Natuur in Bretagne
Bretagne wordt aan drie kanten begrensd door de Atlantische Oceaan en het Kanaal, en grenst landinwaarts aan de regio’s Normandië en Pays de la Loire. De zee is dus nooit ver weg. Maar Bretagne heeft ook een prachtig achterland met lieflijke tuinen en een mystiek bos.
Bretagne heeft een oppervlakte van 27.200 km². Van oost naar west meet de regio 250 km, van noord naar zuid maximaal 150 km. Het achterland is met hoogten tot ongeveer 100 m slechts licht golvend. De grotere bosgebieden bevinden zich bij Rennes en bij Huelgoat, waar ook de hoogste top van Bretagne ligt: de Tuchenn-ar-Gador (384 m). In de buurt van de zee houdt het plateau abrupt op, wat in het noorden en het westen voor spectaculaire steile kusten zorgt. De zuidkust loopt geleidelijker af. De vier Bretonse departementen zijn Ille-et-Vilaine (hoofdstad Rennes), Morbihan (Vannes), Finistère (Quimper) en Côtes d’Armor (Saint-Brieuc).
Beste reistijd
De beste reistijd is mei, juni, juli en september. Want: beste kans op goed weer, rustig en groen. Augustus is druk en duur want dan viert heel Frankrijk vakantie. Liefhebbers van woeste zeeën gaan in de late herfst of vroege winter.
Forêt de Paimpont
Wie nu door het Bretonse achterland met zijn monoculturen rijdt, kan zich nauwelijks voorstellen dat koning Arthur hier ooit door de dichte bossen van Brocéliande zou hebben gedwaald. De 18de- en 19de-eeuwse rooiers hebben geen half werk geleverd, maar met het Forêt de Paimpont bleef 7000 ha van die oude kastanje-, eiken- en beukenbossen overeind.
Een orkaan in 1987 en een brand in 1990 richtten hier evenwel ook grote schade aan. De gaten werden opgevuld met sparren en dennen. Wonderlijke benamingen herinneren nog aan Arthur en zijn mannen: de Tombe de Merlin of het Miroir aux Fées aan het begin van het Val sans retour, het ‘Dal zonder terugkeer’ dat betoverd werd door de fee Morgana.
Parc Botanique de Haute
In Bretagne zijn veel prachtige parken en tuinen te bewonderen. In Parc Botanique de Haute kun je een wandeling maken door 24 thematuinen met bloemensoorten uit de hele wereld. Het landschapspark is een van de mooiste in Frankrijk en is ontworpen in 1847. Het heeft een oppervlakte van 25 hectare, met planten uit vijf continenten, gegroepeerd in meer dan twintig hedendaagse thematuinen zoals een Perzische tuin, Stad uit de Oudheid, de tuin van de sterrennachten en de tuin van de ondergaande zon.
Wandelen in het westen
In het uiterste westen laat het Franse vasteland zich nog eens van zijn meest woeste kant zien. Rond steile kliffen cirkelen vogels, die dit mooie stukje aarde graag voor zichzelf zouden houden. Wie van Pointe du Van naar Pointe du Raz wandelt, weet wat ‘puur natuur’ inhoudt. Het gebied rond de Baie des Trépassés geldt als meest westelijke punt van het Franse vasteland. Wie deze omgeving heel intensief wil beleven, trekt bij Pointe du Van zijn wandelschoenen aan en loopt langs de spectaculaire rotskust naar het zuidwesten.
Ontdek de natuur in Bretagne
Bretagne biedt afwisseling genoeg voor de natuurliefhebber! Wil je meer weten over de natuur in Bretagne? Je leest er alles over in de ANWB Extra reisgids Bretagne.