eerste weekend van september verandert Vieux Lille in Europa's grootste rommelmarkt. De Braderie van Lille is fameus in Frankrijk en ver daarbuiten. Meer dan twee miljoen koopjesjagers komen dan naar de stad, waar dan ook echt van alles te koop is. Antiek, brocante en curiosa, van fopspeen tot grafsteen en alles daartussen. Foodtrucks bieden lekkers uit vele landen aan, van taco tot garnaalkroket, en talrijke restaurants serveren de traditionele moules-frites (friet met mosselen), waarna alle lege mosselschelpen voor de deur worden gedeponeerd, in de hoop hiermee de wedstrijd voor de hoogste berg te winnen. Kortom: feest in de stad.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.