De 5 grootste misverstanden over je autoverzekering

Waar moet je goed op letten?

Is het wel zo slim om alle autoschades te claimen bij je verzekeraar? En is all risk altijd de beste keuze? Bij het hebben van een autoverzekering kunnen nogal wat onduidelijkheden ontstaan. Wij geven opheldering bij de 5 grootste misverstanden.

Misverstand 1: een All Risk autoverzekering is de beste optie voor iedere auto

Een All Risk autoverzekering wordt ook wel een Volledig Casco verzekering genoemd. Naast deze dekking zijn er ook nog de standaard WA-verzekering en de WA+ Beperkt Casco. Bij de All Risk autoverzekering wordt niet alleen de schade gedekt die jijzelf veroorzaakt, maar ook schade die is ontstaan buiten jou om. Dit lijkt verstandig, maar hoeft niet in alle gevallen het meest logisch te zijn. 

Heb jij bijvoorbeeld een oudere auto? Dan moet je jezelf afvragen of een uitgebreide dekking wel bij je auto past. Want als je auto total loss raakt of hij wordt gestolen, dan krijg je vaak niet meer dan de dagwaarde van je auto vergoed. Bij een oude auto is dat vanzelfsprekend een stuk lager. Ben je benieuwd welke autoverzekering het best bij je past? Kijk dan naast de dagwaarde en leeftijd van je auto ook naar het aantal schadevrije jaren en hoe vaak je je auto gebruikt. 

Misverstand 2: Je doet er goed aan om alle autoschades te claimen bij jouw verzekeraar

Heb je schade aan je auto? Bedenk dan goed of het verstandig is om dit te claimen bij je verzekeraar. Want het gevolg is dat je schadevrije jaren dalen. Daarmee gaat ook je premie omhoog. Dus heb je beperkte schade zoals een krasje, dan kun je het beste deze zelf betalen. Een premieverhoging is namelijk bij een kleine schade vaak hoger dan de kosten die je hebt om de schade te herstellen. Heb je te maken met veel schade en daarmee ook hoge kosten? Maak dan wel gebruik van een claim bij je verzekeraar.

Ben je verzekerd bij de ANWB en heb je schade aan je auto? Zoek dan een schadehersteller bij jou in de buurt.

Ben je ANWB-lid en heeft je auto een kleine schade opgelopen die je niet wil claimen? Maak dan gebruik van ANWB Vaste Prijs Schadeherstel. Hier krijg je namelijk de beste prijs bij een geselecteerde schadehersteller!

Misverstand 3: Het aantal schadevrije jaren is gelijk aan het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden

Veel automobilisten denken dat hun schadevrije jaren gelijk staat aan het aantal jaren waarin hij of zij geen schade heeft gereden. Maar dan kom je bedrogen uit. Het aantal schadevrije jaren hangt namelijk af van hoeveel jaren je een autoverzekering op je naam hebt staan en schadevrije jaren hebt gereden. Rijd je bijvoorbeeld al 9 jaar schadevrij, maar staat de autoverzekering op naam van je partner? Dan heb je geen schadevrije jaren opgebouwd.

Het is verstandig om te achterhalen wat je daadwerkelijke schadevrije jaren zijn, voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit of overstapt. Bij de ANWB ontvang je elk jaar een schadevrij jaar extra als je schadevrij rijdt en je geen schade claimt. Het aantal schadevrije jaren bepaalt in welke trede je komt op de Bonus/Malusladder. En de trede bepaalt weer de no-claim korting. Als je kiest voor een ANWB Autoverzekering dan kan de no-claim korting wel oplopen tot 80%.

Misverstand 4: Ik kan de auto van mijn kind verzekeren, zodat hij/zij kosten bespaart

Je zoon of dochter helpen door een autoverzekering op jouw naam af te sluiten? Het lijkt ideaal, maar dat is het niet. Bovendien is het ook niet toegestaan. Een autoverzekering moet namelijk worden afgesloten op de naam van de persoon die het meest in de auto rijdt. Dus als je kind de hoofdbestuurder is van de auto, dan moet de verzekering ook op hem of haar naam staan. Het voordeel hiervan is dat je kind zelf ook al schadevrije jaren en no-claim korting kan opbouwen.

Is je auto bij de ANWB verzekerd en heb je daarnaast kinderen tussen de 17 en 26 jaar met een rijbewijs? Dan heb je de mogelijkheid om hun gratis bij te schrijven als meerijdend kind op je ANWB Autoverzekering. Zo kunnen zij op hun 25ste al bijna een volledige no-claim korting hebben opgebouwd. Wel zo voordelig als ze zelf straks een eigen auto hebben!

Meer informatie over meerijdende kinderen meeverzekeren

Misverstand 5: Met het aanschaffen van een tweede auto, krijg ik geen korting op mijn premie

Ben je van plan een tweede auto te kopen of heb je al een tweede auto gekocht? Dan bouw je opnieuw schadevrije jaren op voor die auto. Dat je geen korting kunt krijgen op je premie voor je tweede auto, dat is niet helemaal waar. De ANWB heeft hier namelijk een speciale regeling voor. Je kunt met een tweede voertuig profiteren van dezelfde no-claim korting als op je eerste voertuig. De voorwaarde hierbij is wel dat je eerste voertuig ook bij de ANWB is verzekerd. Deze regeling geldt niet alleen voor een tweede auto, maar ook als je eerste voertuig een auto is en je kiest als tweede voertuig voor een motor of camper. Hiervoor kun je dus dezelfde no-claim korting ontvangen. Lees meer over een tweede auto verzekeren.