Naar artikel

Natuur in de Bourgogne

Een groot gedeelte van de Bourgogne wordt in beslag genomen door het natuurpark Morvan. Maar ook buiten dit park, wat bergachtiger is dan de rest van de Bourgogne, vind je mooie natuurreservaten, indrukwekkende grotten en rotswanden, natuurlijke bronnen en natuurlijk eindeloos veel wijngaarden.

Natuurpark Morvan

Uitgestrekte wijngaarden, bossen en een heuvelachtig landschap kenmerken de Bourgogne. Het grootste deel van de regio bestaat uit natuurpark Morvan, uitgeroepen tot beschermd gebied. In de Morvan is het landschap wat bergachtiger, met toppen van ruim 900 meter hoog. Verder kom je hier vooral veel naaldbomen, beuken en eiken tegen, afgewisseld met vele riviertjes, beken en meren. Met ruim 4.000 kilometer aan paden kun je hier heerlijk wandelen en fietsen.

Grotten van Yonne en Côte D'Or

Avontuurlijk ingesteld? In de departementen Cote D’Or en Yonne vind je veel grotten en rotswanden, zoals de ondergrondse grotten van Arcy-sur-Cure met prehistorische schilderingen. Met de wandelpaden die vaak over en langs de grotten lopen kunnen avontuurlijke wandelaars uit de voeten. In Bèze vind je gigantische grotten die het grootste deel van het jaar onder water staan: in deze grotten vind je een rotsachtig amfitheater. Leuk: als de waterstand het toelaat kun je een boottochtje maken over de ondergrondse, verlichte rivier.

Natuurreservaat Combe-Lavaux

Aan de gemeenten Brochon en Gevrey-Chambertin grenst het natuurreservaat Combe-Lavaux: hier wandel je over paden door ‘combes’, kleine valleien die door water en erosie zijn onstaan, maar inmiddels vol staan met wilde bloemen. Ook krijg je hier prachtige kliffen en bijzondere plantensoorten, die alleen hier groeien, cadeau. Zo heb je de ‘Lunette de Dijon’, een plant die alleen hier in de rotsachtige spleten van het reservaat leeft.

Autorit door wijngaarden

Zin in een mooie rit met de auto? Tussen Dijon en Beuane loopt de N74, en die gaat dwars door de wijngaarden. Wind in de haren, genieten van de landelijke omgeving en af en toe even stoppen bij een leuk dorpje voor een goede wijn voor thuis. La vie est belle.

Bronnen van Ignon

Opfrissen doe je bij de bronnen van rivier Ignon, waarvan het water over de rotsen stroomt. Hier kun je ideaal wandelen over de gemarkeerde paden, door het woud met ravijnen en moerasachtig land. Wie een beetje scherp oog heeft spot hier een van de vele diersoorten, zoals de zwarte specht, die in het woud leven.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk

Nog verder lezen over Frankrijk?

Zomervakantie 2023: data, tips en inspiratie 
Van campings en uitjes in binnen- en buitenland, verrassende tips voor de populaire vakantielanden tot de mooiste verre reizen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Je vakantie plan je niet met de Franse slag. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen!