Top tien bezienswaardigheden Zuid-Tirol

ANWB samen met Süd Tirol

De lokale keuken is misschien wel een van de grootste attracties in Zuid-Tirol. Want die mix van Mediterraans en Alpengerechten is onweerstaanbaar. Verder kun je je op cultureel gebied uitleven: bezoek in elk geval het cultuurrijke Bolzano en Merano met z'n Belle Epoque-architectuur. 

1. Ötzi in Bolzano

Bezoek in provinciehoofdstad Bolzano het archeologiemuseum met de beroemde gletsjermummie Ötzi. Ook interessant is het ArcheopParc Schnals, vlak bij de locatie waar Ötzi werd gevonden.

2. Houtsnijwerk in Ortisei

Het pittoreske dorpje Ortisei staat vooral bekend om zijn houtsnijwerk. In het dorp wemelt het van de ateliers waar je allerlei houten voorwerpen, van kunstzinnig tot praktisch, kan kopen.

3. Palmbomen in Merano

Een autovrij centrum, architectuur uit de Belle Epoque en – vanwege het milde klimaat – palmbomen: daar kun je je in het stadje Merano aan laven. Loop ook even binnen bij het Kurhaus uit 1914.

4. Historische Watermolen

In Val d’Ultime staat een historische watermolen, die nog steeds in gebruik is. Bezoekers kunnen het proces van planken zagen met eigen ogen zien. Deze Lahner-molen wordt gecombineerd met een expositie, waarin te zien is hoe het ecosysteem hier in de bossen werkt.

5. Castello di Rodengo

Dit imposante kasteel dateert uit 1140, waarna het in de zestiende eeuw grondig is verbouwd door de graven van de familie Wolkenstien-Rodenegg. Nu is het een van de mooiste castello’s van Zuid-Tirol. Tot op de dag van vandaag is het slot nog in bezit van dit adellijke geslacht.

6. Punta Rocca

De Dolomieten bieden uiteraard veel bergavontuur en weidse vergezichten. Het bekendste uitzichtpunt is de Punta Rocca in de Marmolada op precies 3265 meter hoogte. Je kunt er via prachtige paden te voet heen, maar er gaat ook een comfortabele kabelbaan naar de top.

7. Geopark Bletterbach

Een prachtig park, waar je een reis door geologische geschiedenis maakt. Veel plekken zijn alleen te voet bereikbaar zijn, zoals het dal van Racines, het kasteeltje Trostburg bij Ponte Gardena en het klooster Säben, net boven Chiusa.

8. Wijnproeven

Waar kun je beter wijnproeven dan langs de Strada del Vino? Fijn adres is wijnmakerij Erste + Neue, net buiten Caldaro. De coöperatie van voornamelijk kleinschalige boeren maakt alom gewaardeerde wijnen, zoals de Lagrein, een Tiroler rode wijn.

9. Stadstour Bolzano

Bolzano is zelf zeker ook een dagtourtje waard. Bewonder de Kathedraal en Basiliek op het Waltherplein, struin over het oude kloosterterrein van de Dominicanenkerk en drink een espressootje op het levendige Piazza delle Erbe. En shoppen? Dat kun je hier overal.

10. Concerten bij Lago di Caldaro

In het zomerseizoen vinden aan de boorden van het Lago di Caldaro concerten plaats, van klassiek tot rock. In oktober is er in het dorpje zelfs een heus internationaal popfestival. Swingen aan het meer!
 

Meer informatie over Zuid-Tirol
 

Misschien vind je dit ook interessant

De mooiste meren van Zuid-Tirol
Kamperen in Zuid-TIrol
Zuid-Tirol met kinderen