Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Veneto

Meer dan Venetië

Schrijvers en poëten roemen Veneto om zijn schoonheid. Deze schilderachtige streek ligt in het  noordoosten van Italië en wordt gekenmerkt door imposante kunststeden, hoge kerktorens en achttiende eeuwse villa's. De lagunes en de Po-delta hebben een rijke flora en fauna en zijn prachtige gebieden voor boottochtjes. Venetië is de absolute parel van de streek.

Stap in een gondel en wordt verliefd op deze romantische stad van de liefde. Maar onthoud dat Veneto meer is dan alleen deze fascinerende dogenstad. De Golf van Venetië heeft zeer levendige badplaatsen waar het vakantiegangers aan niets ontbreekt.

Attracties en evenementen: Regata Storica en het Filmfestival

Attracties genoeg in en rondom de levendige badplaatsen van Veneto. Pretparken, zwemparadijzen en andere parchi di divertentimento zijn hier volop te vinden. Het Venetiaanse operatheater Gran Teatro La Fenice ging in 1996 grotendeels in vlammen op. Gelukkig heeft architect Aldo Rossi heeft er weer iets heel moois van gemaakt. De concertzaal zelf is in oude glorie hersteld. In het glasstadje Murano kun je zien hoe glasblazers hun kunstwerken maken. Daarnaast zijn er verschillende evenementen die bijna allemaal in Venetië plaatsvinden. Meest beroemd is het internationale filmfestival van Venetië, waar ieder jaar de bekendste acteurs ter wereld een stap op Italiaanse bodem zetten.  San Marco, de beschermheilige van Venetië, wordt jaarlijks in april herdacht met een gondelrace. In september vindt de Ragata Storica plaats, een parade van historische vaartuigen, eveneens gevolgd door een gondelrace.

Bezienswaardigheden: gondeliers en Venetiaanse paleizen

De streek rond Venetië was voor de Romeinen al belangrijk. Op diverse plaatsen zijn nog talrijke Romeinse sporen te vinden. Uit latere tijden zijn de beeldschone zestiende, zeventiende en achttiende eeuwse villa's, die verspreid door het landschap liggen en van binnen vaak met fresco's zijn versierd. In Venetië is alles een bezienswaardigheid, vooral vanaf het water. De golvende rit van het treinstation naar de lagune toont een schitterend decor van gondeliers en Venetiaanse paleizen. De meeste toeristen komen vervolgens via de straatjes uit op Piazza San Marco. Reis liever zoals de historische gasten dat ooit deden en benader vanuit zee (waterbus) de zuilen, de basiliek, het dogenpaleis en de campanile. De Capella degli Scrovegni in Padua is zo beroemd, dat ver vooraf reserveren nodig is gebleken. Dat komt natuurlijk door de begin-14e-eeuwse fresco's van Giotto, vol verwijzingen naar bijbelverhalen. Met als finale klapstuk een Laatste Oordeel. Een half uurtje rijden van Treviso heeft de grote architect Palladio zichzelf overtroffen in de bouw van Villa Barbaro. Veronese heeft het prachtige huis verlucht met indrukwekkende fresco's.

Dorpen en steden: traktaties voor het oog

Venetië en omgeving staat bekend als de vlakte met de vele kerktorens die verspreid in het landschap hoog de lucht insteken. Eeuwenlang heerste er strijd tussen de verschillende dorpen om de eer de hoogste toren van de streek te bezitten. De dorpen zijn net als de steden van een Venetiaanse schoonheid. Prachtig versierde palazzi en bruggen, middeleeuwse pleinen en stadsmuren bepalen het aanzien. De dorpen dicht bij de kust zijn over het algemeen levendig en gezellig. Landinwaarts wordt het rustiger. Dwaal door de straatjes en kanalen van het historische Venetië en bezoek de glasblazerijen van Murano. Maar ook Padua, de op een na oudste universiteitsstad van Italië (1222), is een plaatje. De Piazza Cavour is levendig en de Piazza dei Signorie brengt de rust van een renaissancemonument. Wie de de chique Corso Palladio van de stad Vicenza afgaat, wordt getrakteerd op tal van monumenten.

Eten en drinken: vis en verse groenten

De gerechten in Veneto zijn over het algemeen vrij eenvoudig met veel vis en verse groenten. De streek rond Venetië heeft restaurants en bars van elk type. In de meeste restaurants worden hoofdzakelijk lokale gerechten geserveerd. Vis en rijst staan centraal in de keuken van Veneto, vaak klaargemaakt met verschillende soorten kruiden. Deze kwamen op het menu te staan toen de Venetiaanse Republiek een wereldhandelsmacht was. In de laguna van Venetië worden in de herfst nogal wat krabfuiken opgetakeld, de Moleche Ripiene (gevulde krab) is zeldzaam lekker. Tussen december en april is het radijstijd rond Treviso. De radicchio di Treviso rosso tardivo komt beslist niet als purperrood decorblad op het bord, maar wordt bij voorkeur als volwaardige salade gegeten. De beroemdste wijn is de Prosecco, een witte mousserende wijn die bij het eten of als aperitief wordt gedronken. Liever iets sterkers? Op een dag had Giobata genoeg rieten hoedjes gevlochten en besloot hij te gaan destilleren. Het gevolg was een sterk drankje dat vast bekend klinkt: grappa.

Fietsen: langs de wijnranken

De vrij lichte witte bubbeltjeswijn prosecco werd al gedronken door de oude Romeinen. Je komt op het spoor van wijnkelder en wingerd door een aan de prosecco gewijde wijnroute te volgen (47 km). Dit kan lopend, maar natuurlijk ook op de fiets! Zorg voor goede versnellingen, want zo nu en dan moet je een heuvel trotseren. Daarna kun je gelukkig weer bijkomen bij de diverse wijnboerderijen aan de route.

Kunst en cultuur: gevleugelde leeuwen

De Venetiaanse Republiek bakende haar terrein af met het symbool van de gevleugelde leeuw van San Marco. De leeuw is tot ver buiten Venetië te zien. Tussen zijn klauwen houdt het dier een boek dat open of dicht kan zijn. Een gesloten boek wijst erop dat een stad weinig problemen had met de Venetiaanse overheerser. Een open boek moest opstandige gebieden eraan herinneren wie de wet voorschreef. Veneto is rijk aan kunstschatten. De zestiende eeuwse bouwmeester Palladio werd in Veneto geboren. Zijn sierlijke gebouwen zijn in en rond Vicenza terug te vinden met als hoogtepunt de beroemde Rotonda del Palladio. De Venetiaanse Republiek liet karakteristieke gotische gebouwen achter. Padua herbergt de op een na oudste universiteit van Italië met een vijftiende eeuws anatomisch theater. Maar mensen komen vooral naar deze stad voor de wereldberoemde fresco's van Giotto en de tombe van Sint Antonius, na Sint Franciscus de meest geliefde heilige van Italië.

Natuur: ontelbare rivieren

De kust van Veneto bestaat uit grote en kleinere lagunegebieden met een rijke flora en fauna. Landinwaarts wordt het landschap van de streek gedomineerd door de Po-vlakte. Dit is een waterrijk gebied met verschillende rivieren die vanuit de Alpen de streek binnenstromen. De Po-delta is rijk aan vele soorten vissen en vogels. Richting de Dolomieten in het noorden gaat de vlakte langzaam over in een heuvellandschap. De heuvels van de Colli Euganei zijn ontstaan uit vroegere vulkanische activiteiten. Deze heuvels bevatten nu warmwaterbronnen die verschillende kuuroorden voorzien. Zuidelijk van Padua begint de wereld te bollen en dienen de vulkanische heuvels van de Colli Euganei zich aan. Dit natuurreservaat met afwisselend boom- en wijngaarden is de sportieve fietser welgezind. In Parco del Fiume Sile kun je met een gemotoriseerde platbodem gemoedelijk de rivier afvaren. Je komt langs rietkragen, ooievaars, oude haventjes en chique Venetiaanse buitenhuizen. Iets ten noorden van Cavanella d'Adige wordt een stokoud bosperceel beschermd als natuurreservaat, het jachtgebied van menige wezel en steenmarter.

Overnachten: niet op de bonnefooi

De meeste hotels liggen in de badplaatsen. Hier zijn hotels uit alle prijsklassen te vinden. Wel is het aan te raden ver van tevoren te reserveren. Op de bonnefooi is het bijna onmogelijk een kamer te vinden. Vaak zitten de hotels al maanden voor het begin van het hoogseizoen volgeboekt. Waar u zonder reservering meer kans maakt is bij particulieren die een kamer verhuren. In het achterland vindt u ook verschillende agritoerismen. Dit zijn boerenbedrijven die bijverdienen door kamers op de boerderij aan toeristen te verhuren.

Uitgaan: stappen langs de kust

De kust van Veneto is vooral bij jongeren populair om de grote hoeveelheid uitgaansgelegenheden. Jesolo is wat dat betreft badplaats nummer één. Er zijn meer dan twintig discotheken. De hoofdstraat wordt 's avonds vanaf acht uur over een lengte van tien kilometer gesloten voor verkeer. Ook voor wie gewoon een ijsje wil eten of door de straten wil flaneren is Jesolo erg gezellig. In Venetië is relatief weinig te doen. Wel is een bezoek aan theater La Fenice absoluut de moeite waard. Het met goud beklede interieur stamt uit de achttiende eeuw. Het theater staat op gelijke voet met La Scala in Milaan.

Winkelen: bedrukt zijde

In deze streek kun je volop winkelen. De chique boetiekjes zijn vooral in Venetië te vinden en liggen allemaal geconcentreerd in een voetgangersgebied. Maar het zijn niet alleen de bekende Italiaanse kledingmerken die je hier vindt. De streek heeft een levendige traditie van handgemaakte producten. Venetië is beroemd om haar bedrukte zijde. Murano, een eilandje voor de kust van Venetië is bekend is om haar glas, dat het al sinds de achtste eeuw maakt. Bijna elk dorp heeft wel een markt met de meest verse groenten, fruit en vis. Wijn en olie kun je ook direct bij de producent kopen.

Zon, water, strand: brede stranden en boulevards

Op de zandtongen in de lagunes voor de kust van Veneto ontstonden al vroeg populaire badplaatsen. In de jaren '30 van de 20e eeuw zochten tuberculosepatiënten hun heil bij Lido di Jesolo. Nu is de zon- en strandindustrie van deze badplaats een enorme trekpleister vanwege 15 kilometer zandstrand en 200 zwembaden. De stranden zijn goed georganiseerd met strandstoelen en parasols die te huur worden aangeboden en gezellige strandtentjes. Het zand is fijn en wit, de stranden breed en de zee rustig. Langs de boulevards zijn talloze hotels, restaurantjes, bars, speelhallen en discotheken te vinden. Bij verblijf in het oude Venetië zelf is het Lido slechts een kort waterritje met de Vaporetto. Publieksstrand en hotelstrand van beide goede kwaliteit. En het mooiste: de zandreep is niet overbezet. Op steenworp afstand van het historische Choggia is Sottomarina een enorm strand rijk: tot tien kilometer lengte en tot driehonderd meter breed! Goed uitgerust met eethuisjes en er is zelfs een waterpretpark.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Italië 
Daal af naar het ondergrondse centrum van Orvieto, spot de gigantische beukenbomen in Foresta Umbra en klim naar de top van de Etna-vulkaan op Sicilië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!