Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Campania

Het gelukkige land

De Romeinen noemden deze streek 'Campania Felix', het gelukkige land. En dat is niet voor niets. Campania is een vruchtbare streek met een schitterende kust. De Costa Amalfitana en zijn helderblauwe zee, prachtige bomen en bloemen en schilderachtige dorpjes, is een van de mooiste gebieden van Italië.

Het achterland is vulkanisch en herbergt Grieks-Romeinse stadjes en het spectaculaire Pompeï dat twee millennia geleden onder as en lavastromen van de Vesuvius werd bedolven. Ook hoofdstad Napels heeft een Grieks-Romeinse oorsprong. Het is een van de mooiste steden van Italië en vooral bekend om zijn wereldberoemde 'O sole mio', de pizza en rijke kunstmusea.

Attracties en evenementen: enorme pretparken

Campania heeft verschillende pretparken. Edenlandia en Magic World zijn twee van de grootste. De eerste is een klassiek pretpark, de laatste een enorm park met een pretpark en een waterpretpark. Een jaarlijks terugkerend evenement is de kerststallententoonstelling in Napels. De stad is beroemd om de kunst die zich rond de traditie van de kerststal heeft ontwikkeld. Maar het hele jaar door speelt religie hier een grote rol. Vooral de Mariaverering is sterk ontwikkeld in Campania en komt tot uiting in allerlei lokale feesten. Bezoek ook de hoogtepunten Teatro San Carlo (Napels), vulkaan Solfatara en de Grotta Azzurra.

Bezienswaardigheden: Pompei, de bedolven stad

De beroemdste bezienswaardigheid van Campania is Pompeï. Deze stad aan de voet van de Vesuvius werd in 79 na Christus bedolven onder stenen en as door een uitbarsting van de gevreesde vulkaan. Pas in de achttiende eeuw werd de stad weer ontdekt en opgegraven. Onder het puin zijn de gebouwen, standbeelden en schilderijen van bijna 2000 jaar geleden uitstekend bewaard gebleven. Verder heeft de streek amfitheaters, tempels, indrukwekkende kastelen, koninklijke paleizen en schilderachtige kustdorpjes die je niet mag missen.

Dorpen en steden: het echte Italië

Campania is een zeer gevarieerde streek. Dit is goed te zien als je enkele dorpen en steden bezoekt. De dorpen in het berggebied hebben vaak een middeleeuws karakter en hebben nog veel van hun tradities en eeuwenoude gebruiken behouden. De kustplaatsen liggen vaak als tegen de rotsachtige kust aangeplakt. Naast de schilderachtige ligging en betoverende bouwstijl zijn dit gezellige en moderne toeristische plaatsen geworden. Positano en Sorrento zijn de mooiste van deze kustplaatsen. De steden van Campania zijn druk en chaotisch maar erg gezellig en nog ´echt Italiaans´.

Eten en drinken: geboorteplaats van de pizza

De pizza werd in Napels uitgevonden. Dit beroemdste Italiaanse gerecht smaakt hier dan ook zoals het nergens anders smaakt. Er zijn pizza's van allerlei soorten en maten te krijgen, maar de echte Napolitaanse pizza blijft toch de eenvoudige pizza margherita. Andere typische producten uit Campania zijn mozzarella di Bufala, de citroenen van Sorrento waarvan een van de beste soorten limoncello (citroenlikeur) wordt gemaakt en vesuviaanse abrikozen. De beste wijn van de streek is de vesuviaanse Lacryme Christi (traan van Christus). De witte versie van deze wijn wordt gemaakt van de hooggewaardeerde druif 'coda di volpe' (vossenstaart).

Fietsen: dwars door de natuur

Campania is een ideale regio voor een veelzijdige fietsvakantie. Een aanrader is een van de vele fietsroutes door het prachtige natuurpark Roccamonfina. Na het geïsoleerd gelegen Conca della Campania volgt een een klim door bebost gebied. Dwars door een vulkaankrater, vol oude kastanjebomen, fiets je richting het heiligdom SS. dei Lattani. In deze omgeving liggen ook veel Middeleeuwse dorpjes. Ideaal voor een rustpauze met een overheerlijk streekgerecht. Stop zeker in Roccamonfina en strijk neer op een van de vele terrasjes op het centrale piazza.

Kunst en cultuur: Napels, het culturele hart

Napels is het culturele hart van Campania. Deze bruisende stad met een rijke geschiedenis vol kunst en cultuur. Dwaal door de karakteristieke kronkelige straatjes en langs prachtige paleizen, monumenten en kerken. Bezoek ook zeker de mysterieuze ondergrondse tunnels en grotten onder Napels. Maar ook de rest van de regio bezit veel cultureel erfgoed zoals Griekse en Romeinse opgravingen. De bestbewaarde Griekse overblijfselen tref je aan in Paestum, de stad van Poseidon, bij Agripoli, een leuke plaats aan de vrij stille Cilento-kust in het zuidelijkste stuk van Campania. Hier liggen prachtige tempels van Hera, Neptunus en Ceres uit de 6e eeuw voor Christus. De beroemdste Romeinse opgravingen zijn natuurlijk te vinden in Pompei en Ercolano.

Natuur: ruige vulkanen en stille stranden

De regio Campania gelegen in het zuiden van Italië wordt geprezen om het zachte klimaat, de vruchtbare grond en de verbluffend mooie landschappen. Het landschap is zeer gevarieerd, met een prachtige kustlijn en vruchtbare vlaktes verder in het binnenland. Campania bestaat grotendeels uit licht glooiende heuvels, afgezien van de Matese bergen grenzend aan de regio Molise en het ruige Irpinia gebied. Het veelzijdige landschap biedt dan ook voor ieder wat wils. Geniet van de schoonheid van de eilanden Capri en Ischia of kies voor de ruigere natuurgebieden rond de vulkaan Vesuvius en vulkaan Solfatara.

Overnachten: volop keuzemogelijkheden

In Campania wordt het agriturismo, ofwel een boerenvakantie, flink gestimuleerd door de overheid. Dit maakt het mogelijk om op het Italiaanse platteland in een van de vele boerderijen, die omgebouwd zijn tot B&B of appartement, te overnachten. Ook kun je kiezen voor een appartement, vakantiehuis of een luxe hotel. Ben je liever de hele dag in de natuur? Campings zijn er ook meer dan genoeg.

Uitgaan: op z´n Italiaans met Limoncello

Iedere stad of dorp kent sfeervolle cafétjes en terrasjes waar het tot de laatste uurtjes goed vertoeven is. Als je echt wilt feesten en dansen kun je het beste naar de hoofdstad gaan. Napels heeft, zoals het een grote stad betaamt, een zeer bruisend uitgaansleven. Proef zeker de overheerlijke Limoncello, die ze in iedere kroeg en club schenken. Voornamelijk de golf rond Napels, de Amalfi kust en het eiland Capri staan bekend om de productie van de Italiaanse alcoholische likeur. Het wordt gemaakt van citroenen, die traditioneel uit de omgeving van Sorrento komen.

Winkelen: dure designwinkels en kleine speciaalzaakjes

De winkelstad bij uitstek is Napels. Dankzij het veelzijdige aanbod is dit een heerlijke stad om te gaan shoppen. Je vindt er dure designerwinkels, maar ook leuke, kleine speciaalzaakjes. Net buiten Napels, in Mugnano, zit een groot winkelcentrum: het Centro Commerciale Auchan Mugnano. Door de hele regio zijn sfeervolle markten te vinden, waar de Italianen hun overheerlijke voedsel kopen. Ook de kleinere dorpen en steden kennen bijna allemaal een weekendmarkt, waar je versproducten kunt kopen.

Zon, zee, strand: de 'teen' omringd door zandkusten

De regio Campania staat bekend om zijn prachtige kustlijn en stranden. De eilanden van Campania zijn: Ischa, Procida en Elba. Capri staat bekend om de prachtige uitzichten, het heldere zeewater, blauwe grotten, ruïnes van Romeinse villa's en het museum de Villa San Michele. Het is er onvergetelijk mooi, maar ook druk en duur. Probeer hier buiten het seizoen en op wat minder gangbare tijden met een bootje vanuit Napels of Sorrento naar toe te varen. Op het eiland Ischia vindt dankzij de vruchtbare grond veel wijnbouw plaats. Het groene eiland is beroemd vanwege de thermale bronnen en modderbaden, die een geneeskrachtige werking zouden hebben. Elba is het jetset-eiland voor de rich and the famous.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!