Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Molise

Juweeltje in de laars

Molise is een prachtige streek, een onontdekt juweeltje in de Italiaanse laars. Hier kun je eindeloze middagen slenteren door oude dorpjes, en fietsen door een landschap dat erom vraagt ontdekt te worden. Alleen de keuken al is het omrijden waard: over de verse gezouten ricotta, de heerlijke pecorino en het malse schapenvlees droom je na thuiskomst nog wekenlang.

Molise is van oudsher een regio van boeren en herders, de mensen zijn vriendelijk en trots. Dit gebied heeft voor iedere verstokte Italiëganger meer dan genoeg te bieden!

Attracties en evenementen: antiekmarkt

Voor waterglijbanen en pretparken moet je niet naar Molise gaan. Wie houdt van kastelen en burchten is echter helemaal op zijn plek. Op de tweede zondag van de maand is er op het Piazza Prefettura in Campobassa een levendige markt die zeer de moeite waard is. Je vindt er een stuk of honderd kraampjes, elk met tweedehands spulletjes, antieke meubelen, prenten, schilderijen of allerlei prullaria. Hier bruist het Italiaanse stadshart.

Bezienswaardigheden: kerken en schuilplaatsen

Molise heeft meer dan genoeg te bieden voor wie graag de stilte en de pracht opzoekt van oude kerken en kathedralen. In hoofdstad Campobasso moet u de kerk van San Giorgio en de kathedraal van San Bartolomeo gezien hebben. De kathedraal heeft prachtige schilderingen op het witgepleisterde plafond. Na een rustige wandeling door de straatjes van Fornelli is het heerlijk uitrusten bij de kerk gewijd aan de aartsengel Michaël. In Rapobottoni, een allerliefst dorpje uit de dertiende eeuw, vind je in de kerk die gewijd is aan Maria schitterde fresco’s en schilderingen. De schilderingen zijn van de hand van Paolo Gamba, die in 1712 in Ripabottoni werd geboren. De inwoners van Molise zijn nog altijd trots op de kleurrijke erfenis van Gamba.

Dorpen en steden: sporen van het verleden

Molise is rijk aan karakteristieke dorpjes en steden. Het is een streek met een rijk verleden, onder andere dankzij het bloeiende Romeinse Rijk. In hoofdstad Campobasso ligt de geschiedenis, kunst en cultuur op straat. Hier slenter je eindeloos door de kleine straatjes, genietend van de zon en van de geur van verse etenswaren. Fornelli is ook zeer de moeite waard, een van de mooiste dorpjes van Molise. En niet alleen vanwege de zoete olijfolie die hier wordt geperst! Ook de eeuwenoude verdedigingsmuren en de kerk gewijd aan aartsengel Michael moet je gezien hebben. Frosolone, Oratino en Sepino zijn minstens zo lieflijk. In Sepino vind je na even zoeken zelfs opgravingen uit de Romeinse tijd.

Eten en drinken: kaas en schapenvlees

Molise is van oudsher een regio van boeren en herders en dat proef je terug in de keuken. Die is simpel, eerlijk en vol van smaak. Probeer vooral de polpi in purgatorio: pittige gehaktballetjes met peperoncini. Ook het schapenvlees is hier heerlijk. Ziet u op de kaart castrata alle baraccara staan? Bestellen! Het jonge schapenvlees wordt bereid met onder meer olijfolie, tomaten en basilicum en is een absoluut feest om te eten. Ook kaasliefhebbers komen in Molise niets tekort. Er is verse gezouten pecorino en ricotta, maar echt bijzonder is de caciocavallo. Letterlijk: kaas te paard.

Fietsen: fietsparadijs

Fietsers kunnen in Molise hun hart ophalen. Dankzij de uitgestrekte heuvels en lieflijke dorpjes op de hellingen zie je op de fiets het beste van de regio. Dankzij de vele kasteeltjes, burchten en riviertjes is er altijd iets te zien terwijl je op de pedalen trapt. Zowel voor de ontspannen fietser als voor de sportieveling zijn er meerdere routes waar uit te kiezen valt. Een rondje om het dorpje Saint Elena Sannita bijvoorbeeld, is prima met kinderen te doen of op een ontspannen zomermiddag, terwijl het vanaf Pescolonciano bikkelen is om via Saint Pietro Avellana en Capracotta weer terug te keren. Fietsen huren kan op veel verschillende plekken in de regio, een gids is een optie maar niet noodzakelijk.

Kunst en cultuur: sporen in het landschap

Molise is bijna een openluchtmuseum. Het gebied stond onder invloed van de Romeinen, van de Galliërs en later van de Katholieke Kerk. Allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in het landschap. De vele archeologische vondsten die in de regio zijn gedaan, hebben geresulteerd in veel musea gewijd aan de geschiedenis van de streek. In regiohoofdstad Campobasso is het archeologisch museum gevestigd in een oud paleis dat op zichzelf al de moeite van een bezoekje waar zou zijn, en in Venafro is het archeologisch museum gevestigd in een prachtig oud klooster. Ook bij de opgravingen van Sepino is een museum gewijd aan de geschiedenis van de streek en de archeologische vondsten die er zijn gedaan.

Natuur: groene snelwegen

Het landschap van Molise wordt grotendeels gevormd door de hoge bergtoppen van de Apennijnen. Niet voor niets is het bosrijke gebied populair onder wintersporters. Maar de schitterende natuur maakt deze regio ook heel geschikt voor natuurliefhebbers die liever in de lente of zomer op vakantie gaan. Dwars door glooiende groene velden lopen de traturri, eeuwenoude wandelpaden die vroeger gebruikt werden door herders om hun kuddes van de bergen naar de vlakte te brengen en andersom. Eigenlijk moet iedereen die in deze regio op vakantie gaat zo’n pad lopen! Dat kan voor de avonturiers prima zonder gids, maar is ook mogelijk met begeleiding. Aanrader is de traturro van Ripabottoni naar het kleine dorpje Bonefro. Een adembenemende vijftien kilometer.

Overnachten: ontbijten op de boerderij

In Molise vind je, in vergelijking tot veel andere Italiaanse regio’s, weinig grote hotelketens en immense toeristencomplexen. Molise heeft iets veel mooiers: een uitgebreid aanbod aan agrotoerisme-accommodaties en talloze bed & breakfast. Hier slaap je in oude boerderijen, waarna de vrouw des huizes ontbijt voor je klaarmaakt, of overnacht je luxe in een oud kasteel of klooster. Met de tent kun je werkelijk overal terecht. Klein en luxe, groot en goedkoop of terug naar de natuur: genoeg keus in deze prachtige regio.

Uitgaan: het goede leven

Wie op zoek is naar feest en veel muziek is wellicht in een andere Italiaanse regio dan Molise beter op zijn plek. Dat betekent allerminst dat er hier niets te doen is. Vooral aan de kusten is het in de zomer overal in Italië levendig en druk. Het mooiste is om ’s avonds, na een heerlijke dag fietsen, zwemmen of cultuur snuiven op een terrasje van de avondzon te genieten. De Italianen kunnen het als geen ander: wijntjes, hapjes, vrienden en familie. Dat is het goede leven.

Winkelen: schatzoeken

De grote winkelsteden van Italië liggen niet in Molise. Maar voor wie van mooie marktjes houdt en het leuk vindt om rond te struinen tussen prullaria, op zoek naar die ene schat, kan hier zijn hart ophalen. In regiohoofdstad Campobasso vind je leuke toeristenwinkeltjes en de gebruikelijke ketens die in veel middelgrote steden door heel Europa te vinden zijn. Vergeet vooral niet wat lekkere kazen en bijzondere wijnen mee naar huis te nemen.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Italië 
Daal af naar het ondergrondse centrum van Orvieto, spot de gigantische beukenbomen in Foresta Umbra en klim naar de top van de Etna-vulkaan op Sicilië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!