Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoverzekering kiezen

Welke dekking past bij mij?

Als je een autoverzekering afsluit, kom je verschillende dekkingen tegen. Zo heb je de keuze uit drie basisdekkingen WA, Beperkt Casco en Volledig Casco (dit noemen we ook wel All risk). Deze dekkingen verschillen van elkaar. Vaak is het zo, hoe uitgebreider dekking, hoe hoger de premie. Welke dekking het beste bij jou past is afhankelijk van jouw situatie.

WA-dekking

Een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) is wettelijk verplicht voor autobezitters in Nederland. Dit is dus de minimale dekking die je moet afsluiten. De WA-dekking dekt schade die jouw auto aan anderen en hun bezittingen toebrengt. Als iemand anders in jouw auto rijdt, wordt de veroorzaakte schade ook vergoed.

WA + Beperkt Casco

Schade aan je eigen auto is ook (deels) te verzekeren. Kies je voor Beperkt Casco? Dan ben je naast WA ook verzekerd voor bepaalde schade aan je eigen auto. Omdat deze dekking bestaat uit twee onderdelen, is de volledige benaming ook wel WA+ Beperkt Casco. Beperkt Casco dekt schades aan anderen en schade aan je eigen auto als gevolg van diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en botsing met dieren. Schade die je zelf aan jouw auto veroorzaakt is uitgesloten.

WA + Volledig Casco (ook wel All risk)

De naam geeft het wellicht al aan: dit is de meest uitgebreide dekking. De verzekering bevat de onderdelen WA en Volledig Casco, ook wel All risk genoemd. All Risk vergoedt niet alleen schade bij anderen die jij hebt veroorzaakt. Ook schade aan jouw eigen auto wordt gedekt, zelfs als het je eigen schuld is. Het maakt dus niet uit wie aansprakelijk is.

Welke dekking past bij jou?

Welke autoverzekering het beste bij je past, is afhankelijk van de leeftijd en waarde van je auto, en het aantal schadevrije jaren dat je hebt. De meest uitgebreide dekking hoeft daarom niet altijd het meest passend voor jou te zijn. Zo is een WA-dekking veelal voldoende als je in bezit bent van een oude auto die niet zoveel meer waard is. Heb je juist een nieuwe of jonge auto? Dan is de Volledig Casco-dekking vaak de beste keuze. Bij een eventuele total loss krijg je namelijk de nieuwwaarde vergoed als je auto nog geen jaar oud is. Doorgaans zien we dat autobezitters bij het afsluiten van de verschillende dekkingen de volgende autoleeftijden hanteren:

  • Auto’s tussen 0 en 6 jaar: Volledig Casco
  • Auto’s tussen 6 en 10 jaar: Beperkt Casco
  • Auto’s van 10 jaar en ouder: WA-dekking

Kies je voor een lage dekking? Bedenk dan altijd of je bij eventuele schade aan je eigen auto genoeg spaargeld hebt om dit zelf te betalen.

Aanvullende dekkingen

Ben je op zoek naar nog meer zekerheid voor je auto? Dat kan! Het is mogelijk om je basisdekking uit te breiden. ANWB biedt de volgende aanvullende dekkingen aan:

Zekerheid voor Inzittenden

Met de Inzittendenverzekering ben je als bestuurder zelf ook verzekerd als je een ongeluk veroorzaakt. Deze dekking geldt daarnaast voor alle andere inzittenden van je auto, zoals je kinderen en hun vriendjes. Als jijzelf of jouw inwonende gezinsleden in een andere auto zitten, geldt deze dekking bij de ANWB ook.

Verkeersrechtsbijstand

Met de dekking Verkeersrechtsbijstand krijgen jij en jouw gezinsleden juridische bijstand voor juridische problemen die zijn ontstaan in het verkeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan letselschade of verlies van inkomen.

3 jaar aanschafwaardegarantie

De aanschafwaardegarantie geldt bij de WA+ Volledig Casco dekking. Bij diefstal of totaal verlies ontvang je standaard een jaar lang de nieuwwaarde voor nieuwe auto’s en de aanschafwaarde van occasions tot maximaal € 75.000,-. De vergoeding bedraagt dan de nieuwwaarde of het hele aankoopbedrag van je auto. Met deze dekking kun je de aanschafwaarderegeling verlengen tot 3 jaar.

Vervangend Vervoer Europa

De dekking Vervangend vervoer Europa kun je kiezen bij een autoverzekering met WA Beperkt Casco dekking of WA Volledig Casco dekking. Bij autodiefstal in Europa of schadereparatie in een Europese garage, ben je met deze dekking verzekerd van een vervangende auto. Een fijn stukje zekerheid! Let op: deze dekking kun je alleen telefonisch afsluiten.

Accessoiredekking

De standaard accessoiredekking binnen de cascoverzekering biedt al een zeer uitgebreide dekking van € 2.500,-. Dit kun je uitbreiden naar € 5.000,-. Het gaat hierbij om auto-onderdelen die niet in de fabriek zijn geplaatst, maar je extra hebt laten (in)bouwen zoals velgen of een trekhaak. Let op: deze dekking kun je alleen telefonisch afsluiten.

Autoverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.