Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van de Malediven

Alles wat je van een romantische ‘bounty-bestemming’ verwacht, vind je op de Malediven: parelwitte stranden met kokospalmen, een helderblauwe zee en eindeloze mogelijkheden tot snorkelen en duiken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Malediven.

Wat te doen op de Malediven?

Het tropische eilandenrijk van de Malediven bestaat uit koraaleilanden, elk maar enkele vierkante kilometers groot, verdeeld over verschillende atollen (ringvormige reeks eilanden) in de Indische Oceaan. Ontdek deze idyllische bestemming met paradijselijke eilandjes, bounty-stranden en een boeiend onderwaterleven. Dit zijn vijf bijzondere bezienswaardigheden van de Malediven.

1. De Malediven, een parelketting van tropische eilanden

De 1190 eilandjes van de 26 atollen die de Malediven vormen zijn te verdelen in drie soorten: 185 bewoonde eilanden, ruim 900 onbewoonde eilanden en bijna 100 resorteilanden. Ongeacht welk hotelresort je kiest, een idyllische setting met wit strand, palmen en een helderblauwe zee zijn de ingrediënten van je verblijf.

Tussen juni en oktober heb je kans dat je de ‘Sea of Stars’ ziet: lichtgevend fytoplankton in het ondiepe water langs het strand. Dit licht ontstaat door een natuurlijke chemische reactie wanneer dit plankton in aanraking komt met zuurstof. Maak tijdens een trip naar een van de bewoonde eilanden als Huraa kennis met de van visserij levende bevolking. Zie hoe een ‘dhoni’, een traditionele boot wordt gebouwd en proef verschillende ‘hedika’ hapjes terwijl je achterover leunt in een ‘joali’, een kruising tussen ligstoel en hangmat. Dat is leven op de Malediven!

2. Malé: de ondergewaardeerde hoofdstad

De hoofdstad Malé is gelegen op het gelijknamige eiland en sinds 2018 via de 2,1 kilometer lange Friendship Bridge verbonden met het vliegveldeiland Hulhulé. De brug is gemaakt voor auto’s, fietsen en voetgangers. Het is de eerste eilandbrug in het land en dus een nieuwe ervaring voor de inwoners die altijd afhankelijk waren van boottransfers. Als onderdeel van de openingsfestiviteiten werden er vijf huwelijken op de brug voltrokken.

De meeste toeristen reizen gelijk na aankomst door naar hun resorteiland, maar een excursie naar Malé is de moeite waard. Het oudste gebouw in de stad, gemaakt van koraalsteen, is de 17e-eeuwse Oude Vrijdagsmoskee met een gouden koepel en minaret. De moskee is fraai gedecoreerd met verfijnd lakwerk en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Malediven. Tijdens een bezoek aan het National Museum maak je kennis met uiteenlopende wetenswaardigheden, variërend van Islamitische gravures tot een walvisskelet en de notulen van een onderwatervergadering van het kabinet in 2009.

3. Neem een duik in de gevarieerde onderwaterwereld

De Malediven is een van de meest geliefde duikbestemmingen vanwege de helderheid en temperatuur van het water (gemiddeld 28 graden), de hoeveelheid duikplekken en de variatie aan koraal, vissen en ander zeeleven. De meeste eilanden hebben een ‘huisrif’, bereikbaar vanaf het strand, wat het aantrekkelijk maakt voor snorkelaars en beginnende duikers. Voor duikplekken iets verder weg, als het grote Banana Reef, kunnen gevorderde duikers zich inschrijven op een duikexcursie per boot.

Kijk je ogen uit in de serene onderwaterwereld: koraal in diverse vormen en tropische vissen in allerlei kleurschakeringen waaronder papegaaivissen, kogelvissen, barracuda’s en lipvissen. Een plotselinge ontmoeting met een zeeschildpad, een walvishaai of een reuzenmanta hier is iets om nooit te vergeten! Duik naar het wrak van de Maldive Victory, in 1981 gezonken. Het schip is deels bedekt met koraal. Ga op onderzoek uit in de verschillende ruimtes van het schip naar welke vissen zich hier hebben verschanst.

4. Koraal: onderwaterattractie strijdend tegen vergankelijkheid

Er zijn nog steeds 250 soorten prachtig gekleurd koraal te zien in het water van de Malediven, maar het koraal wordt bedreigd. De oplopende zeewatertemperatuur zorgt voor koraalbleking, gevolgd door verpulvering en afsterving. Het koraal stoot eencellige organismen af en juist zij zorgen voor kleur, zuurstof en de benodigde vorming van kalk. Ook overbevissing, aanraking door duikers en jarenlange cultivering van de eilanden bedreigen het koraal. Aangezien koraal 25% van het oceaanleven herbergt en riffen een goede kustbescherming vormen is het voortbestaan essentieel.

Er wordt naar kunstmatige alternatieven gezocht omdat milieumaatregelen als terugdringen van de CO2-uitstoot onvoldoende zijn. In 2018 werden voor het eerst 3D-geprinte koraalriffen bij Summer Island geplaatst. De nagebootste natuurlijke vormen moeten drijvende larven aantrekken op zoek naar een veilige schuilplek wat het begin is van de levenscyclus van koraal. Ook wordt er geëxperimenteerd met het kweken van koraalsoorten die beter bestand zijn tegen hoge temperaturen. Er is dus hoop op een kleurrijkere toekomst!

5. Watervilla’s, schaatsen en dineren onder water

Als je wat meer te besteden hebt, zijn er exclusieve attracties op de Malediven te vinden, zoals watervilla’s met glazen bodem. Je bewondert zo het onderwaterleven vanuit je eigen kamer. Een rondvlucht met een watervliegtuigje geeft je de gelegenheid om de Malediven vanuit de lucht te bewonderen. Je ziet dan precies de vormen van de atollen en door het heldere water zelfs hoe de eilanden onder water verder gaan. De hoofdstad ziet er met alle hoogbouw van bovenaf uit als een mini-Manhattan midden in de oceaan.

Veel exclusieve mogelijkheden op de Malediven zijn gebonden aan resorteilanden, alleen toegankelijk als je daar overnacht. Voor een onverwachte belevenis in dit tropische paradijs ga je schaatsen op de synthetische schaatsbaan ‘Ice Ice Maybe’ aan het strand van Jumeirah Vittaveli Island Resort. In het 5.8 Undersea Restaurant van Hurawalhi Island Resort geniet je van een diner in een glazen onderwaterkoepel. Je voelt je onderdeel van het rif en ziet koraal en vissen overal om je heen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.