Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Emilia-Romagna

Heerlijk eten in historisch decor

Wie van overheerlijk eten houdt moet zeker een bezoek brengen aan Emilia Romagna. Deze regio loopt van de Adriatische kust ten zuiden van Venetië dwars over het Italiaanse schiereiland bijna tot aan de Middellandse Zeekust. De meeste steden stammen uit de Romeinse tijd en liggen langs de oude weg Via Aemilia. Langs deze Romeinse route ligt nog steeds de belangrijkste verbindingsweg tussen Noord- en Zuid-Italië.

Emilia Romagna heeft een landschap van overwegend glooiende heuvels die geel kleuren van de uitgestrekte zonnebloemvelden en bezit een schat aan culturele en culinaire hoogstandjes.

Attracties en evenementen: overal waterparken

Emilia Romagna heeft misschien wel de meeste pretparken van alle Italiaanse streken. Veel parken zijn waterpretparken, maar ook het aanbod van speelparken en dierenparken is groot. Daarnaast zijn er verschillende jaarlijks terugkerende evenementen die vaak leuke attracties vormen. Zo strijden al sinds 1279 de acht wijken van Ferrara tegen elkaar tijdens de Palio di San Giorgio. In Quattro Fontane wordt de kroning van Mathilde van Canossa door Hendrik V in historische kostuums nagespeeld. Ter ere van Sacramentsdag maken monniken van de abdij van Chiaravalle in mei prachtige bloementapijten.

Bezienswaardigheden: mozaïeken van Ravenna

Emilia Romagan is rijk aan bezienswaardigheden. Wereldberoemd zijn de vroegchristelijke mozaïeken van Ravenna, die onder Romeinse en Byzantijnse heerschappij werden gemaakt. De Romaanse kathedraal van Modena heeft de naam de mooiste van Italië te zijn. De rode bakstenen renaissancekastelen zijn zeker een bezoek waard, evenals de villa van Verdi in de buurt van Busseto. Voor autoliefhebbers is Galleria Ferrari in Maranell een absolute must. Een natuurlijke bezienswaardigheid zijn de zoutmijnen in Cervia.

Dorpen en steden: mooiste dorp van Italië

Levendigheid kenmerkt de dorpen en steden van Emilia Romagna. De dorpen stammen vaak uit de middeleeuwen en liggen verspreid over de vlakte en in het glooiende landschap. Bijna elk dorp heeft zijn eigen burcht dat het ooit moest beschermen tegen ongewenste invallen. De steden zijn vaak sierlijk en elegant. De mooie pleinen staan 's zomers vol met terrasjes, terwijl 's winters de bars en restaurants erg gezellig zijn. Zowel de steden als dorpen bieden een eeuwenoud decor, maar zijn modern en open van geest. Bezoek het oude centrum van de studentenstad Bologna en Ferrara met haar architectonische erfgoed. Brisighella schaart zich bij de top tweehonderd van mooiste dorpen van Italië. De Torre dell'Orologio, de kerk en het kasteel hebben daarmee te maken, maar ook de galerijenstraat Via del Borgo.

Eten en drinken: parmezaanse kaas en parmaham

Lasagne, tortellini en mortadella werden in Emilia Romagna uitgevonden. Emilia Romagna staat dan ook bekend als het gastronomisch centrum van Italië. Het beroemdste product is de Parmigiano Reggiano, de parmezaanse kaas. En al net zo beroemd zijn de Prosciutto di Parma en de Aceto balsamico. Emilia Romagna is rijk aan restaurants en trattoria's waar u de beste streekgerechten kunt proeven. De bekendste wijnen van de streek zijn de mousserende Lambrusco en de witte Albana.

Fietsen: door regionale natuurparken

De fietsmogelijkheden in Emilia Romagna zijn eindeloos. In de regio liggen enkele regionale natuurparken waar prachtige fietsroutes doorheen lopen. Zo kun je met je stalen ros het Parco dei Gessi Bolognesi e dei Calanchi dell'Abbadessa doorkruizen. Vanwege de krijtkleurige erosiegeulen krijg je al snel de indruk dat je over de maan fietst. Ook het Parco dei Lagi di Suviana e Brasimone leent zich uitstekend voor een fietsroute. Hier liggen het Suviana- en Brasimonemeer, omringd door eeuwenoude kastanjebomen.

Kunst en cultuur: kunst is macht

De strijd tussen de machtigste families van Emilia Romagna, Farnese en d'Este, werd in de late Renaissance en de Barok deels via de kunsten uitgevochten. Rond de families verzamelden zich dichters, schilders, beeldhouwers en architecten die zorgden voor belangrijke kunstschatten. De meest in het oog springende architectonische kunstwerken van de streek zijn de roodkleurige bakstenen kastelen met spitse kantelen. Ravenna is wereldberoemd om haar vroegchristelijke mozaïeken. Een beroemde inwoner van de streek was Guiseppe Verdi.

Natuur: oneindige zonnebloemvelden

Het landschap van Emilia Romagna is gevarieerd en loopt van de stranden aan de Adriatische kust over in een glooiend heuvellandschap om vervolgens over te gaan in het gebergte van de Apennijnen. Het noordelijke binnenland van de streek maakt deel uit van de Po-vlakte. De vlakten en heuvels zijn veelal begroeid met zonnebloemen. In de Romagnaanse Apennijnen bevinden zich twee nationale parken met uitgestrekte bossen en interessante diersoorten. Waaronder wolven, adelaars en verschillende soorten hoefdieren. De Po-delta in de noordelijke kuststreek is rijk aan vele soorten vissen en vogels.

Overnachten: slapen in een kasteel

Droomde je er altijd van om eens in een kasteel te slapen? In Emilia Romagna kan dit! Vooral in het westen van de streek bieden verschillende kastelen kamers te huur aan. De prijzen liggen niet veel hoger dan die van een gemiddelde hotelkamer. Daarnaast zijn in Emilia Romagna ook alle andere soorten accommodaties aanwezig. Aan de kust bevinden zich veel snel gebouwde, weinig stijlvolle hotels die zijn afgestemd op het massatoerisme. In de steden zijn de hotels vaak sfeervoller. Een leuk alternatief is agritoerisme. Dit zijn boerderijen die enkele kamers aan toeristen verhuren. Aan de kust, in de bergen en rond de grote steden van Emilia Romagna bevinden zich campings. De kust heeft het grootste aantal campings. In het binnenland zijn de campings minder talrijk en meestal eenvoudiger van opzet.

Uitgaan: sfeervolle straatmuzikanten

Emilia Romagna heeft een bruisend nachtleven. Tijdens het hoogseizoen zijn de badplaatsen enorme uitgaansgebieden met talloze discotheken, terrasjes en café's. Er vinden verschillende muziekfestivals plaats zoals het Buskers festival in Ferrara. Dan zorgen straatmuzikanten uit de hele wereld voor een bijzondere sfeer in de straten van de stad. Het Pavarotti International met bekende sterren uit buiten- en binnenland in Ravenna is een festival waar klassieke klanken klinken. Als de badplaatsen aan het einde van het seizoen leeglopen gaat het nachtleven in Bologna gewoon door. Bologna is een levendige studentenstad en bruist het hele jaar door.

Winkelen: stijlvolle shopsteden

Winkelen is in Emilia Romagna een leuke bezigheid. Er is een grote variatie aan winkelgenot, van chique boetieks met de bekende Italiaanse kledingmerken tot gezellige antiekmarkten. Boerderijwinkels met verse Parmezaanse kaas en kleine fabriekswinkeltjes met het aardewerk van Ferrara. Parma staat in Italië bekend als een van de stijlvolste winkelsteden van het land. Maar ook een tussenstop bij een van de producenten van de Parmegiano Reggiano is een absolute aanrader. Rechtstreeks van de boerderij smaakt deze kaas zoals je hem nog nooit heeft geproefd.

Zon, zee, strand: levendige boulevard

Emilia Romagna heeft 120 kilometer kust. Het strand is gemiddeld 150 meter breed en heeft fijn en mooi zand. De kust trekt jaarlijks miljoenen toeristen die op zoek zijn naar een ontspannen vakantie van zon, zee en strand. De stranden zijn netjes georganiseerd in rijen ligbedden en parasols, die te huur worden aangeboden. Er is altijd wel iets te drinken of te eten in de buurt. Is het niet op het strand dan wel op de levendige boulevard. Een van de meest geliefde badplaatsen is Milano Marittima.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Italië 
Daal af naar het ondergrondse centrum van Orvieto, spot de gigantische beukenbomen in Foresta Umbra en klim naar de top van de Etna-vulkaan op Sicilië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!