De mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk
Van spectaculaire natuurwonderen als de Europese Grand Canyon en de schilderachtige tuinen van Monet tot het iconische Mont Saint-Michel en Romeinse bouwkunsten zoals Pont du Gard: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk.
Wat te doen in Frankrijk?
Een land vol variatie: beboste heuvels, velden vol zonnebloemen of lavendel, wijndomeinen met eeuwenoude chateaus en besneeuwde bergtoppen. Maak via gemarkeerde wandelroutes kennis met het landschap, eeuwenoude kerkjes, kastelen, en prehistorische monumenten diep onder de grond. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk.
1. Het sprookjesachtige getijdeneiland Mont Saint-Michel
Een van de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk is het getijdeneiland Mont Saint-Michel. Het graniet van het eiland draagt de middeleeuwse abdij La Merveille als een kroon, een sprookjesachtig gezicht en het decor voor de Disney-film Rapunzel. In tegenstelling tot het sprookjesachtige uiterlijk, kent het eiland een roerige geschiedenis. Zo was het in de 6e en 7e eeuw een Romeins fort, is het aangevallen door de Engelsen in de Honderdjarige Oorlog (1337 – 1453) en als gevangenis gebruikt tijdens de Franse Revolutie aan het eind van de 18e eeuw.
Kom in de zomer onder begeleiding van een lokale gids wadlopen. Wandel op blote voeten over de geribbelde zeebodem rondom het eiland. Ondanks dat het wadlopen een bijzondere ervaring is, is Mont Saint-Michel misschien wel op zijn mooist bij hoogwater. Tijdens het springtij dat elke veertien dagen plaatsvindt, komt de vloed – in de vorm van een halve meter hoge golf – met grote snelheid de baai binnenrollen. Het water lijkt het eiland als een soort verzonken stad op te slokken. Een spectaculair gezicht.
2. Fascinerende muurschilderingen in Grotte de Font de Gaume
In het hart van de Dordogne vind je Grotte de Font de Gaume, een van de weinige prehistorische grottenstelsels die nog open is voor publiek. De schilderingen in deze grot dateren van 15.000 tot 10.000 jaar v. Chr. Pas in 1901 werden ze bij toeval ontdekt door een Franse schoolmeester die door de omgeving wandelde. Hij wist echter meteen hoe waardevol zijn vondst was en deelde dit met de wereld.
Schuifel door de nauwe doorgang en vergaap je aan de beeltenissen van bizons, rendieren, paarden en mammoeten. Een van de mooiste afbeeldingen is die van een rendier die een ander rendier over het gewei likt. De tong is gegraveerd en daardoor alleen te zien wanneer het licht er vanuit een bepaalde hoek op wordt geschenen. Om deze historische schat te beschermen zijn er maar een tiental mensen per dag toegestaan. Kom voor openingstijd om zeker te zijn van een entreeticket.
3. Sterk staaltje Romeins vakmanschap: Pont du Gard
Vlakbij Nîmes vind je het iconische Romeinse aquaduct Pont du Gard, dat tussen het jaar 40 en 60 n. Chr. werd gebouwd. De brug bestaat uit drie niveaus, is 275 meter lang, 48 meter hoog en versierd met bogen op elk niveau. Het is daarmee het hoogste aquaduct van het Romeinse Rijk. De Romeinen bouwden het aquaduct zo dat het water vanzelf – met behulp van zwaartekracht – van de waterbron Source d’Eure naar de stad Nîmes stroomde. Zo’n 35 miljoen liter water stroomde elke dag naar Nîmes, tot het verstopt raakte door afzettende mineralen op de wand en afval in de goot.
Een rondleiding door het bijbehorende museum brengt je naar het hart van deze bezienswaardigheid, waar je precies leert hoe zo’n bouwkundig meesterwerk tot stand kwam en hoe het aquaduct werkte. Bewonder het majestueuze bouwwerk van bovenaf of neem een duik in het onderliggende water.
4. De statige allure van Chateau Chambord
In de Loirestreek staat een van de meest statige chateaus van Frankrijk: Chateau Chambord. Kosten nog moeite werden, in opdracht van koning Frans I (1515), bespaard om de rijkdom en macht van de Franse koning te weergeven. Het chateau bestaat uit een woud van 365 torens, 282 schoorstenen en meer dan 440 vertrekken. Bewandel binnen de twee trappen, ontworpen door Da Vinci, die langs elkaar heen kronkelen op zo’n manier dat je het tegemoetkomend verkeer nooit tegenkomt.
Opvallend is dat er door het hele kasteel salamanders zijn afgebeeld, het symbool van de koning. Er werd geloofd dat salamanders tegen vuur bestand waren. Het beestje paste daarom goed bij het motto van de koning: “ik voed me met het goede vuur, ik doof het slechte”. Zijn gasten hoefden met meer dan driehonderd afbeeldingen dus geen moment te twijfelen over de eigenaar van het chateau. Ontdek ook het kasteelpark, zo groot als de binnenstad van Parijs. Met 5.400 hectare omringd door 32 kilometer aan muren, is dit het grootste omsloten park van Europa.
5. Sprookjesachtige vestingstad La Cité
De vestingstad La Cité binnen de stad Carcassonne is met dubbele muren, een gracht met ophaalbrug en 52 torens een van de meest iconische vestingstadjes van Europa. Gebouwd in de 13e eeuw als toevluchtsoord voor bewoners uit de voorsteden. Bijna werd de oude stad gesloopt, maar gelukkig kwam de middeleeuwse bouwstijl in de Romantiek-periode (tweede helft 19e eeuw) weer in de belangstelling waardoor het werd gerestaureerd.
De 52 torens lijken willekeurig geplaatst langs de vestingmuren en zijn nooit identiek aan elkaar. Hebben ze dan zomaar wat gedaan? Zeker niet! Het is allemaal gedaan om de vijand in de war te brengen. En daar stopte het niet. Wanneer de vijand dan toch de torens binnen wist te dringen, wachtte daar nog meer verwarring. Misleidende ruimtes, trappen die nergens naartoe leidden en valkuilen maakten het de indringers nog moeilijker om de stad binnen te dringen. Tip: bezoek Carcassonne wat later op de dag, wanneer de meeste toeristen zijn vertrokken, de zon langzaam ondergaat en het stadje weer toebehoort aan de inwoners.
6. Duitsland en Frankrijk ineen in Straatsburg
Straatsburg ligt aan de Rijn, maar het hart van de stad ligt ingeklemd tussen twee armen van de rivier de Ill. Loop door de kleurrijke stad en je zal je afvragen of je in Duitsland of Frankrijk bent beland. Niet gek, in tijden van oorlog hebben de twee landen om de beurt de stad geclaimd. Het getouwtrek heeft ervoor gezorgd dat je invloeden van beide landen ziet, proeft en hoort. Zo wordt in Straatsburg het meeste bier gebrouwen van Frankrijk, is een van de favoriete gerechten choucroute (zuurkool) en hoor je de Duitse klank in straatnamen en het dialect.
Daartegenover staat de wijk ‘Petit France’: dwaal door nauwe straatjes, langs kanalen en bruggen versierd met bloemen en historische vakwerkhuisjes. Bezoek de kathedraal die, gemaakt van roze zandsteen, vaak wordt genoemd als een van de mooiste kathedralen van Frankrijk. Beklim de 330 treden van de kerktoren en geniet van een uitzicht over de bijzondere stad. Tip: bezoek Straatsburg in december, wanneer de stad wordt omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt.
7. Wandel door een schilderij van Monet in Giverny
Het idyllische plattelandsdorp Giverny ligt iets meer dan een uur rijden ten westen van Parijs. Deze bezienswaardigheid wordt gezien als de geboorteplaats van het impressionisme. In het romantische dorp met prachtige plattelandstuinen staat nog altijd het geliefde buitenverblijf van de impressionistische schilder Claude Monet. Struin door tuinen langs blauweregen, een vijver met waterlelies, treurwilgen en over de iconische Japanse brug. Samen de oneindige inspiratie voor veel van zijn schilderijen zoals ‘Waterlelievijver’.
Meer zien en leren over het impressionisme? Bezoek het Musée des impressionnismes de Giverny in de straat vernoemd naar de grote trots van stad: Claude Monet. Bewonder hier wisselende exposities van verschillende impressionisten. Ook het huis waar Monet tientallen jaren woonde is goed bewaard gebleven. Naast zijn tuinen en schilderijen is ook zijn huis één groot kleurenpalet. Elke kamer heeft een eigen kleur, zo is de eetkamer volledig geel en de keuken blauw. Kunstwerken op zich.
8. De verscholen schoonheid van Sainte-Chapelle in Parijs
Verscholen in de schaduw van het Franse justitiepaleis in Parijs vind je de sober ogende kapel Sainte-Chapelle. Stiller en ingetogener dan bijvoorbeeld de Notre-Dame. Sainte-Chapelle werd tussen 1242 en 1248 gebouwd in opdracht van koning Lodewijk IX en is onderverdeeld in twee verdiepingen.
De benedenkapel was bedoeld voor zijn hof. De verdieping, gewijd aan de maagd Maria, is versierd met zuilen, Franse fleur-de-lis en een geschilderde sterrenhemel. Neem de trap naar de bovenverdieping, die alleen toegankelijk was voor de koninklijke familie, en aanschouw het echte spektakel. Vijftien gigantische glas-in-lood-ramen van elk 15 meter hoog veroorzaken een adembenemend licht- en kleurenspektakel. Door de grote hoeveelheid aan blauw en rood glas, lijk je te kunnen baden in een zee van violet licht die de gehele kapel vult. Op de gebrandschilderde ramen staan 1.113 scenes uit het Oude en Nieuwe Testament afgebeeld. Loop met de klok mee en bekijk de tekeningen in de ramen, die door het zonlicht tot leven lijken te komen, om het verhaal te lezen.
9. De Grand Canyon van Europa: Gorges du Verdon
Gorges du Verdon staat ook wel bekend als de Grand Canyon van Europa. Hier zorgen het azuurblauwe water en de groene bergen zorgen voor een adembenemend panoramisch uitzicht. Het is volgens velen een van de mooiste wandelgebieden van Frankrijk en ontstond door de rivier de Verdon. Deze rivier is al miljoenen jaren bezig om het kalksteenlandschap te doorsnijden en verder uit te slijpen. Het gevolg: rotswanden die op sommige plekken meer dan 700 meter hoog reiken– twee keer de lengte van de Eiffeltoren. Het is daarmee de diepste kloof van Europa en een bron aan fossielen die meer vertellen over de geologische geschiedenis van het gebied.
Tourtip: aan beide zijden lopen panoramische autoroutes, de Routes des Crêtes en de Cornische Sublime. Ontdek de schoonheid van de natuur vanuit je autoraam, maak een wandeling langs de rand van de kloof of bewonder Gorges du Verdon vanaf het water tijdens het zwemmen of kajakken. Er zijn meerdere kampeerplekken midden in dit bijzondere natuurgebied. Neem dus vooral de tijd om de kloof te ontdekken, het is het waard.
10. De Romeinse schatten van Orange
Gelegen in de Provence vind je de charmante Provençaalse stad Orange. Wist je dat het Nederlandse koningshuis zijn naam dankt aan deze stad? Willem van Nassau erfde deze stad in de 16e eeuw van zijn neef René van Chalon – door een kanonskogel om het leven gebracht – en werd toen ‘prins van Orange’. Zijn naam veranderde naar prins Willem van Oranje en hij werd de rijkste edelman van Nederland dankzij de erfenis. De stad heeft er ook voor gezorgd dat oranje de nationale kleur van Nederland is geworden.
De stad huisvest twee indrukwekkende Romeinse monumenten erkend door Unesco. Eén daarvan is de triomfboog, een van de grootste en oudste van Romeins Gallië. De boog symboliseert de macht die de Romeinen hadden over land en zee en werd opgedragen aan de stichters van de stad en later aan keizer Tiberius. Bewonder de drie bogen vol verhalende reliëfs, uitgehouwen in kalksteen. Bezoek ook het Romeinse amfitheater, een van Europa’s best bewaarde bouwwerken uit de Oudheid.