Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Vakantie in Basilicata

Onontdekt Italië

Basilicata, in de zool van de Italiaanse laars, is misschien wel de meest onontdekte regio van het land. Onterecht! Van de imposante kastelen en rijke steden tot de azuurblauwe zee; de regio is een mooie vakantiebestemming, zowel voor avonturiers en cultuurliefhebbers als voor wie op zoek is naar rust en ontspanning.

Het grootste natuurpark van Italië ligt in Basilicata en de stad Matera staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Kortom, meer dan genoeg te ontdekken in deze authentieke en ongerepte streek.

Attracties en evenementen: oogstfeesten en dorpsmarkten

Het hele jaar door zijn er verschillende dorpsfeesten in Basilicata, waar mensen nog vrij traditioneel leven en het massatoerisme zijn weg niet heeft gevonden. Vanaf januari, de maand waarin heel Italië ‘La Befana’ viert (het feest van de oude lelijke heks), tot december, wanneer de kerstmarkten en klassieke concerten plaatsvinden: er is veel te doen in deze streek. In de zomermaanden zijn er verschillende film- en muziekfestivals en evenementen die de oogst vieren, vaak met bijbehorende markt. Ook zeer bijzonder is het bomenritueel in Castelmezzano in september, waarin twee bomen worden uitgekozen om gehuwelijkt te worden.

Bezienswaardigheden: grotkerken

Basilicata heeft een rijke historie: hier vind je oude kerken, kloosters en stadscentra, en veel archeologische opgravingen. Het Archeoparco bij Potenza doet denken aan een pretpark, met grootste decors en vertellingen van vervlogen tijden. Erg vermakelijk, en in de tussentijd hebben bezoekers zeker wat opgestoken. Iets minder spectaculair maar ook zeer de moeite waard is het Nationaal Archeologisch Museum in Potenza. Rondom Matera zijn in de zevende en achtste eeuw na Christus kerken uitgehouwen in grotten. In sommige van de ongeveer 150 ontdekte grotten zijn fresco’s te bewonderen die van grote cultuurhistorische waarde zijn.

Dorpen en steden: sprookjesstad

Basilicata heeft net als veel andere regio’s in de Italiaanse laars een rijke geschiedenis. De Grieken en Romeinen hebben hun sporen nagelaten in de steden en dorpen, maar ook de Byzantijnen en  Normandiërs hebben hun stempel gedrukt op deze bijzondere streek. Matera mag je eigenlijk niet missen, deze bijzondere en bizarre stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de talloze huizen die in de rotsen zijn uitgehouwen. In en rondom Matera zijn talloze films opgenomen, waaronder de omstreden The Passion of the Christ van Mel Gibson. Regiohoofdstad Potenza is levendig en gezellig. Langs de Via Pretoria liggen de belangrijkste en mooiste gebouwen van de stad. Het Palazzo del Governo is een aanrader, net als de kerk van San Francesco van Assisi uit 1274.

Eten en drinken: kleurrijke streekgerechten

De keuken van Basilicata is zeer gevarieerd en verrassend. Door de eeuwen heen zijn in de typische Italiaanse boerenkeuken elementen verwerkt uit de keukens van Noord-Europa, Spanje, Frankrijk en de Arabische landen. Dat heeft gezorgd voor kleurrijke gerechten en bijzondere combinaties. Dankzij het milde klimaat zijn de wijnen uit de regio fantastisch, net als de olijfolie. De bewoners van Basilicata maken verder heerlijke worsten en kazen, en ook de rode aubergines uit Rotonda zijn erg lekker.

Fietsen: klimmen en dalen

Basilicata is een prachtige vakantiebestemming voor fietsliefhebbers. Het gebied kent geen massatoerisme dus van filefietsen is geen sprake en er zijn meer dan genoeg secundaire wegen om veilig over heen te fietsen. Maar het belangrijkste: de natuur is zo adembenemend dat je je geen moment verveelt. De regio is vrij bergachtig, dus hou er rekening meer dan lange fietstochten wat vragen van de benen! Maar het klimmen en dalen is zeer de moeite waard, achter elke horizon wacht immers een nieuw uitzicht. Er zijn voldoende fietsroutes uitgezet en in veel steden en dorpen zijn fietsen te huur.

Kunst en cultuur: parken vol kunst

Basilicata is een verrassend veelzijdige regio. Breng een bezoek aan een van de vele archeologische parken, aan de musea met hedendaagse kunt of proef de unieke sfeer van een dorpsfeest. In het Nationale Park van Pollino, het grootste nationale park van Italië, staat hedendaagse kunst opgesteld. Een wereldidee: de combinatie geeft zowel het prachtige natuurgebied als de kunstwerken een bijzondere lading. Ook de Nederlandse beeldhouwer Daphné de Barry heeft een bronzen beeld gemaakt voor het park van Pollino. Verder zijn in de regio de zogeheten literaire parken te bezichtigen. Die zijn geheel gewijd aan grote schrijvers en geven de sensatie even terug in de tijd te reizen. Huizen, dorpen, wegen en paden zijn nagemaakt om de wereld te laten zien waar de schrijver inspiratie uit putte.

Natuur: ongerept en authentiek

Basilicata is een ideale vakantiebestemming voor de echte natuurliefhebber. Omdat de regio dunbevolkt is en er weinig toeristen komen, is de natuur nog ongerept. Je komt, met een beetje geluk, tijdens een wandeling geen andere mensen tegen. Basilicata is groen en bergachtig, met meren en riviertjes waar je kunt zwemmen of kajakken. De regio herbergt een schat aan natuurparken en natuurreservaten, waaronder de grootste van Italië. In het park van Pollini is de natuur nog wild en ongerept, dus pas op voor steenarends, wilde katten en stekelvarkens. Er bevinden zich oude dorpjes in het gebied die tot voor kort volledig geïsoleerd waren. Het bezoekerscentrum van het park bevindt zich in Santa Maria a Rotonda.

Overnachten: 'verspreid hotel'

Het toerisme is in Basilicata recent op gang gekomen en dat heeft wat voordelen: veel accommodaties zijn nog niet zo lang geleden gebouwd en van alle moderne gemakken voorzien. Toeristen hebben voldoende keus. In Basilicata zijn zowel vier- en vijf-sterren hotels te vinden, als bed & breakfast en appartementen. Erg bijzonder zijn de alberghi diffusi. De kamers van deze hotels bevinden zich niet in één groot gebouw, maar zijn verspreid door het historisch centrum van het dorp. Alle kamers van een alberghi diffusi liggen op maximaal tweehonderd meter afstand van de receptie, het restaurant en eventuele gemeenschappelijke ruimtes.

Uitgaan: sober en ontspannen

Feestbeesten doen er goed aan voor een andere regio te kiezen, maar wie houdt van lang tafelen en lekkere wijnen is in Basilicata helemaal op zijn plek. In Potenza wordt het in de avonduren gezellig en gemoedelijk druk, wanneer de inwoners de straten op gaan om vrienden en familie te ontmoeten. Hoewel er nog niet veel toeristen naar de regio komen, zijn er meer dan genoeg eetgelegenheden. Laat je niet afschrikken door de aankleding, of het gebrek daaraan. De inwoners van Basilicata geven liever geld uit aan de kwaliteit van hun producten dan aan de aankleding van hun restaurants!

Winkelen: direct bij de boer

De mensen in Basilicata leven niet van het toerisme, van de handel of van de industrie. Het zijn voornamelijk boeren, die het land bewerken en hun dieren verzorgen. Een winkelparadijs is Basilicata dus niet. Voor souvenirs moet je vooral denken aan de bijzondere groentes, topwijnen en olijfolie die hier vandaan komen. Die kun je vaak kopen in kleine winkeltjes of direct bij de boer. Een heerlijke cadeau voor vrienden en familie, of gewoon voor jezelf.

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Italië 
Daal af naar het ondergrondse centrum van Orvieto, spot de gigantische beukenbomen in Foresta Umbra en klim naar de top van de Etna-vulkaan op Sicilië.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Italië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Amore Italia! Plan jouw perfecte vakantie nu al met de ANWB Creditcard. Voor al je vakantie uitspattingen!