Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In 5 stappen de juiste autoverzekering

Bedenk eerst wat je nodig hebt en ga dan pas vergelijken

Wil je een autoverzekering afsluiten? Het loont om ieder jaar de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Premies en dekkingen veranderen namelijk regelmatig. Ook je woonplaats en de leeftijd van je auto hebben invloed op het premiebedrag.

Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering geeft de hoogte van de premie vaak de doorslag. Toch is het verstandig je niet af te laten leiden door een lage premie alleen. Zoek uit wat je nodig hebt en ga op basis van deze gegevens vergelijken. Zo weet je zeker dat je altijd zo optimaal mogelijk verzekerd bent.

Op zoek naar de beste autoverzekering

Ben jij op zoek naar een andere autoverzekering of twijfel je of je moet overstappen? De ANWB helpt je graag op weg! Met onze hulp weet jij precies waar je op moet letten, en kies je in 5 stappen de best passende verzekering.

Klik om de afbeelding te vergroten.

1. Oriëntatie

Check voordat je op zoek gaat naar een andere verzekering voor je auto, de looptijd van je huidige verzekering en wat het opzegtermijn is. Zoek daarnaast je schadevrije jaren op, deze staan vermeld op je polis. Houd ook je kentekenbewijs bij de hand voor het kenteken en de meldcode van je auto. Een autoverzekering afsluiten begint met het berekenen van de premie. Hierbij wordt er naar verschillende gegevens gevraagd. Zo worden er vragen gesteld over je auto en je verleden als bestuurder. Door deze documenten vast klaar te leggen ben je goed voorbereid en kun je moeiteloos het aanvraagformulier invullen.

Heb je een geschikte verzekering gevonden? Lees dan goed de polisvoorwaarden door. Wat is bijvoorbeeld de hoogte van je eigen risico en wat wordt er wel of niet voor je geregeld bij een ongeluk of schade aan je voertuig? Dit zijn zaken die je goed geregeld wilt hebben, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

2.  Kies je dekking

Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat je weet welke dekking jouw auto nodig heeft. Heb je genoeg aan de WA dekking? Of past de WA + Beperkt casco of WA + Volledig Casco (All risk) dekking beter bij jouw auto? De keuze die je maakt hangt af van enkele factoren, zoals de dagwaarde en leeftijd van je auto. Ook het aantal schadevrije jaren en hoe vaak jij je auto gebruikt kunnen van invloed zijn.

De verzekeraar geeft nadat je je gegevens hebt ingevuld, vaak ook een advies over de best passende dekking. In sommige gevallen kan het  slim zijn om te kiezen voor een ruimere dekking. Bijvoorbeeld wanneer je niet veel geld achter de hand hebt of de dagwaarde van jouw auto nog steeds erg hoog is.

3. Aanvullende dekking

Heb je een basisdekking gekozen? Kijk dan of je nog aanvullende dekkingen nodig hebt. Zo kun je de autoverzekering aanvullen om jezelf als bestuurder en eventuele medepassagiers te verzekeren. Denk hierbij aan een ongevallen- of schadedekking voor inzittenden. Ook kun je met de dekking verkeersrechtsbijstand, rechtshulp vergoed krijgen bij juridische problemen die ontstaan zijn in het verkeer.

4. Vergelijken

Kijk voor het afsluiten goed of jouw nieuwe verzekeraar wellicht nog aantrekkelijke kortingen heeft, waar je gebruik van kunt maken. Met de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering beloont de ANWB bijvoorbeeld veilige rijders. Zo kun je door veilig te rijden maar liefst tot 30% korting verdienen bovenop je premie.

Ook andere regelingen zoals extra voordelig een tweede auto verzekeren of no-claim korting kunnen een positieve invloed hebben op de hoogte van je premie. Het loont dus om je hier even goed in te verdiepen en de acties van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan je zo meer dan een tientje schelen op je maandpremie!

5. Autoverzekering afsluiten

Heb je alles op een rijtje gezet en de beste verzekering gevonden? Vergeet niet om je huidige autoverzekering op te zeggen. Log in op de website van je verzekeraar en geef je opzegging door. Natuurlijk kun je de verzekering ook schriftelijk opzeggen. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij een kant-en-klare opzegbrief voor je die je kunt gebruiken. Je opzegbrief kun je per mail of post versturen naar je verzekeraar. Vergeet niet om de brief te ondertekenen.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.