Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De indrukwekkende bezienswaardigheden van Dubai

Vaar tussen de wolkenkrabbers van de Dubai Marina of bezoek de ivoorkleurige Jumeirah-moskee. Overnacht in een bedoeïenenkamp onder de heldere sterrenhemel of ga shoppen in de grootse Dubai Mall. Dit zijn de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Dubai.

Wat te doen in Dubai?

Dubai is het rijkste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten en groeide, na de vondst van olie in de 20e eeuw, uit van een woestijnstad tot een imposante wereldstad. Niets is hier te gek – van de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld tot de grootste indoor skihal in de Mall of the Emirates. Naast het hypermoderne gedeelte kent de stad ook een traditionele kant. Bezoek de oude wijk Deira en struin over de Spice Market, vaar met de houten watertaxi over de Dubai Creek of duik in de geschiedenis van het land in het Dubai Museum. Ontdek de veelzijdigheid van Dubai met deze indrukwekkende bezienswaardigheden.

1. Dubai Miracle Garden: een bloemenpracht in de woestijn

Groot, groter, grootst is iets wat Dubai op het lijf geschreven staat. Naast het grootste gebouw en het grootste aquarium heeft Dubai ook de grootste bloementuin ter wereld, de Dubai Miracle Garden. In deze tuin, die aan de rand van de woestijn ligt, vind je ruim 150 miljoen bloemen en meer dan zestig verschillende soorten planten in de meest imponerende figuren en vormen. Van een kopie van de Burj Khalifa tot een Airbus A380 (op ware grootte), niets is hier te gek. Let op: de tuin is alleen van november tot eind april te bezoeken, vanwege te hoge temperaturen in de zomermaanden.

Wandel onder de hartvormige bogen van Hearts Passage door of loop langs de 12 meter hoge teddybeer. Bewonder de 18 meter hoge Mickey Mouse die door honderdduizend planten en bloemen wordt bedekt. Door een duurzaam ‘drupsysteem’ worden de bloemen voorzien van gefilterd restwater om zo waterverspilling te voorkomen.

2. Vaar tussen de wolkenkrabbers in Dubai Marina

Een van de leukste manieren om Dubai te verkennen is vanaf het water. Tussen tweehonderd wolkenkrabbers die ruim 300 meter boven Dubai uitrijzen, ligt Dubai Marina. Deze 3 kilometer lange haven van Dubai is een van de grootste jachthavens ter wereld. Luxe jachten en knalgele speedboten dobberen aan de kade, klaar om je de wereldstad vanaf het water te laten zien.

Vaar langs torenhoge wolkenkrabbers, die zo hoog zijn dat je de toppen amper ziet. Een daarvan is de Cayan Tower, een van de hoogste torens op aarde (306 meter hoog) die om zijn eigen as draait om zo bewoners een optimaal uitzicht over Dubai te bieden. Zodra je de beschutte haven uitvaart, gooit de kapitein het gas open en raas je met een speedboot over de golven voor de kust van Dubai. Voel de spetters op je gezicht, terwijl je vrij zicht hebt op de overweldigende skyline van de metropool.

3. Overnacht bij bedoeïenen onder de heldere sterrenhemel

Slechts enkele kilometers buiten de wolkenkrabbers en luxueuze resorts van Dubai ligt het ‘Lege Kwartier’, ofwel ‘Rub al Khali’ in het Arabisch. Deze barre zandvlakte is onderdeel van de Grote Arabische Woestijn die bijna geheel Saoedi-Arabië beslaat. Laat de stad achter je en cross met een 4WD door de uitgestrekte zandduinen van de woestijn.

Een unieke ervaring is overnachten bij bedoeïenen. Al sinds 800 v. Chr. trekken bedoeïenen-stammen rond in de woestijn om handel te drijven met andere stammen en slapen onder de heldere sterrenhemel. Door modernisering is de manier van handeldrijven veranderd en hebben bedoeïenen zich gevestigd in kampen. Bezoek een bedoeïenenkamp dat rijkelijk versierd is met Arabische stoffen en lampen en waar je verwelkomd wordt met dadelsap. Bewonder de dieprode kleur van de duinen tijdens zonsondergang, terwijl eten op de barbecue wordt klaargemaakt en geniet ‘s avonds van de glinsterende sterren aan de donkere hemel.

4. Dubai Creek: de rivier die de stad in tweeën splitst

Dwars door het centrum van Dubai loopt de Dubai Creek, de rivier die de stad in het oude centrum (de wijk Deira) en het nieuwe centrum verdeelt (downtown Dubai). Tot de 20e eeuw werd de Dubai Creek voornamelijk door handelaren gebruikt, nu varen meer dan vijftigduizend mensen dagelijks over de rivier in de houten abraboten. Deze kleurrijke watertaxi’s herken je aan het dak dat je beschermt tegen de warme zon.

Aan de Dubai Creek vind je het Deira Old Souk Abra Station, de haven waar in de 20e eeuw Arabische schepen aanmeerden voor de handel in onder andere specerijen. Slechts vijf minuten landinwaarts vind je de Spice Souk. Zodra je onder de koperkleurige poort van deze bazaar doorloopt, komt de geur van wierook en gember je tegemoet. Verdwaal in de smalle straatjes en struin langs kraampjes met bakken vol kaneel, kurkuma of gedroogde vruchten uit Iran of Pakistan.

5. Dubai Mall: een paradijs voor winkelliefhebbers

Meer dan twaalfhonderd winkels, een aquarium van tien miljoen liter water en een 7100 vierkante meter groot indoor pretpark. Dat is de Dubai Mall, een droom voor menig shopaholic. Dwaal langs de uitbundige etalages van internationale merken als Dior en Versace of struin door de Gold Souk op de begane grond. Meer dan tweehonderd juweliers bemannen hier glinsterende kramen vol gouden sieraden en accessoires.

Naast de Dubai Mall staat niet alleen het grootste gebouw van de wereld, de Burj Khalifa, maar ook de grootste fontein op aarde, de Dubai Fountain. 83.000 liter water wordt tot wel 150 meter de lucht in gespoten in de 275 meter lange fontein. 6600 lampen verlichten en kleuren de waterstralen die tot 30 kilometer buiten Dubai te zien zijn. Aanschouw het 30 minuten durende kleurenspektakel dat traditioneel wordt gestart en afgesloten met het nummer Sama Dubai, ter ere van de leider van de metropool.

6. Burj Khalifa, het letterlijke hoogtepunt van Dubai

Met een hoogte van 828 meter is de Burj Khalifa het letterlijke hoogtepunt van Dubai en hét kenmerk van de Dubai-skyline. De wolkenkrabber in de vorm van een woestijnbloem telt 163 verdiepingen. Je vindt er voor een deel luxueuze appartementen, drie observatieplatforms en zelfs een moskee op de 158e verdieping.

De Burj Khalifa is niet alleen het hoogste gebouw ter wereld, ook heeft het de snelste liften die je naar de observatiedekken brengen. Zoef met een snelheid van 10 meter per seconde (36 kilometer per uur), 425 meter omhoog naar de 124e verdieping voor een spectaculair 360 graden uitzicht over de metropool. Loop over de glazen vloer en kijk neer op de stad ver onder je. De wolkenkrabbers die vanaf de promenade bij de Dubai Mall nog zo immens leken, lijken nu miniaturen te zijn uit Madurodam. Tip: reserveer je ticket vooraf zodat je een tijdslot kan reserveren.

7. Het achtste wereldwonder Palm Jumeirah

Wist je dat twee Nederlandse bedrijven (van Oord en Boskalis) een van de bekendste bezienswaardigheden van Dubai hebben aangelegd? Het beroemde Palm Jumeirah, een project van $12 miljard US dollar, bestaat uit maar liefst 94 miljoen kubieke zand dat verdeeld is over de stam van de palmboom, zestien palmtakken en de 11 kilometer lange golfbreker. Dat is genoeg zand om het Empire State Building in New York ruim twee keer te vullen!

Over de 300 meter lange stam van de palmboom loopt een monorail die je van het vaste land naar Palm Jumeirah brengt. Onderweg passeer je luxueuze resorts en imposante hotels als het Atlantis the Palm. Bezoek het Aquaventure waterpark, het grootste waterpark van het Midden-Oosten (42 hectare) en zoef van de Ziggurat. Op 27 meter hoogte word je afgeschoten naar de 61 meter lange glijbaan die via een glazen tunnel door een lagune vol haaien gaat.

8. Duik in de geschiedenis van Dubai in het Al Fahidi-fort

In het oude centrum van Dubai staat het Al Fahidi-fort, een lemen vesting uit de 18e eeuw. Het fort werd destijds gebouwd als bescherming tegen andere Arabische stammen en deed dienst als opslag voor munitie. Tegenwoordig bevindt zich achter de gele muren het bekende Dubai Museum. De ingang van het fort wordt gesierd door twee kanonnen en de vlag van Dubai wappert bovenop de kantelen gevel van de toren.

Op de geplaveide binnenplaats vind je originele abra-boten en een traditionele barasti-woning. Deze woning kenmerkt zich door het houten frame met gedroogde palmbladeren op het dak en palmtakken als schermen waar de wind doorheen kan blazen. Tot halverwege de 20e eeuw (voor de snelle groei van de stad) woonden de inwoners van Dubai in deze huizen. Verken de rest van het museum: dwaal door de zandstenen gangen en leer over de indrukwekkende ontwikkeling van Dubai als vissersdorpje tot wereldstad in slechts veertig jaar.

9. Leer over de Islam in de Jumeirah-moskee

Aan de kust van Dubai, buiten al het hoogbouw, rijzen twee 70 meter hoge minaretten boven de palmbomen uit. Dit is de Jumeirah-moskee, een van de twee moskeeën die toegankelijk is voor niet-moslims. De ivoorkleurige muren zijn typerend voor de moskee, die in 1979 is gebouwd. Maar liefst twaalfhonderd gelovigen kunnen tegelijkertijd bidden in de grote zaal die rijkelijk versierd is met kroonluchters en Arabische teksten. Roze pilaren wisselen af met blauwe versieringen en goudkleurige ornamenten.

Rondleidingen door de moskee worden door de Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding georganiseerd. Hun doel is om niet-moslims kennis te laten maken met het geloof, door middel van eigen ervaringen. Gebruiken tijdens het gebed worden tot in detail uitgelegd en je krijgt een kijkje in de Koran, het heilige geschrift van de moslims. Denk aan gepaste kleding: geen blote armen of benen en voor vrouwen geldt het dragen van een hoofddoek.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.