Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Île de France

Vergaap je aan de luxe van Château de Versailles, klim over de rotsen in Forêt de Fontainebleau en bekijk Frankrijk in het klein in France Miniature. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Île de France.

Wat te doen in Île de France ?

De regio Île de France laat zich letterlijk vertalen naar ‘Eiland van Frankrijk’ en wordt begrensd door de rivieren Ourcq, Seine, Marne en Oise. Île de France heeft door de eeuwen heen een bijzonder architectonisch erfgoed opgebouwd zoals het beroemde Château de Versailles. Geniet van de rust en de natuur in Parc Naturel Régional de la Chevreuse, maak een fietstocht langs de route Véloscénie en bekijk waar impressionistische schilders als Seurat zich lieten inspireren op Île de la Grande Jatte. Vanaf Utrecht rijd je al in vijf uur naar deze veelzijdige regio.

1. Frankrijk in het klein: France Miniature

In de stad Élancourt, 35 kilometer buiten Parijs, vind je attractiepark France Miniature, vergelijkbaar met Madurodam in Nederland. Een terrein van maar liefst vijf hectare (vergelijkbaar met tien voetbalvelden) is volledig ingericht met miniaturen van Franse monumentale gebouwen en steden in de vorm van de landkaart. Bewonder de honderden monumenten, zestigduizend minimensjes (deels in het voetbalstadion Stade de France) en twintigduizend minuscule bomen. Door het hele land loopt 3,5 kilometer aan treinspoor waar diverse modeltreinen overheen rijden.

Wandel door de verschillende regio's van Frankrijk over de aangegeven wandelpaden. Je ontdekt onder andere de Eiffeltoren – met een hoogte van 10 meter niet echt klein – de luxe badplaats Saint-Tropez en het eiland Saint-Michel, allemaal op schaal 1:30. Er zijn ook diverse interactieve bezienswaardigheden: bedien containers in de haven van Marseille, laat een koebel rinkelen op een alpenweide of doe een archeologische opgraving uit het Romeinse rijk. Zo kun je rustig een dagdeel spenderen in France Miniature.

2. Smullen op de markt Marché des Enfants Rouges

In het Marais-arrondissement van Parijs vind je de oudste overdekte voedselmarkt van de stad: Marché des Enfants Rouges (Markt van de Rode Kinderen), opgericht in 1615 en nog altijd een van de populairste markten van de stad. In de 17e eeuw was er vlakbij een weeshuis gevestigd, waar de kinderen gekleed gingen in rode kleding, vandaar de naam die nooit is veranderd.

Loop door de oude poort de markthal binnen. Je zintuigen worden gelijk op scherp gezet door de heerlijke geuren van vers bereide maaltijden, kramen met kleurrijke specerijen en geroep van de marktkoopmannen. Het water loopt je in de mond dankzij Franse producten als lokaal verbouwde groenten en kazen uit de Ardeche. Maar proef ook de diverse internationale gerechten, waaronder Marokkaanse couscous en Japanse sushi. Zoek een plekje aan een van de lange houten tafels op de markt of neem je lekkernijen mee voor een picknick in het nabijgelegen park Square du Temple.

3. Natuur en erfgoed in Parc Naturel Régional de la Chevreuse

Zoek de rust op en geniet van de natuur in Parc Naturel Régional de la Haute Vallée de Chevreuse, waar zowel de natuur als het historische erfgoed worden beschermd. Dit natuurpark ligt in het departement Yveline en is met 25.000 hectare vier keer zo groot als nationaal park de Hoge Veluwe. Dichte naaldbossen waarin kastelen en abdijen liggen verscholen, gaan over in heuvelachtige weilanden en valleien met kleine dorpen. Start je ontdekkingsreis door het park in Château de la Madeleine, waar het bezoekerscentrum is gehuisvest.

Maak een wandeling langs de kastelenroute. Deze gaat onder andere langs het 16e-eeuwse Château de Breteuil, een imposant gebouw van bak- en natuursteen. Bewonder hier de Tafel van Europa, volledig versierd met edelstenen en gemaakt door de goudsmid van het hof van Dresden. Wassen beelden – waaronder die van Lodewijk XVI, Marie Antoinette en Marcel Proust – vullen de verschillende vertrekken van het kasteel en in de bijgebouwen kom je Roodkapje en Assepoester tegen.

4. Luxe allom in Château de Versailles

Château de Versailles is een wereldberoemd kasteel op ongeveer 20 kilometer van Parijs. Ooit bewoond door de zonnekoning Lodewijk XIV die op z’n zachtst gezegd wel hield van luxe en ruimte. In het kasteel bevinden zich meer dan zevenhonderd woningen die bewoond werden door familie, vrienden en werknemers. Neem een kijkje in het deels voor publiek opengestelde kasteel en zie onder andere de appartementen van de voormalige koningen en koninginnen. Zo vang je een glimp op van de bijzondere levensstijl van de adel uit vervlogen tijden.

Absoluut een van de hoogtepunten is de spiegelzaal. Een zaal van 70 meter lang vol spiegels die het uitzicht op de tuinen reflecteren, waardoor de ruimte oneindig groot overkomt. Leuk feitje: hier is in 1919 het vredesverdrag van Versailles ondertekend, waarmee de eerste wereldoorlog formeel werd beëindigd. In de (volledig symmetrische) tuinen van het kasteel imponeert – behalve het aantal vijvers, fonteinen, beelden en paviljoenen – voornamelijk de omvang van ruim 8 vierkante kilometer.

5. Ultieme fietsroute La Véloscénie

Als je van fietsen houdt, is een tocht langs de meerdaagse fietsroute La Véloscénie een goede keus om Frankrijk te ontdekken. Van het kloppende hart van Parijs naar de Mont Saint-Michel, een route van totaal 450 kilometer. Onderweg kom je langs hoogtepunten als het Château de Versailles, de thermen van Bagnoles-de-l’Orne en prachtige natuurparken. Je eindigt bij het wereldberoemde Mont Saint-Michel, dat een plek heeft veroverd op de Unesco-werelderfgoedlijst.

De fietsroute is goed onderhouden en door de routeborden eenvoudig te volgen. De eerste 50 kilometer vanaf Parijs zijn nog druk, maar daarna fiets je over autoluwe of zelfs autovrije wegen. De hoogteverschillen geven aan dat het een route is voor gevorderden. Hoe bijzonder om de mooiste delen van Frankrijk per fiets te bewonderen: je doorkruist het Chevreuse-dal, de heuvels van Perche en Maine en het karakteristieke Normandische platteland. En dat in jouw eigen tempo.

6. Klauteren in Forêt de Fontainebleau

Het Forêt de Fontainebleau heeft een doorsnede van 25 kilometer en strekt zich uit ten westen van de rivier de Seine. Deze groene long van de regio Île de France werd in de 16e eeuw tot jachtterrein van het Franse koningshuis uitgeroepen en het is om die reden een uitgebreide verkaveling bespaard gebleven. Het bos herbergt 300 kilometer aan wandelpaden en de kans bestaat dat een everzwijn of edelhert je pad kruist.

Grote publiekstrekkers in het bos zijn de zandstenen rotsen die in allerlei grillige vormen en groottes verspreid liggen tussen de bomen. Door de werking van erosie op het relatief zachte gesteente zijn er bijzondere vormen ontstaan die de fantasie prikkelen. Sommige rotsen hebben vanwege de duidelijke vorm een naam gekregen, zoals De Olifant en De Spons. Diverse rotsblokken, die maximaal tot een hoogte van 8 meter reiken, zijn uitermate geschikt om te beklimmen en uitgerust met klimroutes (voor alle leeftijden) die met nummers en pijlen zijn aangegeven.

7. Rozentuin Roseraie du Val-de-Marne

Stap net buiten Parijs bij Roseraie du Val-de-Marne in een wereld vol geurende rozen. De tuin is in 1899 opgericht als ‘s werelds eerste tuin volledig gewijd aan rozen. Inmiddels staan er hier meer dan elfduizend rozenstruiken, totaal circa drieduizend verschillende soorten vertegenwoordigend. De tuin is van mei tot en met september geopend, maar in juni op z’n mooist, wanneer de meeste rozen in bloei staan.

Wandel over de aangelegde paden door de tuin die in dertien thema’s is verdeeld. Er zijn zowel antieke rozen uit de Gallische tijd en het Verre Oosten, maar ook verrijken jaarlijks recent ontwikkelde moderne rozensoorten de collectie. Klimrozen hebben hun weg gevonden langs bogen, priëlen en pilaren. En waar je ook kijkt, overal zorgen de zichtlijnen voor een fenomenaal panorama. Schilders gebruiken de tuin regelmatig als inspiratiebron en zoeken het beste plekje voor hun canvas.

8. Middeleeuwse feesten in Provins

De stad Provins was in de Middeleeuwen de economische hoofdstad van het graafschap Champagne en had een sleutelpositie in de handelscontacten tussen Noord-Europa en de landen rond de Middellandse Zee. De 50 meter hoger gelegen bovenstad heeft een goed bewaarde middeleeuwse stadsomwalling met een lengte van 1200 meter, versterkt met 22 ronde en vierkante torens. Wandelend over de erlangs lopende Allée des Ramparts heb je het beste zicht.

Neem een kijkje bij de 12e-eeuwse La Tour César in de bovenstad, een op een rots gebouwde donjon en door zijn hoogte van 44 meter een imposant monument met centrale uitkijktoren en vier hoektorens. Per wenteltrap bereik je de uitkijktoren voor een panoramisch uitzicht over de lager gelegen stad en het omliggende platteland. Tip: jaarlijks vinden in Provins half juni Les Médiévales de Provins plaats, middeleeuwse feesten compleet met narren, ridders en troubadours die je mee terugnemen in de tijd.

9. Île de la Grande Jatte

Neuilly-sur-Seine is een luxe voorstad ten westen van Parijs, gelegen aan de Seine. In de rivier ligt het eiland Île de la Grande Jatte, dat bij Neuilly hoort. Koning Lodewijk Filips kocht het eiland en een (inmiddels afgebrand) 18e eeuws kasteel in 1818. Hij liet er een 170 hectare groot park voor zijn tien kinderen bij aanleggen.

Deze parkachtige omgeving, gekenmerkt door de Seine, bruggen en gebouwen in art-decostijl, is in de 19e eeuw veelvuldig op het schilderscanvas van impressionisten zoals Van Gogh, Monet en Seurat tot leven gekomen. Volg op het eiland de 4 kilometer lange uitgezette wandelroute (vanaf metro station Pont-de-Levallois aan de oever) langs tien door de schilders uitgekozen plekjes voor hun meesterwerken, waaronder Seurats ‘Zondagmiddag op het eiland van la Grande Jatte’.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.