Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Champagne-Ardennen

Verken de stad Troyes en diens fraaie vakwerkhuizen, hef het glas bij een champagnehuis aan Avenue de Champagne en ontdek Regionaal Natuurpark Forêt d’Orient. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Champagne-Ardennen.

Wat te doen in Champagne-Ardennen?

Champagne-Ardennen is wereldwijd bekend dankzij haar champagne, ook wel ‘godendrank’ genoemd. Avenue de Champagne in Épernay is de uitgelezen plek om je tong te laten prikkelen door de chique bubbelwijn die per ongeluk door Dom Pérignon is ontdekt. Daarnaast biedt de Noord-Franse streek, die sinds 2016 valt onder de regio Grand Est, prachtige kerken. Bijvoorbeeld de Kathedraal van Reims, de Notre-Dame-en-Vaux en de Kathedraal van Châlons-en-Champagne. Familieplezier vind je op het hertogelijk plein Place Ducale en in pretpark Nigloland. Al deze tien bezienswaardigheden van Champagne-Ardennen toveren geheid een glimlach op je gezicht.

1. Place Ducale in Charleville-Mézières: plein van plezier

In Charleville-Mézières vind je een van de meest bruisende bezienswaardigheden van Champagne-Ardennen. Deze dubbelstad (of bubbelstad) in de Franse Ardennen heeft Place Ducale als sterke troef. Op dit plein gebeurt van alles, zeker in de zomer. Zo verrijst er regelmatig een stadsstrand, inclusief palmbomen. Daarnaast vindt het tweejaarlijkse internationale marionettenfestival er plaats. De draaimolen en fontein staan er continu: voor vertier en verkoeling.

Bekijk de 28 barokke monumentale panden die het 126 bij 90 meter grote plein flankeren. Ze zijn allemaal identiek, met aan de voorkant vier arcadebogen en vier verdiepingen met elk vier ramen. De gelijkenis met Place des Vosges in Parijs is sterk. Geen wonder als je beseft dat Place Ducale is ontworpen door Clément Métezeau, broer van Louis Métezeau – die op zijn beurt Place des Vosges uittekende. Bestel op een van de terrassen een glas champagne of cider en constateer dat het leven nergens zo zoet smaakt als hier.

2. De glimlachende engel op de Kathedraal van Reims

Er valt een glimlach te halen in de stad Reims, bij een van de grootste bezienswaardigheden van Champagne-Ardennen: de Kathedraal van Reims. Met een lengte van bijna 150 meter is deze zogenoemde Notre-Dame van Reims langer dan de Notre-Dame van Parijs (130 meter) en de Notre-Dame van Amiens (145 meter). Daarnaast is het gotische bouwwerk – dat grotendeels in de 13e eeuw tot stand kwam – voorzien van 2303 beelden.

Onder de kerkbeelden bevinden zich een Jezusfiguur en de belangrijkste bisschoppen van Reims. Het meest bekende standbeeld is echter de Engel met de Glimlach, een heus 13e-eeuws stadssymbool. Je vindt deze lachende engel aan de noordelijke portaal van de westgevel. Het lachen verging haar toen ze in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog werd onthoofd, als gevolg van vallend puin door beschietingen. In 1926 kreeg de engel een facelift en sindsdien heeft ze haar gezicht weer permanent in de plooi voor een foto.

3. Bijzondere dwergbomen bij Montagne de Reims

Op 20 kilometer ten zuidoosten van Reims ligt Montagne de Reims, een 288 meter hoge heuvel in halvemaanvorm. De Fransen noemen het een berg, maar belangrijker dan de heuvel-berg-discussie is dat Montagne de Reims de lekkerste streekwijnen produceert. Op de landbouwgronden staan hoofdzakelijk wijnstokken met Pinot Noir-druiven, geschikt bevonden voor champagne. Deze gedijen uitermate goed op de bodem van kalksteen, deels opgebouwd uit fossielen van inktvisjes, zee-egels en oesters.

Aan de voet van Montagne de Reims vind je het Regionale Natuurpark La Montagne de Reims. In dit bos staan faux de Verzy, een verzamelnaam voor unieke dwergvarianten van beuken, eiken en kastanjebomen. Door hun scherp zigzaggende stammen, krullende takken en uitwaaierende twijgjes zien de faux de Verzy eruit als bliksemschichten. Te bewonderen met een bewegwijzerde wandeling van een uur vanaf de ingang van het park.

4. Avenue de Champagne: de Champs-Élysees van Épernay

In Épernay staat de godendrank die champagne heet centraal, zeker aan Avenue de Champagne – de lokale Champs-Élysees. Net als de luxe laan in Parijs, is de 1,6 kilometer lange Avenue de Champagne een ruim opgezette rechte allee. In plaats van chique shoppen ligt hier de focus op champagne proeven. Flaneer langs de vele champagnehuizen of reserveer van te voren een proefsessie. Bekijk bij Moët & Chandon ook het standbeeld van Dom Perignon. Deze monnik vond in 1688 per ‘dom’ ongeluk de champagne uit, door het toepassen van een tweede gisting.

Onder Avenue de Champagne ligt een 110 kilometer uitgestrekt tunnelnetwerk waar champagne ligt opgeslagen om te rijpen. Champagnehuis Leclerc-Briant zocht het perfecte rijpingsproces tot op de bodem uit. Letterlijk. Bij hen is bubbelwijn te proeven die (elders) in de fles op oceaandiepte is gerijpt. Deze draagt de toepasselijke naam Abyss (diepte of afgrond). Dat is nog eens diep in het glaasje kijken!

5. Afkoelen in de kerken van Châlons-en-Champagne

Châlons-en-Champagne: dat kun je gemakkelijk tien keer achter elkaar zeggen, zo lekker rolt het van de tong. Het betreft de voormalige hoofdstad van de regio Champagne-Ardennen, voordat de regio Grand Est werd ingesteld. Gedurende de hete zomermaanden bieden de Notre-Dame-en-Vaux en de Kathedraal van Châlons-en-Champagne naast fraaie architectuur ook verkoeling.

De rooms-katholieke kerk Notre-Dame-en-Vaux, gebouwd tussen 1157 en 1217, staat met haar twee spitse torens stijf tegen de Marne-rivier aan. Het opmerkelijkst zijn de 56 klokken die gezamenlijk een van de grootste klokkenspellen van West-Europa vormen. Luister hoe een beiaardier ze elk kwartier bespeelt. De in 1147 ingewijde gotische Kathedraal van Châlons-en-Champagne is voorzien van prachtige glas-in-lood-ramen uit de 13e tot 16e eeuw. Waaronder het roosvenster in het noordelijk dwarsschip, met een afbeelding van Jozef in het midden. Bekijk ook de altaarruimte met zes marmeren zuilen. Deze lijkt op het baldakijnaltaar van Bernini in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

6. Lac du Der-Chantecoq: fraaie verzamelplaats voor vogels

Bij Lac du Der-Chantecoq kom je tot rust tijdens een wandeling, fietstocht of het spotten van vogels. Dit meer is in 1974 aangelegd om de stroming van de Marne-rivier te reguleren. Vanwege de vele eilandjes is het een populaire plaats voor honderden vogelsoorten die hier verzamelen tijdens hun trektochten. Denk daarbij aan de fuut, Europese zeearend en grote zilverreiger. Vooral tussen oktober en de aanvang van de lente zwermt het hier van de kraanvogels. Je spot deze vrolijke fladderaars het beste vanuit de observatiehut aan de westoever van het meer.

Lac du Der-Chantecoq liever actief beleven? Huur een fiets of e-bike – wat op verschillende plekken mogelijk is – en fiets over de 40 kilometer lange dijk rondom het meer. De waterplas is groot genoeg om te delen met de vogels, dus ga met een gerust hart het water op met een (gehuurde) kano of kajak.

7. Troyes: fotogenieke vakwerkhuizen

De stad Troyes is op en top Champagne. Het centrum heeft zelfs de vorm van een champagnekurk (of champignon). Binnen deze contouren staan schitterende 16e-eeuwse vakwerkhuizen. Sommige van deze woningen en winkels met pasteltinten en houten balken in de muren staan schots en scheef, als tanden van een onfortuinlijk gebit. Ze geven het middeleeuwse centrum van Troyes karakter en nodigen uit tot een slenter- of winkeldag.

La Maison du Boulanger, tussen 1578 en 1618 gebouwd aan Rue Paillot de Montabert, is een van de meest fotogenieke vakwerkhuizen van Troyes. Vooral dankzij de ronde toren met puntdak op de hoek – waarin een trap ligt verscholen. In het Nederlands heet dit Het Huis van de Bakker. Die naam dankt het aan het beroep van de eerste eigenaar, wiens naam in vergetelheid is geraakt. Tegenwoordig huist hier het cultureel centrum van Troyes, met een theater, concertzaal, bioscoop en debatcentrum.

8. Regionaal Natuurpark Forêt d’Orient

In het hart van Champagne, op 30 kilometer ten oosten van Troyes, bevindt zich sinds 1970 het Regionaal Natuurpark Forêt d’Orient. Water, land en bos vloeien hier naadloos in elkaar over. Het moerassige park beslaat in totaal 70.000 hectare – zeven keer zo groot als De Utrechtse Heuvelrug – en bevat meer dan zeventig waterplassen. Ook kenmerkend zijn de drie stuwmeren Orient, Amance en Temple. Respectievelijk geschikt om op te zeilen, te sportvissen (op karpers, snoekbaars en brasem) en gemotoriseerde watersporten op uit te oefenen.

Midden in het natuurpark, aan de rand van het Tempelmeer en Orientmeer, ligt Forêt d’Orient. Dit vochtige bosgebied beslaat 1560 hectare. Hier liggen tien wandelpaden en het fietspad Voie Verte des Lacs. Tijdens je tocht passeer je haagbeuken, eiken en dennenbossen. Kom je vroeg, dan zie je de mist als rookpluimen in de boomtoppen hangen en heb je de grootste kans om dieren als elanden, edelherten en wilde zwijnen te spotten.

9. De aantrekkelijke attracties van Nigloland in Dolancourt

Attractiepark Nigloland in Dolancourt biedt sinds 1987 familievermaak met vier themagebieden: Village Suisse, Village Merveillieux, Village Canadien en Village Rockʼn’Roll. Vooral Village Merveilleux, met onder andere een monorail en draaimolen, is geschikt voor jonge kinderen. Met kinderachtbaan La Chenille, gemodelleerd naar een felgroene rups, rijd je over rails tussen uiteenlopende naald- en loofbomen door.

Stap in Village Rockʼn’Roll in de familievriendelijke Juke Box. Deze zogenoemde polyp – bij ons beter bekend als ‘spin’ of ‘octopus’ – heeft een jukebox als as. Je zit ook niet zomaar in een bakje, maar neemt plaats in een pastelkleurige Chevrolet met chromen wieldoppen. Deze zijn bevestigd aan armen die je laten meedraaien op rock-ʼn-rollmuziek voor een swingende sensatie. Meer actie? Met de blauwe stalen achtbaan Alpina Blitz maak je een val van 33 meter, hang je in bochten helemaal zijwaarts en ervaar je dankzij ruim 4 G-krachten een gevoel van gewichtloosheid. Echt even lekker losgaan dus.

10. Verken de Maas-vallei met fietsroute Trans-Ardennes

Verken de vallei van de Maas met de fietsroute Trans-Ardennes en je ervaart de natuur van Champagne-Ardennen in zijn volle glorie. Trans-Ardennes is een ‘voie verte’, oftewel groene weg. Deze route voert je dwars door de beboste regio langs de oevers van de Maas. De route van ruim 120 kilometer ligt tussen Langres – een fraaie stad met vestingmuur in het zuiden van de regio – en het dorp Givet, dat tegen de Belgische grens aan ligt.

Trans-Ardennes is een voormalig jaagpad en vrijwel compleet autovrij. Je fietst dus veilig over meanderende paden door glooiende landschappen. Daarbij passeer je weilanden, bossen en plaatsen als Charleville-Mézières en Sedan. De route biedt vrijwel continu zicht op de stromende Maas, waarop je plezierjachten ziet varen. Grote kans dat ze daarop een glas champagne drinken. Voordeel van de inspanning van een fietstocht: als je afgestapt bent, heb je wel een extra glaasje bubbels verdiend.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Frankrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.