Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Marseille: 10 bezienswaardigheden

Decennialang heeft Marseille zitten navelstaren. Mopperend op de Parijse bedilzucht gleed de havenstad af tot een rovershol. Tot de TGV, een budgetcarrier en de Europese Unie nieuw leven in de stad bliezen. Er zijn genoeg redenen om van Marseille te houden. Wij noemen er 10.

1. Le Corbusiers betonkolos

Het gebouw van de gek, werd La Cité Radieuse van de Frans-Zwitserse architect Le Corbusier in de volksmond genoemd. De grote betonkolos is na de Tweede Wereldoorlog gebouwd om havenwerkers uit Marokko, Spanje en Italië te huisvesten. Maar die gingen liever in de smalle straatjes bij de haven wonen. De gemeente kon het pand na de oplevering in 1969 aan de straatstenen niet kwijt. Inmiddels is het een beschermd monument en is bovenin Hotel Le Corbusier gevestigd.

2. Le Vieux Port

Le Vieux Port is tegenwoordig een jachthaven, met aan weerszijden van de havenmond de eeuwenoude forten die de grandeur van weleer markeren. De oude haven vormt het epicentrum van alle toeristische activiteit en ondanks talloze restaurantjes, terrassen, winkeltjes en hotels is het er aangenaam rustig.

3. Notre-Dame de la Garde

De basiliek van Marseille ligt aan zee, op een heuvel van zo’n 150 meter hoog, en is daarmee een ideaal uitzichtpunt. Marseille is de twee en oudste stad (2600 jaar) van Frankrijk en ligt als een zachtgeel amfitheater te sudderen tussen de zee en de bergen. Draai je naar zee dan heb je zicht op een azuurblauwe vlakte, met de Calanques, beroemde rotskreken.

4. Mopperen als volksaard

Recht op het doel is de volksaard van de Marseillenaren. Voor tact en elegantie hebben ze hier geen tijd. Voor een goede grap weer wel. Daar staat tegenover dat ze ook graag op elkaar mopperen. Moslims mopperen op dronkaards, dronkaards op junks, junks op middenstanders, middenstanders op taxichauffeurs en taxichauffers op iedereen.

5. Le Panier, het Montmartre van Marseille

De vele gangsterfilms die in de smalle steegjes van het oude kwartier Le Panier zijn gedraaid, hebben het imago van de stad geen goed gedaan. Maar dit is niet het rauwe Marseille. Het is veel gevaarlijker in de noordelijke betonwijken, de cités waar kleine Zinedine Zidanes opgroeien. Le panier is nu een levendige wijk met smalle sfeervolle straatjes.

6. Les Docks

Het is aardig om een kijkje te nemen bij de gerenoveerde Docks de la Joliette, de oude havenpakhuizen die als entrepots dienden. Het complex heeft houten loopbruggen, restaurants met terrasjes en winkeltjes.

7. Waterpaleis

De cholera-epidemie in 1833 deed de stad schreeuwen om schoon water. Toen enkele jaren nadien gestart werd met de aanleg van het 85 kilometer lange kanaal, werd meteen aan de rand van de stad dit paleis neergezet, dat in opzet veel weg heeft van een triomfboog. Bij entree zie je de monumentale fontein te midden van een rij zuilen. In de noordvleugel van het gebouw zetelt het Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten), gevestigd in de rechtervleugel vind je het Musée d’Histoire Naturelle (Museum voor Natuurhistorie), met een enorme hoeveelheid opgezette dieren.

8. Rue de la République en Canebière

In Parijs kent iedereen Boulevard Haussman. De typische panden met de gietijzeren balkons en pompeuze entrees die deze boulevard sierden, vind je ook in Marseille rondom Rue de la République en de Canebière. Terrasjes zijn er op elke kruising, winkels vind je er in overvloed.

9. De stranden van Marseille

Marseille heeft een fantastische variëteit aan stadsstranden. Fijn zand of kiezel, met rotsinhammen of met een grasstrook, kies maar. Het bekendst zijn de Prado-stranden in het 7e en 8e arrondissement, aan de Promenade Georges Pompidou. Kindvriendelijke en geschikt voor windsurfing.

10. Museum voor moderne kunst

Marseille telt meer dan 22 musea, maar de meeste graven diep in het verleden. Le Musée d’Art Contemporain (MAC) is een leuke uitzondering. Het is een eenvoudig maar prettig hanteerbaar gebouw vol gekke, experimentele Franse en internationale kunst vanaf de jaren ’60.

Zelf naar Marseille?

Marseille is de bruisende hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Een stad die je prima kunt combineren met je vakantie in deze streek. Maar de stad is ook leuk genoeg voor een stedentripje! Boek een hotel en ga er lekker een paar dagen tussenuit. Boek je vakantie bij de ANWB:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.