De mooiste bezienswaardigheden in Parijs

Boek nog maar een weekje bij!

Als je de Eiffeltoren niet hebt gezien heb je Parijs niet gezien. En als je de Seine en het Jardin du Luxembourg hebt gemist, niet tenminste een van de grote drie musea hebt bezocht, de Notre-Dame en de Sacré-Coeur bekeken en geshopt hebt op de Champs-Elysées, kun je ook niet naar huis. Boek nog maar een weekje bij!

Geen bezoek aan Parijs is compleet zonder de Seine. Een wandeling langs de oevers of een rondvaart op de rivier zijn te mooi om over te slaan, en bovendien typisch Parijs. 

Romantisch

Aan de rivier de Seine liggen de mooiste gebouwen. Wie Parijs om zijn mooist wil zien bekijkt de stad vanaf het water, of vanaf de kaden. Vanaf de Seine-over op de quai de Montebello krijg je een de Notre-Dame te zien zoals in de film. Kijk maar naar Woody Allens film Midnight in Paris. 

De eilanden

De twee eilanden in de rivier, Île de la Cité en Île St-Louis, zijn Parijs in het klein: het eerste vol toeristische hoogtepunten zoals de Notre-Dame en de Sainte-Chapelle met zijn mooie glas-in-loodramen, het tweede, is stiller en ingetogener. Tip: ga koffiedrinken op het mooie Place Dauphine op het Île de la Cité.

De stad vanaf het water bekijken is ook een goed idee. Met een dagpas voor de Batobus (ca. € 15 euro) vaar je zo vaak mee als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld uitstappen bij de Eiffeltoren, het Louvre of de Notre-Dame. Een rondvaart is ook leuk. Nog leuker: een rondvaart ’s avonds.

Het grootste museum ter wereld kun, mag en wíl je niet overslaan. Ook al weet je van tevoren dat het niet zal lukken alles te zien. Iemand heeft eens uitgerekend dat je, wanneer je 30 seconden voor elk werk zou uittrekken, meer dan zeven maanden nodig zou hebben om alles te zien. 

Mona Lisa

Leonardo Da Vinci’s schilderij van de Mona Lisa is het icoon van het museum. Het schilderij is zo beroemd dat het soms niet te zien is. Legers bewonderaars belemmeren het zicht op het meesterwerk. Nietemin zie je de glimlachende vrouw overal in het Louvre terug, tot aan de espressokopjes die je in de (grote!) museumshop kunt kopen aan toe. Maar er is meer. Het Louvre heeft ook indrukwekkende verzamelingen kunst van de Assyriërs, van de Etrusken en van de oude Grieken, Islamitische kunst, Middeleeuwse kunst en kunst uit de vroeg-moderne tijd, tot 1848. Latere kunst zie je in het Musée d’Orsay en het Centre Pompidou.

Er zijn meer musea die op het lijstje Niet Te Missen thuishoren. Al is een bezoek op dezelfde dag als het Louvre wat aan de overdreven kant. Voor d’Orsay en Pompidou heb je per stuk ook een halve dag nodig.

De Belle Epoque

Het gebouw alleen al is een omweg waard. Musée d’Orsay is een stationsgebouw uit de belle époque. Toen het tot museum werd verbouwd bleef het stationsachtige intact. De kunstcollectie is ongelooflijk. Wie van de negentiende eeuw houdt wil hier wonen! Het museum bezit behalve ongeveer alle hoogtepunten uit de Franse kunstgeschiedenis (Monet, Manet, Renoir en Cézanne) ook nogal wat van tijdgenoten uit het buitenland, waaronder Van Gogh. In 2014 is er o.a. een expositie over Vincent van Gogh. 

Moderne kunst

Voor de moderne kunst ga je vervolgens door naar het Centre Pompidou. Dit museum is ook al weer gevestigd in een iconisch gebouw. Voormalig president Georges Pompidou liet het museum bouwen – elke Franse president heeft de gewoonte iets Groots na te laten en in het geval van Pompidou is dat zeker gelukt.

Het museum is ook om andere redenen niet te missen. De exposities zijn altijd goed, de vaste collectie is gigantisch, en voor de aangename verpozing na het kunstkijken is er een beroemd dakrestaurant. Je kunt er ook met de buitenroltrap naartoe zonder een kaartje voor het museum te kopen. Dan zweef je door de buizen van plexiglas naar boven. Bovenop heb je uitzicht op het dakenlandschap van Parijs. Beneden, op het plein voor de deur van het museum, zijn altijd muzikanten en kunstenmakers bezig. Vanaf het dak heb je ook een mooi uitzicht op de vijver met kunstwerken van Jacques Tingueley. T/m is er o.a. de tentoonstelling Le Surréalisme et l'objet te zien.

Al meer dan 120 jaar is de Eiffeltoren een van dé grote bezienswaardigheden van Parijs. Het is onmogelijk deze bezienswaardigheid van 324 meter over het hoofd te zien. Zodra je ergens in de stad maar een beetje omhoog klimt zie je hem. En zie je hem niet in het echt, dan zie je hem wel in de film, op boekomslagen, advertenties, en in de kunst.

Naar de top

Beklimmen móet eens in je leven gebeuren. Tip: doe dat in de ochtend. Hoe vroeger je komt hoe sneller naar de top want hoe korter in de rij. De Eiffeltoren is al populair sinds het begin: in het openingsjaar bezochten twee miljoen bezoekers de ijzeren dame.

Wereldtentoonstelling

Het jaar van de opening, 1889, was dan ook een bijzonder jaar. Het was 200 jaar na de Franse Revolutie én het was het jaar van de Wereldtentoonstelling in Parijs. De Eiffeltoren maakte duidelijk wat Frankrijk in de moderne tijd vermocht. De Parijzenaars vonden de toren in het begin niettemin een aantasting van hun stad. Maar de toren ontwikkelde zich al snel tot een icoon voor Parijs. Tegenwoordig is de Eiffeltoren met 6 miljoen bezoekers per jaar een van de best bezochte monumenten van Frankrijk. 

Eiffeltorenstelletje

Wikipediaweetje: ook in een ander, meer morbide opzicht is de toren populair. De toren is één van de populairste en succesrijkste zelfmoordlocaties in Frankrijk. Er zijn slechts twee gevallen bekend waarbij iemand de zelfmoordpoging overleefde. Een van de twee betrof een vrouw die op het dak van een auto viel. Nadat ze hersteld was, trouwde ze met de eigenaar van de auto.

Op de linkeroever is het Jardin du Luxembourg – le Luco voor Parijzenaars - hét park. Jong en oud gaat erheen om frisse lucht te happen, te joggen of te t’ai chi-en, te luieren of te lezen in één van de vele ijzeren stoelen. Niet op de gazons trouwens: dat is ten strengste verboden. Toch is het park nooit vol. Het is groot en ruim opgezet, met schitterende lanen, beelden, en mooie oude bomen. De Médicis fontein in het park is een geliefde plek voor een liefdesverklaring.

De Senaat

In het paleis dat bij het park hoort, of eigenlijk het paleis waarbij het park hoort, zetelt de Franse Senaat. Het paleis is gebouwd als woning voor Maria de Medici, die zich in het toenmalige paleis het Louvre, niet thuis voelde. Het Jardin du Luxembourg was geïnspireerd op het palozzo Pitti in Florence, Maria’s geboorteplaats.

Meer Parijse parken

Wondermooie parken horen tot de luxe van Parijs. Je kunt je er lekker onder de Parijzenaar voelen, een metalen stoel pakken, je boek lezen of nog even lekker wegsoezen in het zonnetje. Een paar mooie andere parken: Jardin des plantes, Tuilerieën, Parc de Bagatelle, Jardin du Palais Royal, de tuin achter het Hôtel de Cluny (het museum van de Middeleeuwen), Le Parc des Buttes-Chaumont, en Le Parc Monceau (met romantische ruïnes).

De best verkochte ansichtkaart van Parijs

Hij heeft wel wat weg van een katholieke Taj Mahal. Wit, groot, en met bolle torentjes. Bovenop de heuvel in Montmartre staat de best verkochte ansichtkaart van Parijs.

Boetedoening

Het verlies van Duitsland in de Frans-Duitse oorlog lag volgens de katholieke kerk niet aan de Franse troepen. Het verlies had een spirituele oorzaak. De Fransen waren niet standvastig genoeg meer in het geloof. Als boetedoening voor alle zonden en onoprechtheid, moest een kerk worden gebouwd. Dat werd de Sacré-Coeur. De kerk werd geheel uit donaties betaald. De bouw begon in 1876, het zou tot 1919 duren voor de kerk werd ingewijd. Nog altijd wordt er in de kerk voortdurend – letterlijk 24/7 - gebeden als boetedoening.

Uitzicht

Of je het doet als boetedoening of gewoon als toerist, het beklimmen van de 234 traptreden levert altijd wat op: het uitzicht vanaf het plein voor de kerk is waanzinnig. Heel Parijs kun je vanaf hier overzien. Op Goede Vrijdag houdt de aartsbisschop van Parijs een kruisweg vanaf Place Willette, in laag Montmartre, naar de Sacré-Coeur. Hij wordt gevolgd door een massa pelgrims.

Het is een van de mooiste pleinen van Parijs. Het Place des Vosges, vlakbij de joodse wijk in de Marais. Eeuwenoud.

Statig met een twist

Het Place des Vosges, vlakbij de joodse wijk in de Marais, is een van de mooiste pleinen van Parijs. Eeuwenoud is het, en statig met een twist. ’s Zomers liggen er jongeren op het gras en spelen er kinderen. Dat wil zeggen: overdag. In de avond gaan de hekken dicht en vertrekt de massa, en pikt er alleen een duif nog een graantje. Maar een rondje langs het park is nog steeds prachtig.

Horeca onder de arcaden

Er zijn arcaden rondom, waar horecagelegenheden hun tafeltjes uit hebben staan. Een favoriet is Ma Bourgogne, op nr. 19. Honoré de Balzac en Alexandre Dumas kwamen er al.

Nóg een plein

Vlakbij het plein ligt nóg een plein. Heel anders. Minder chic. Maar leuk! Er zijn veel terrassen die op een zwoele avond allemaal vol zittten. De naam van het plein: Place du Marché Sainte-Catherine.

Het is een beetje een Rotterdamse plek in Parijs: alle geschiedenis is er uitgewist. Van het vroegere Gare Montparnasse is niets meer over. Van de sporen ook niet. Al voor de oorlog was het was een gebied waar iets nieuws moest komen. Kantoren, en hoogbouw! 

Snelste lift

Dat lukte prima – al duurde het even. Toen de Tour Montparnasse in 1973 werd geopend, was hij met 200 m hoogte weliswaar niet zo hoog als de Eiffeltoren (die is 324 m), maar wel de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk. Intussen is dat record verbroken door de Tour First, met 225 m. Sommigen vinden het een lelijk ding. En ja, hij oogt ook wel echt als een jaren ’70 flat. Maar het uitzicht is fabuleus. En: tot de 56ste verdieping – waar een restaurant is - gaat de snelste lift van Europa (in 38 seconden naar 195 m).

Bezoek

De toren is te bezoeken. Je gaat dan met die lift omhoog, en kunt daarna nog drie verdiepingen hoger met de trap. Je komt dan op het hoogste en grootste terras van Parijs, het enige punt van waaruit de stad over 360° en tot 40 km ver in de rondte bekeken kan worden. Het gebouw staat in de lijst van hoogste gebouwen van Europa.

Wie het lukt zonder geld uit te geven over de Champs-Élysées te wandelen is een goudhaantje. De hele wereld komt er shoppen. De Champs heeft wereldklasse. Er zijn veel kopieën van, maar die leggen het allemaal af tegen het origineel.

Gelukzaligen

De naam van de 1910 meter lange avenue verwijst naar de Elysese velden, een plaats in de onderwereld, waar in de tijd van de Romeinen de gelukzaligen vertoefden. De straat staat dus voor joie de vivre. Een lang lint, van Place de la Concorde naar Place Charles de Gaulle. Er zitten filialen van bekende winkelketens als H&M, Benetton, Zara en Gap. Maar ook Disney, Nike, en de fanshop van de voetbalclub Paris Saint-Germain! In de ‘Triangle d’Or’, de deftige zijstraten rond de Champs-Élysées, hebben alle luxe kleding- en parfummerken hun winkelpanden. Hier komen oliesjeiks met hun vrouwen shoppen.

Sprookjesachtige illuminaties

Rond de Kerst (meestal t/m de eerste week van januari) is de Champs-Élysées miraculeus verlicht. Kleur, licht en beweging maken van de beroemdste winkelstraat een hedendaags, sprookjesachtig lichtkunstwerk. Op het halve en hele uur moet je even niet in de etalages kijken, maar naar de verlichting op straat. Die wisselt dan van kleur en ritme. De bomen baden bijvoorbeeld ineens niet meer in wit licht, maar in violet.

Deze en meer bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra reisgids Parijs.

Ontdek het gemak van de Paris Pass

De Paris Pass geeft je o.a. toegang tot geweldige musea en monumenten zoals het Louvre, Musee d'Orsay, een cruise over de rivier en een rondleiding in de Opera Garnier. Je kunt mee met de hop on hop off bus door de stad en mag onbeperkt reizen met metro, RER en bus. Tot slot krijg je een gratis reisgids met daarin informatie over de stad en aanbiedingen en kortingen voor winkels, restaurants en bars.

Een stedentrip naar Parijs boeken

Wil je Parijs met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit. Altijd met gratis extra's.

Bekijk de top 10 stedentrips Parijs

Of bekijk het aanbod van onze andere reispartners

Stedentrips Parijs van Pharos Reizen

Speciaal voor jou geselecteerd