Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

De Eolische eilanden

Lipari, Vulcano en Stromboli

Ten noorden van Sicilië ligt de Eolische archipel, zeven vulkanische eilanden waar rookpluimen boven oude kraters hangen. Stap op de veerboot voor een trip naar Lipari, Vulcano en Stromboli.

Lipari

Lipari is het grootste eiland van de Eolische archipel. Vulkanisch met twaalf uitgedoofde vulkanen en opmerkelijk groen. Er wonen circa 7000 mensen op dit eiland en het wemelt er van de winkeltjes, bars en restaurants.

Hoogtepunten:

  • Archeologisch Museum waar de geschiedenis van duizenden jaren menselijke bewoning van de eilanden te zien is.
  • Een tocht langs de Acquacalda. Tijdens deze tocht kom je tussen Canneto en Porticello langs oude puimsteengroeves.

Ook doen op Lipari:

  • Scooter huren, handig op dit eiland van 37,6 km². Da Lorenzo is in orde, vlakbij Porto Sottomonastero, aanlegplaats van de veerboten.
  • Bezoek de verborgen panorama’s. In Quattropani zoek je de Chiesa Vecchia (oude kerk). Er zijn borden, maar in de wirwar van straatjes is verdwalen makkelijk. De kerk is wit en klein, met puntdak, de sfeer binnen kalm en gewijd. Er is een doodstil plateau met betoverend uitzicht op buureiland Salina.

2 x eten op Lipari:

  • In Canneto aan boulevard: Ristorante Calandra. Terras met uitzicht over zee, veel rustiger dan Lipari-stad. Het eten is hier bovengemiddeld lekker.
  • Pizzeria Il Galeone in Lipari-stad. Gelegen aan de hoofdstraat, de enige winkelstraat van het eiland. Prima eten. Sfeertje van ‘wij begrijpen wel wat onze gasten nodig hebben’.

Vulcano

Al voor de boot aanlegt op Vulcano is het eiland al te ruiken. Overal stijgen zwaveldampen op, zelfs in de zee. Fumarole heten die bellen. In de modderpoelen zoeken kuurgasten verlichting voor hun reumatische- en huidklachten. Wie het aandurft kan naar de krater wandelen. Dit is geen lichte wandeling en de dampen zijn op sommige plekken zeer sterk. Maar het uitzicht over de krater en de omliggende eilanden is onvergetelijk. Wil je een wandeling om de krater maken, pas dan op dat je niet teveel schadelijke dampen inademt.

Stromboli

Ook op Stromboli is een klim naar de top het mooiste om te doen. Via Roma, in Ficogrande. Een redelijke conditie (tocht duurt 3,5 uur) is nodig. Maar ook goede bergschoenen, kleding die op de top de wind kan weerstaan en bij het afdalen de mogelijk toenemende kou, eten en drinken, reservekleding. Het is het mooist een tocht te maken waarbij afdaling na zonsondergang valt. Bij duisternis is het uitzicht op de purperrode fonteinen van lava adembenemend. Wie geen zin heeft om te lopen kan naar de vuurtoren van Labronzo gaan. In de bijbehorende pizzeria L’Osservatorio kan je goed eten met uitzicht op de Sciara del Fuoco.

Ook doen op Stromboli

  • Boottocht naar Ginostra: dorp aan de zuidkust, alleen over zee te bereiken. Tamelijk authentiek en ongerept.
  • Boottocht naar Strombolicchio, rots aan de noordkust, 57 meter hoog. Tweehonderd treden leiden naar de oude vuurtoren. Schitterend uitzicht op het hoofdeiland.

Eten op Stromboli

  • Bij de kerk San Vincenzo in Ficogrande ligt aan het centrale plein Ritrovo Ingrid, ook wel bekend als Bar Ingrid. Pleisterplaats voor wandelaars en trekkers. Een eenvoudige maaltijd met een primo en een secondo piatto, wijn, dessert, kostte slechts € 23.
  • Pizzeria Punta Bronzo tref je langs de wandelroute naar het platform. Niet bijzonder qua eten, wel hoog en afgelegen en meeslepend mooi gelegen.

Rondreizen Italië boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Italië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Italië  

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Italië 
Daal af naar het ondergrondse centrum van Orvieto, spot de gigantische beukenbomen in Foresta Umbra en klim naar de top van de Etna-vulkaan op Sicilië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!