De Oostzee: ontdek de Duitse eilanden

Ga pierewaaien aan de Oostzee en word aangenaam verrast door de keizerlijke badplaatsen, vogelrijke Bodden, mooie stranden en krijtsteenkliffen.    

Tekst: Ralf Groothuizen | Fotografie: Ruben Drenth

Onze Oosterburen vieren graag vakantie aan de Nederlandse kust, maar tijdens een verblijf aan de Oostzee ontdekken we dat andersom ook geen slecht idee is. Na zo’n zeven uur rijden arriveren we op het eiland Usedom, waar gids Karina ons verwelkomt. ‘Wilkommen bij de Kaiserbäder.’ Ze neemt ons mee over de promenade waar het lijkt alsof er tien Scheveningse badhotels naast elkaar staan. Karina legt uit dat de Duitse keizers in de 19de eeuw hun vakanties op Usedom vierden, omdat hier de meeste zonuren van Duitsland zijn: 1.900 per jaar, het gemiddelde voor heel Duitsland is 1.500. De aaneengeregen badplaatsen Bansin, Heringsdorf en Ahlbeck worden tegenwoordig ‘De badkuip van Berlijn’ genoemd. ‘Vermogende Berlijners, voor wie het nog geen drie uur rijden is, hebben hier hun strandoptrekjes’, legt Karina uit. De beroemde Strandpromenade is twaalf kilometer lang, loopt helemaal tot het Poolse stadje Swinoujscie en is daarmee een van de langste boulevards van Europa.

Kleurenspel op Rügen

Na de kennismaking met het keizerlijke Usedom rijden we vroeg in de ochtend Sellin binnen op het eiland Rügen. Het strand ligt er nu nog onaangeroerd bij. Over een paar uur zullen de voor Rügen zo kenmerkende rieten strandstoeltjes – Strandkorb – weer gevuld zijn met zonaanbidder De Seebrücke van Sellin is hier de belangrijkste bezienswaardigheid.
De bekende pier – gebouwd in 1906 – is al enkele malen gerestaureerd, maar ademt nog een vooroorlogse sfeer van grandeur. Een paar uur later rijden we naar Göhren in de oostpunt van het eiland. Op het stationnetje van Göhren staat een minstens honderd jaar oude stoomlocomotief te dampen. De 25 kilometer lange spoorlijn op Rügen wordt Rasender Roland genoemd. Een ritje erover is een mooie, rustgevende manier om het eiland te verkennen. Wij moeten het helaas overslaan, want we hebben een afspraak bij Nationalpark Jasmund. Ranger Harald wacht ons op met zijn jachthond. Als kind kwam hij al in dit park. Enkele jaren geleden plaatste Unesco het zeer oude, onaangeroerde beukenbos van Jasmund op de Werelderfgoedlijst. Harald is er zichtbaar trots op en kent iedere boom. ‘Maar kom, ik laat jullie onze grootste attractie zien’, zegt hij. ‘Onze krijtrotsen.’ Aan de randen van het Nationalpark lijkt het beukenbos zo de zee in te plonsen. Hier duiken de krijtrotsen steil naar beneden het water in. Afhankelijk van de stand van de zon zien we in een paar uur het krijt verschieten van roomwit, naar oranje en daarna meer richting roze. Samen met het helblauwe en soms weer bijna groene van de zee een geweldig kleurenspel.

Ver in te lopen Oostzee

Laatste stop is de schiereilandengroep Fischland- Darss-Zingst. ‘De meeste delen van de schiereilanden zijn alleen per fiets of lopend te bereiken’, zegt gids Sandra. ‘Dus trek jullie wandelschoenen aan! Voordat we bij het geroemde Weststrand aankomen, lopen we een stuk door het Darsswald. De sfeer is fabelachtig. Het woud maakt deel uit van Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft en is een oerbos vol beuken- en dennenbomen en struiken vol rijpe duindoorn, waar je ontzettend lekkere jam van kunt maken. Tussen de bomen door zien we die altijd weer verrassend kalme en gemakkelijk ver in te lopen Oostzee. Het strand is mooi en wild. Aangespoeld wrakhout blijft er liggen. Er zijn geen strandtenten en zelfs geen prullenbakken in dit beschermde gebied. Na het strandbezoek heeft Sandra ons meegenomen naar de kunstenaarskolonie Ahrenshoop. Al in de 19de eeuw vestigde zich hier een groep kunstenaars. Vandaag de dag zijn er tal van galerietjes in het gezellige dorp. Een mooie manier om Ahrenshoop te verkennen is om een van de goed uitgezette kunstwandelingen te ondernemen. Tijdens onze tocht zien we het licht steeds zachter, haast pastel worden. Rieten daken van oude, houten huizen steken boven duinen uit. Als je de schilderijen van toen vergelijkt met het beeld van nu, dan is er hier weinig veranderd. En dat is een groot goed. 

Meer lezen over de Oostzee?

Top 10 bezienswaardigheden Oostzee