Top 10: Bezienswaardigheden in Metz

De Franse stad Metz ligt pal aan de Autoroute du Soleil: de snelweg waarover jaarlijks vele honderdduizenden Nederlanders naar het zuiden rijden. Dit zijn tien goede redenen om eens te stoppen in deze Noord-Franse stad. De mooiste bezienswaardigheden, beste shopping mogelijkheden en natuurlijk dé gloednieuwe kunsttempel.

1. Centre Pompidou

Deze gloednieuwe kunsttempel werd geopend in 2010 en gaf de stad een enorme toeristische boost. Zo’n beetje elk half jaar is er een spannende, nieuwe expositie in het Centre Pompidou. Het futuristische gebouw alleen al is de moeite van het bezoek waard. Om de toegangsprijs (€ 7) hoef je het ook niet te laten.

Rondreis Frankrijk - Metz Centre Pompidou

2. Kathedraal St Étienne

Al eeuwenlang is de Kathedraal St Étienne hét baken van de stad. Bewonder eerst het waanzinnig fijn bewerkte portaal. Binnen kun je genieten van de grootste oppervlakte glas-in-lood ramen van Frankrijk. Sommige voeren terug tot de vroege middeleeuwen, maar er zijn ook enkele van de hand van Marc Chagall.

3. L’île du Petit Saulcy

Dit eilandje tussen twee kronkels in de Moezel herbergt vele attracties. Het oudste werkzame theater van Frankrijk, de Duitse kerk Temple Neuf en prachtzicht op een rij kleurige gevels plus kathedraal. Dé plek voor een fijne avondwandeling.

4. Museum Cour d’Or

Regenbui? Dan is dit gi-gan-tische museum in een paar aaneengeschakelde historische panden een uitstekende keus. Je loopt er letterlijk door de geschiedenis van Metz. In het Museum Cour d’Or kan je van alles zien van Romeinse beelden tot middeleeuwse artefacten. Reken zeker twee uur voor een bezoek.

5. De Moselle

De rivier de Moselle (onze Moezel) was altijd de levensader van Metz. Nu kun je vooral goed recreëren langs de rivier: fietsen over kronkelende paden, of maak een wandeling over de Quai des Régales, een park vol sluizen en bruggetjes. Wie de Moselle helemaal goed wil zien, maakt een heuse riviercruise, al dan niet met diner.

6. Quartier Impérial

Dit is de Duitse wijk van de stad. Duits? Inderdaad: van 1871 tot 1919 viel Metz onder het Tweede Duitse Keizerrijk. Alleen het station is al geweldig, met fraaie reliëfs, de prachtige boekhandel (vroeger was dit de keizerlijke restaurant) en uitbundige glas-in-loodramen. Bekijk ook zeker het lichtpaarse postkantoor aan de overkant.

7. Place St Louis

Eén zijde van de Place St Louis was ooit onderdeel van de stadsmuur. Dat is nog steeds goed te zien. Tegenwoordig kun je betaalbaar dineren op de vele terrassen en onder de middeleeuwse gewelven. ’s Zomers is er vaak live muziek op het plein.

8. Marché Couvert

Gebouwd als bisschoppelijk paleis, maar kreeg na de Franse Revolutie een veel aardsere bestemming: het paleis werd getransformeerd tot overdekte markt. Dit is de plek om lokale delicatessen tegen scherpe prijzen in te slaan. Elke zaterdagmorgen is er een grote buitenmarkt, ook in de stegen en pleinen rondom.

9. Shoppen in Metz

Ook goed shoppen is het in de autovrije straten ten westen van de kathedraal: o.m. in de Rue du Petit Paris, Rue Faber en Rue de la Tête d’Or. Tussen deze straten vind je ook Centre Saint Jacques een afzichtelijk jaren ’70 complex (dat eigenlijk nooit gebouwd had mogen worden) maar je vindt er een heel goede vestiging van Fnac.

10. Ports des Allemands

De Ports des Allemands is een gigantisch kasteel zomaar midden in de stad. Een stadspoort met torens, kantelen, poorten en ophaalbruggen. Let wel, de buurt tussen deze poort en het centrum is ’s avonds een beetje smoezelig.

Ook handig voor onderweg

Wil je Metz bezoeken?

Metz is zowel leuk op weg naar Zuid-Frankrijk als voor een paar dagen er tussenuit. Combineer Metz bijvoorbeeld met Nancy voor een korte stedentrip dicht bij huis. Metz ligt op zo'n 440 km vanaf Utrecht. Boek een leuk hotel en klaar is kees.

Zoek een hotel in Metz

Misschien vind je dit ook interessant: