Amalfikust: de mooiste kust van Europa

Steile kliffen, verborgen strandjes en geheime baaien. De Almalfikust is de perfecte plek om incognito op vakantie te gaan. Daarom komen Hollywoodsterren er zo graag.

De Amalfikust is dé vakantiestek van sterren als Leonardo di Caprio en Giorgio Armani. Maar ook jij en ik kunnen er uitstekend vakantie vieren.

Sorrento is het startpunt van een reis langs de Amalfitaanse kust. Hier begint de weg die volgens velen een van de mooiste van Europa is. Hij slingert langs steile kliffen en spectaculaire uitzichtpunten. Niet voor niets is de weg regelmatig het decor van een auto-commercial. Op sommige plekken zijn de bochten zo scherp dat een touringcar drie keer moet steken om erdoor te komen.

De smalle steegjes van Positano en Amalfi 

Onderweg kom je langs de dorpen Positano en Amalfi. Beide zijn steil tegen de rotsen gebouwd. Wandel door de smalle stegen. Je komt vanzelf beneden bij het strand uit. Veel plek is er niet, maar wie toch een duik wil nemen (en geen boot heeft) kan vanuit het haventje van Positano het rotspad volgen dat naar het strand van Fornillo loopt. De strandtenten zijn er net wat meer bohemien met een ontspannen sfeer. Bij Da Ferdinando kun je gefrituurde ansjovis eten en een zonnebedje huren.

Geheime tip Amalfikust

Helemaal aan het einde van de kustweg, vlak voor de stad Salerno ligt het slaperige vissersdorp Cetara, misschien wel de leukste plek om te logeren. Voor het beroemde blauw-gele keramiek moet je nog een plaats verder zijn, in het kleurrijke dorpje Vietri sul Mare.

Wat is er te doen aan de Amalfikust?

Behalve dat je er zo nu en dan een Hollywoodster kunt spotten, is er genoeg te zien en te doen aan de Amalfikust. We zetten wat tips voor je op een rij:

3x zien en doen

  • Baai baai! De grootste attractie aan deze kust is de bochtige bergweg die de dorpen Sorrento, Positano en Amalfi met elkaar verbindt. Beneden tussen de rotsen liggen goed verstopte strandjes waar je vaak alleen met de boot kunt komen.
  • Glitter & Glamour - Vaar over naar sterrenhotspot Capri, drink koffie op de betoverende piazzetta op het terras van Bar Tiberio. De beste plek voor lunch of diner is onder de met wijnranken begroeide veranda van La Capannina.
  • Klif Hanger - Rij vanaf Amalfi omhoog naar het dorp Ravello waar je vanaf Villa Rufolo een prachtig uitzicht hebt over de kliffenkust.

Meer bezienswaardigheden? Bekijk de 10 leukste tips voor de Amalfikust of bestel de ANWB Reisgids Napels & Amalfikust.

3x eten en drinken

  • Meter Piazza - Napolitanen kunnen nog zo hard roepen dat de enige echte pizza rond is en uit Napels komt, in het stadje Vico Equense bakt de familie Dell’Amura ze al meer dan 50 jaar langwerpig. Bij Pizza a Metro bestel je je pizza per meter!
  • Pssst...Niet doorvertellen - Strandrestaurant Da Adolfo is zo'n geheime plek waar je alleen met de boot komt. Het ligt op het kleine strand Lourito, een half uurtje varen vanuit Positano. Reserveren kan alleen telefonisch: 0039-089875022.
  • Potje ansjovis - De vissers van het dorp Cetara zijn trots op hun ansjovis, die de beste van Italië schijnt te zijn. Bestel hem gebakken, gefrituurd, door de pasta, of neem een potje ansjovis op olie mee voor thuis.

Zin gekregen in de Amalfikust, de mooiste kust van Europa?

Bij onze reisdochters en -partners vind je de beste aanbiedingen voor een vakantie naar de Amalfikust. 

Zoek een camping langs de Amalfikust

Of bekijk het vakantie-aanbod van onze reispartner Pharos Reizen voor een andere soort vakantie.