Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Vietnam

Een land dat menig reiziger blijft verbazen. Vietnam heeft een enorme variatie aan prachtige rijstvelden, drijvende markten en chaotische steden over een lengte van 1600 kilometer. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Vietnam.

Wat te doen in Vietnam?

Vietnam: je vindt er tal van boeddhistische tempels, keizerlijke steden en nevelige bergdorpjes. Van de groene rijstvelden in het noorden tot de fascinerende drukte van het zuiden. Maar ook een land met een veelbewogen geschiedenis, waarvan de sporen uit bezette tijden nog altijd zichtbaar zijn. Een reis door Vietnam is een aaneenschakeling van indrukwekkende bezienswaardigheden. Dit zijn de mooiste, van noord naar zuid.

1. Kleurrijke bergstammen en oneindig groen in Sapa

Te midden van de fel groene rijstterrassen, in mist gehulde bergwanden ligt Sapa. Een bergstadje in het uiterste noordwesten van Vietnam, vlakbij de grens met China. Gelegen in de schaduw van de verderop gelegen berg Fansipan, met 3134 meter de hoogste berg van Vietnam. Sapa is zeer geliefd onder reizigers, waardoor het best druk kan zijn. Kies er daarom voor om op trekking te gaan door het heuvellandschap en wat verder de bergen in te trekken.

De vergezichten op de prachtige valleien zijn zowel met helder weer als mist fascinerend mooi. In het gebied wonen meer dan 54 kleurrijk geklede bergstammen zoals de Hmong en de Zao, met elk hun eigen gebruiken en tradities. Kleuren die ook terugkomen op de weekendmarkt van Bac Ha, de grootste traditionele markt in de regio waar alle bewoners uit omliggende dorpen samenkomen.

2. Hanoi: een unieke mix van chaos en gezelligheid

Hanoi is de sfeervolle en romantische hoofdstad van Vietnam. Chaotisch maar knus. Je vindt hier een sprankelende mix van het nieuwe en het oude Vietnam in één. Van 1873 tot 1940 regeerden de Fransen hier en hun sporen vind je nog steeds terug in de architectuur. Bijvoorbeeld op de brede boulevard en bij het markante operagebouw, maar ook bij de typische Franse bakkertjes.

Het oude centrum (Old Quarter) is een verzameling van koloniale huizen, kleine steegjes, veel scooters en lokale straatverkopers. De honderden eetkraampjes geven de stad kleur en geur. Probeer naast de traditionele Vietnamese koffie een keer ‘egg coffee’ (cà phê trùng), koffie met opgeklopt eigeel en vanillesuiker. Wanneer je in Hanoi de straat over wilt steken, kijk dan eerst even hoe de locals dit aanpakken. Oversteken is namelijk een ware belevenis in een stad met zoveel verkeer!

3. Wakker worden tussen duizend eilandjes in Halong Bay

Een aanblik van Halong Bay, is als wakker worden in een sprookje. In het noordoosten van Vietnam vind je meer dan 2000 eilandjes van kalksteen en bizar gevormde rotsen die honderden meters steil uit zee rijzen. Tijdens een boottocht breng je een bezoek aan drijvende vissersdorpjes, rotspartijen en verstopte grotten. Toeristisch is het zeker, maar toch behoort Halong Bay tot een van de mooiste bezienswaardigheden tijdens je reis door Vietnam.

Een aanrader is om de boot te verruilen voor een kajak en zelf tussen de immense krijtrotsen naar moeilijk bereikbare plekken van de baai te peddelen. Een andere unieke ervaring is overnachten op een traditioneel schip. Volledig omgeven zijn door water en betoverd worden door het oranjerode licht van zowel de zonsondergang als zonsopgang.

4. Mysterie in de Verboden Stad Hué

Aan de oever van de Son Huong, ofwel de Parfumrivier, ligt de oude keizerlijke hoofdstad Hué. Vanwege de centrale ligging van de stad was Hue veelvuldig het toneel van hevige gevechten tijdens de Vietnamoorlog. Veel monumenten zijn hierdoor verloren gegaan, maar de stad kent alsnog vele bezienswaardigheden uit deze keizerlijke periode.

De meest bekende is de Tu Cam Thanh: de Verboden Stad. Vroeger privéterrein van de keizerlijke familie en niet toegankelijk voor het ‘gewone volk’. De ommuurde stad is inmiddels voor iedereen toegankelijk en bestaat uit mysterieuze tombes, indrukwekkende tempels, typerende lotusvijvers en een prachtige citadel. Een gids is geen overbodige luxe, gezien de informatievoorziening ter plaatse niet voldoende recht doet aan de culturele geschiedenis van Vietnam.

Ontdek meer: reisfilm Vietnam

Bekijk de reisfilm 

5. Historie en romantiek in Hoi An

Ten zuiden van Danang aan de oever van de Thu-Bon-rivier, ligt het schilderachtige Hoi An. Een toevalstreffer, een geschenk van het verleden. Toen in de 19e eeuw de haven verzandde, vergaten de autoriteiten het bestaan ervan waardoor de restanten van oude welvaart behouden bleven. Ongeveer vijftien jaar geleden was het hier nog uitgestorven, nu zijn westerse toeristen dol op de karaktervolle en gezellige stad.

Slenter langs oude theehuizen en kruidenwinkels, neem foto's bij de rode Japanse brug en bezoek ’s avonds een van de sfeervol verlichte eettentjes aan de rivier. In het water weerkaatst het licht van de kleurrijke lampionnen die boven de kade hangen: de romantiek bereikt een hoogtepunt in Hoi An! Wil je een pak of jurk op maat bestellen? Hoi An is dé plek in Vietnam voor maatwerkkleding. Wijs je keuze aan in een magazine en de volgende dag ligt je bestelling klaar.

6. De contrasten van Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City was de hoofdstad van het voormalige Zuid-Vietnam en staat nog altijd bekend onder de naam Saigon. Deze wervelende wereldstad in het zuiden van Vietnam staat bekend om een samensmelting van de Westerse en de Aziatische cultuur. Het is een stad met contrasten. Ho Chi Minh is chaotisch en duizelingwekkend, maar tegelijkertijd straalt de stad ook rust uit. Moderne hoge kantoorgebouwen en ruim opgezette boulevards worden hier afgewisseld met eeuwenoude tempels en smalle straatjes.

De invloed van de Franse bezetting is hier nog duidelijk zichtbaar en de stad wordt dan ook niet voor niets het ‘Parijs van Zuidoost-Azië’ genoemd. Overblijfselen uit deze tijd zijn de Notre Dame met twee 58 meter hoge klokkentorens en het postkantoor dat is ontworpen door Gustave Eiffel, wel bekend van de Parijse Eiffeltoren.

7. Vietnamoorlog van dichtbij: Cu Chi tunnels

Op ongeveer twee uur rijden ten noorden van Ho Chi Minh City, vind je de Cu Chi tunnels: een bijzonder stukje uit de Vietnamese geschiedenis. Het Noord-Vietnamese leger, beter bekend als de Vietcong, groef tijdens de Vietnamoorlog een ingenieus gangenstelsel om de vijand te slim af te zijn. De Vietnamezen leefden voornamelijk onder de grond, om vervolgens onverwacht op te duiken en na een aanval weer snel te verdwijnen.

De Cu Chi tunnels bestaan uit een fascinerend ondergronds gangencomplex van ruim 200 kilometer. De complete ondergrondse stad diende als schuilplaats, opslagruimte en communicatiecentrum, maar er waren zelfs scholen en ziekenhuizen in gevestigd. Stap door een van de goed verstopte luiken en beleef zelf hoe smal de ingangen waren. Het tunnelcomplex heeft een verbijsterend effect op bezoekers en behoort zonder twijfel tot de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Vietnam.

8. Een labyrint van waterwegen in de Mekong Delta

Ten zuidwesten van Ho Chi Minh City vind je de Mekong Delta. Waar de meer dan 4000 kilometer lange Mekong-rivier vertakt in ontelbaar veel kleine wateren, grachten en talloze eilanden. Het is een buitengewoon vruchtbaar gebied en wordt daarom ook wel de ‘rijstkom’ van Azië genoemd. Weelderig en intens groen. Al je zintuigen staan hier op scherp.

De beste manier om deze delta te bezoeken is natuurlijk per boot. Vaar door een labyrint van waterwegen, bruggetjes en slaperige dorpjes in de vlakke delta. Waar je ziet hoe het dagelijks leven samenkomt en zich afspeelt aan de oevers. Sta vroeg op voor een bezoek aan een drijvende markt, waar in alle vroegte van de dag al druk gehandeld wordt. De goudgele zon verlicht de volgeladen bootjes met tropische vruchten en de meest bijzondere groenten.

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.