Top 15 bezienswaardigheden Dubai

Gek, gekker, gekst. In Dubai zijn de bezienswaardigheden zo extreem, dat ze elkaar opheffen. Vreemd is normaal in deze Arabische hoofdstad. Laat je verbazen door de grootheidswaanzin van gigantische wolkenkrabbers, een skipiste in de woestijn en indrukwekkende luxehotels. De top 15 bezienswaardigheden Dubai op een rij.

1. Abra op de Creek

De Creek, een ver in het binnenland reikende zeearm, deelt Dubai in tweeën. Meer dan 50.000 mensen maken elke dag gebruik van de houten abra’s. Een tocht met de houten watertaxi voert langs historische gebouwen en toont de stad zich van zijn traditionele kant.

2. Al Fahidi Fort

In het oude centrum van Dubai staat het Al Fahidi Fort, een lemen vesting uit het eind van de 18e eeuw. Achter de hoge dikke muren van het oudste vestingcomplex van het emiraat bevindt zich sinds 1995 het grootse en indrukwekkendste museum van de regio. Een bezienswaardigheid die niet gemist mag worden. Tijdens een twee uur durende rondleiding krijgt u een boeiend beeld van het culturele leven in het oude Dubai en het leven van de bedoeïen, de voorouders van de huidige bewoners.

3. Bastakiya

Omstreeks 1900 kwamen Iraanse handelaren als immigranten naar Dubai. Ze vestigden zich aan de oevers van de Creek. De lemen huizen en windtorens in de historische wijk van de vissers en handelaren zijn liefdevol gerestaureerd. Sinds 2005 zijn de huizen weer bewoond en de stegen vol leven.

4. Sheikh Saeed House

De geschiedenis van Dubai is nauw verbonden met de voormalige residentie van de heersende familie Al Maktoum. De familie bouwde in 1896 een groot paleis dat meer dan veertig jaar lang als woon- en regeringszetel van de heersende familie diende. Het Sheikh Saeed Al Maktoum House is sinds 1996 een museum gewijd aan thema’s uit de geschiedenis en het sociale leven in Dubai.

5. Heritage en Diving Village

In twee gereconstrueerde ‘dorpen’ ervaart u het traditionele bedoeïenenleven van vroeger. Deze bezienswaardigheden tonen het leven voordat de aardolie in het gebied ontdekt werd en de rijkdom uit de grond spoot. Al Ghouss (Diving Village) geeft een indruk van het alledaagse leven in een vissers- en kustdorp aan het einde van de 19e eeuw, het aangrenzende Al Turath (Heritage Village) de traditionele levenswijze van bedoeïen in die tijd.

6. Heritage House

Met de verkoop van parels uit de Perzische Golf werden sommige families in Dubai verschrikkelijk rijk. In het huis van de parelhandelaar Ahmad Bin Dalmouk, kunt u de ontwikkeling van de architectuur aan de Golf uitstekend volgen. Tegenwoordig herbergt het als zogenaamd Heritage House een museum.

7. In de soeks

Het ruikt er naar kardemom, kaneel en kruidnagelen en het fonkelt tegelijkertijd in 24 karaat in honderden winkels. Bazaars zijn in Dubai een bezienswaardigheid an sich, die niet overgeslagen mogen worden. Ook nu de soeks niet meer het centrum van het maatschappelijk leven zijn – omdat de dagelijkse inkopen voornamelijk in de supermarkten worden gedaan – ze zijn nog altijd populair. Rond deze kraampjes komt de orient tot leven.

8. Al Dawaar

Geniet in twee uur van het 360 graden-uitzicht op de bezienswaardigheden van Dubai. Al meer dan twintig jaar draait restaurant Al Dawaar op het dak van het 25 verdiepingen tellende Hyatt Regency onvermoeibaar zijn rondjes. De van ver zichtbare wolkenkrabber in de stijl van de jaren tachtig van de vorige eeuw biedt weliswaar niet het hoogste, maar zeker het spectaculairste uitzicht over de binnenstad en de Creek.

9. Dubai vanuit de lucht

De stad Dubai strekt zich tegenwoordig uit tot aan de grenzen van de naburige Emiraten Sharjah en Abu Dhabi. De enorme uitbreiding van Dubai met de aangelegde eilanden in de vorm van palmen ziet u alleen goed vanuit de lucht.

10. Jumeirah Mosque

De Jumeirah Mosque is samen met de Sheikh Zayed Mosque in Abu Dhabi enige moskee in de Verenigde Arabische Emiraten die door niet-moslims mag worden betreden. De bezienswaardigheid staat al sinds 1979 in de wijk Jumeirah en is sinds 2004 ook voor niet-moslims toegankelijk.

11. Burj Khalifa

Sinds 2010 is deze slanke wolkenkrabber het hoogste gebouw ter wereld. De reusachtige Burj Khalifa (828 meter hoog) draagt de naam van zijn sponsor sjeik Khalifa Bin Zayed Al Nahyan en zet andere gebouwen letterlijk in zijn schaduw.

12. Mall of the Emirates

Van de meer dan dertig winkelcentra geldt de Mall of the Emirates als de spannendste. U vindt er naast 450 winkels en meer dan 70 restaurants ook een skipiste en een luxehotel, waardoor het winkelcentrum een ware bezienswaardigheid is geworden. Sinds het ook een metroverbinding heeft, is het het meest bezochte winkelcentrum van het emiraat.

13. Burj Al Arab

In het jaar 2000 werd in Dubai het duurste hotel ter wereld geopend. Het Burj Al Arab is een van de bekendste toeristische bezienswaardigheden van het emiraat. Geen ander hotel ter wereld heeft zo vaak op de cover van reismagazines en tijdschriften gestaan als deze indrukwekkende blauw-witte toren, die op het zeil van een uitvarend schip lijkt.

14. Atlantis The Palm

Dit complex met een hotel, waterparken en onderwaterwerelden is geïnspireerd op de verzonken antieke stad Atlantis. Het gelijknamige familiehotel biedt gasten en bezoekers een groot aantal onderwaterattracties, waaronder een verzonken stad, piramides boven en onderwater en verscheidene haaienaquaria.

15. Overnachten in de woestijn

Woestijnen bedekken het grootste deel van het Arabisch schiereiland. Bij elk bezoek aan Dubai hoort het ervaren van de weidsheid van de woestijn overdag en de sterrenhemel ’s nachts. Dit kan in een bedoeïenenkamp omgeven door hoge zandduinen of in een comfortabel luxeresort met zwembad.

 

Bekijk ook:

Zonvakantie Dubai