Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Lazio

Historisch Rome en omgeving

De regio Lazio wordt vaak over het hoofd gezien, doordat hoofdstad Rome alle aandacht opeist. Toch is Lazio een van de mooiste regio's van Italië. De hele streek is bezaaid met Romeinse overblijfselen, zoals de oude Romeinse haven in Ostia Antica en de prachtige villa Hadriana in Tivoli.

Nog voor de Romeinen was Lazio de bakermat van de Etruskische cultuur, die onder meer prachtig beschilderde tombes nalieten. Lazio ligt midden in Italië aan de Tyrrheense Zee en heeft enkele mooie stranden, die in Italië grote populariteit genieten. Het landschap is licht glooiend en vooral in het zuiden ongekend mooi.

Attracties en evenementen: waterplezier voor iedereen

De meeste pretparken in Lazio zijn waterpretparken. Daarnaast zijn er enkel speelparken die vooral op kinderen zijn gericht. Talrijker zijn de evenementen die elk jaar terugkeren en de rijke tradities van de streek laten zien. Meestal zijn ze van religieuze of historische aard. Een van de meest spectaculaire evenementen is de Infiorata in Genzano. Tijdens de processie in juni worden de straten bedekt met bloemen, die ware kunstwerken vormen. Dwaal ook door de ondergrondse vroegchristelijke wereld van Rome in de Catacomben en bezoek Rainbow Magicland in Valmontone. Dit magische attractiepark bestaat uit zes werelden, waaronder het betoverde woud en een heksenwereld. In Zoomarine bij Pomezia, een half uurtje van Rome, buitelen dolfijnen over elkaar en klappen zeeleeuwen voor zichzelf.

Bezienswaardigheden: sprookjesachtige weelde

Lazio heeft vele bezienswaardigheden, die vooral uit de klassieke oudheid en de Renaissance stammen. Ostia Antica, de oude Romeinse haven, is een must, evenals Villa Hadriana in Tivoli. Nimfa is een middeleeuws dorp dat aan het begin van de twintigste eeuw werd omgetoverd tot een weelderige botanische tuin die sprookjesachtig aandoet. Stroompjes en watervalletjes lopen hier schilderachtig tussen de ruïnes van het dorp door. Ten zuidoosten van Rome liggen mooie zestiende eeuwse villa's van pausen en prinsen. Rome biedt een scala aan bezienswaardigheden. Een greep uit de mogelijkheden; Pantheon, Termi di Caracalla, Castell Sant'Angelo, Piazza Navona en Fontana di Trevi.

Dorpen en steden: ontspannen sfeer

Prehistorische vulkanische activiteit in Lazio zorgde niet alleen voor vele meren maar ook voor hoge rotsformaties. Deze staan als pilaren in het landschap. Op de rotsformaties werden al snel onneembare dorpen gebouwd. Deze bijzondere dorpen zijn kenmerkend voor Lazio. Civita di Bagno is het mooiste exemplaar. De dorpen zijn klein en zijn nog nauwelijks bewoond, maar prachtig om te zien. De overige dorpen in Lazio hebben vaak een middeleeuws karakter. Behalve in Rome heerst er ook in de steden een redelijk ontspannen sfeer. Bezoek het schilderachtige Agnani; waarvan de wijk Il Quartiere Medievale zo uit de 13e eeuw lijkt te zijn getild. Het paleis van Bonifatius VIII herinnert aan de tijd dat Agnani pausenstad mocht heten. Dwaal door de middeleeuwse San Pellegrino-wijk van Viterbo, bestaande uit kromme steegjes met buitentrappen, torentjes en overwelvingen. Bewonder de renaissancepanden van Boville Ernica en het fotogenieke Orvinio, dat dankzij het kasteel en de omliggende bergen een van de mooiste dorpen van Lazio is.

Eten en drinken: fruit, olijven en noten

Lazio heeft een groot aantal restaurants; van de meest simpele pizzeria's tot dure sterrenrestaurants. De vruchtbare bodem van Lazio is ideaal voor fruit, olijf- en notenbomen. Deze producten vormen dan ook basisingrediënten voor streekgerechten. In de kuststreek van Lazio staan vongole, mosselen en inktvis vaak op het menu. In de beboste bergen wild zwijn. Ook de artisjok is niet weg te denken uit de keuken van Lazio. In de regio worden verschillende soorten wijnen geproduceerd. De bekendste zijn de Est! Est! Est! di Montefrascione en de Frascati. Rome zweert bij de wijn van zijn' Colli Albani: de witte frascati. Vroeger mild, ietsje droog, maar sinds moderne wijntechnieken ineens een fruitige, ronduit harmonische wijn. Ook 'spaghetti van de kolenbrander' werd geboren in de Romeinse keuken. De spaghetti wordt 'al dente' gekookt en aan uitgebakken buikspek (of kinnebak) toegevoegd. Met losgeklopt ei, geraspte Pecorino en Parmezaanse kaas.

Fietsen: fietsfeestje langs chique villa’s

Fietsen rondom Rome is een feestje. In de stadjes Viterbo, Tarquinia en Necropoli kun je de overblijfselen van de Etruskische beschaving bewonderen.  Ook het gebied rond de villa’s van Tivoli lenen zich uitstekend voor een fietsroute. Hier stonden de vroegere buitenverblijven van welgestelde Romeinen en enkele kun je nog steeds bezoeken. Bekijk de (fonteinen)tuin van Villa d’Este en fiets langs het enorme complex van Villa Adriana, het buitenverblijf van Keizer Hadrianus. Beiden zijn opgenomen op de lijst van Unesco Werelderfgoed en dat is niet voor niets.

Kunst en cultuur: Etruskische kunst

In Lazio is komt de Romeinse en Etruskische geschiedenis door de vele wonderbaarlijk goed bewaarde kunstschatten tot leven. Ostia was de haven van het antieke Rome. Deze enorme archeologische schatkist bevat naast Romeinse huizen, kantoren, opslagplaatsen, restaurants en theaters, ook prachtige mozaïeken. De Romeinse Villa Hadriana in Tivoli spreekt velen tot de verbeelding. In de necropolis van Tarquinia is Etruskische kunst te zien, waaronder een collectie sierlijk en kleurrijk beschilderde tomben. Viterbo was het dertiende -eeuwse toevluchtsoord van de paus. Hier zijn vele kerken, kloosters en paleizen te bezichtigen. Tot de hoogtepunten van Rome behoren onder andere het Forum Romanum, Musei Capitolini, Museo Nazionale Romano, Tivoli en Ostia Antica.

Natuur: genoeg te bieden

Lazio ligt tussen de Tyrrheense Zee en de Apennijnen. Het huidige landschap werd gevormd door vulkaanuitbarstingen, die de streek met lava bedekten. Dit zorgde voor een vruchtbare grond. Het licht glooiende landschap is dan ook rijkaan wijn- en olijfboomgaarden en fruit- en notenbomen. In de vele kraters ontstonden meren. De vulkanische activiteit veroorzaakte ook heetwaterbronnen aan de oppervlakte rond Tivoli en Viterbo. Het zuiden is ongerepter dan het noorden en herbergt het Parco Nazionale del Circeo, waar de mooiste stranden van de streek liggen. Het vulkanische eiland Isola di Ponzain de Golf van Gaeta heeft landschap genoeg te bieden, maar wel onder water! Onderwatervissers komen graag naar dit eiland, dat ook een kleurrijk dorpje heeft. Parco Nazionale del Circeo is een kustpark met een hele fraaie mix van duinlandschap, bos en wetlands. Vooral het duinengebied is een nadere verkenning te voet waard. En Parco Valle del Treja is nu wat je noemt een echt Etruskisch landschap: diep snijdende kloven en overhangende kliffen. Het hart van het natuurpark is buitengewoon mooi (gemarkeerde wandelroute).

Overnachten: van alles wat

Of u nou zoekt naar een luxe hotel, een jeugdherberg, een appartement of een pension, in Lazio zijn accommodaties van alle typen te vinden. Vooral de steden en de kustgebieden hebben een ruim aanbod. Daarbij moet u er wel rekening mee houden dat hotels aan de kust vaak 's winters hun deuren sluiten. Een leuk alternatief voor een hotelkamer of appartement is een agritoerisme. Je slaapt dan op een boerderij, waarvan een gedeelte speciaal is aangepast om als toeristisch verblijf dienst te doen. De perfecte manier om iets van het boerenleven mee te krijgen.

Uitgaan: bruisend Rome

Dé stad om uit te gaan in Lazio is natuurlijk Rome. Jong en oud zullen zich hier 's avonds prima vermaken. In het hoogseizoen hebben ook de badplaatsen een bruisend nachtleven. Maar verder valt het nachtleven in Lazio eigenlijk tegen. Rond de grotere steden zijn enkele discotheken te vinden en elk dorp heeft wel een wijnbar of birreria: Maar echt bruisend is het nachtleven van Lazio, buiten Rome en de zomerse badplaatsen, niet te noemen.

Winkelen: koopjes en vlooienmarkten

Rome is tevens dé stad om te winkelen in Italië. Hier zijn alle soorten winkels te vinden. Op zoek naar een stijlvol Italiaans kledingstuk? Geen probleem! De Italiaanse modehuizen zijn hier ruim vertegenwoordigd. Januari en juli is de tijd van de saldi (opruiming). In deze maanden kun je fantastische koopjes scoren. Ook erg leuk is de vlooienmarkt van de wijk Trastevere of een van de vele markten in de dorpen van Lazio. Daar tref je de meest verse streekproducten en de gezelligheid en authenticiteit van het dagelijkse leven in de streek.

Zon, water, strand: stranden en meren

Hoewel de meeste Nederlanders vooral naar Lazio gaan om Rome te bekijken, is het onder de Italianen ook een populair gebied voor een echte strandvakantie. In het zuiden zijn delen van de kust rotsachtig. Ostia Lido is een van de bekendste badplaatsen. Daarnaast is Lazio de streek met de meeste meren. Deze bieden ook uitstekende mogelijkheden voor een ontspannende vakantie van zon, zee en strand. Oorlogskerkhoven en WO II-monumenten geven in Anzio aan dat het heerlijke strand ook een strategische functie had: als landingsstrand. Ostia Lido is (op dertig kilometer) dé badplaats van Rome en het kan er daarom heel druk zijn. Wie gezellige barretjes en overdag een vrolijk uitgaansleven zoekt, is hier op z'n plek. Niet zo ver van Rome zijn de stranden en het zeewater niet het schoonste van Italië. De twee stranden van Sperlonga zijn de gelukkige uitzondering. Bovendien is het witte badplaatsje zelf ook een kijkje waard. De brede en fijne zandstranden van Gaeta trekken ook inwoners van Rome en Napels. De plaats ligt immers strategisch tussen de twee metropolen in.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Lazio 

Stap terug in de Romeinse tijd bij de ruïnes van Villa Hadriana en Ostia Antica. Betreed ‘de stervende stad’ Civita di Bagnoregio of vind juist volop leven in de Tuin van Ninfa en Nationaal Park Circeo.

Meer aanbod voor Lazio

Bekijk het aanbod van de ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!