Bezienswaardigheden in Duitsland

In Duitsland is, heel cliché, genoeg te zien en te doen. We hebben de tien leukste bezienswaardigheden in Duitsland voor je uitgezocht. Van een sprookjeskasteel tot de Berlijnse Muur en van de Dom in Keulen tot het Slot van Heidelberg.

1.    Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is gelegen in het zuiden van Beieren. Lodewijk II, voormalig koning van Beieren, liet het in 1869 bouwen. Het ziet er uit als een sprookjeskasteel en is vermoedelijk de meest gefotografeerde bezienswaardigheid in Duitsland. Een hoogtepunt van het kasteel is een grot met kleine watervallen en een kleurige verlichting. Hierdoor lijkt het een druipsteengrot.

2.    Europa-Park

Het best bezochte attractiepark van Europa is Europa-park en niet Disneyland Parijs zoals je misschien eerst zou denken. Het park is gelegen in het Zwarte Woud in Baden-Württemberg. Het thema is, zoals de naam al doet vermoeden, landen in Europa. Je waant je in verschillende landen doordat bijvoorbeeld gebouwen gedetailleerd nagemaakt zijn. Er zijn veel meer attracties en shows dan in andere attractieparken. Wist je dat je je tickets voor Europapark heel gemakkelijk online kunt boeken bij Land van ANWB?

3.    Dom van Keulen

Deze kathedraal, in gotische stijl, is de grootste kathedraal van Duitsland en één van de grootste in Europa. De kathedraal is bijna 160 meter hoog en telt 509 treden. Toen de bouw van de kathedraal beëindigd werd in 1880, was de Dom van Keulen in Noordrijn-Westfalen het hoogste gebouw ter wereld. De ‘Sankt Petersglocke’ is met 24.000 kg. de grootste klok ter wereld. Allemaal redenen om deze bezienswaardigheid eens te gaan bezoeken.

4.    Brandenburger Tor

Toen Berlijn omsingeld was door muren, gaf de Brandenburger Tor al dan niet toegang tot de stad. In 1788 is de Brandenburger Tor gebouwd en in 1961 werd bij de poort de bouw van de Muur begonnen. Het is tevens de plek waar de Muur het eerst viel. Om die reden is de stadspoort nu een symbool voor de vrijheid en vereniging van Berlijn. Je kan de Brandenburger Tor vinden aan het einde van de straat ‘Unter den Linden’. Een mooie toegangspoort om te bezichtigen.

5.    Berlijnse Muur

Ook al is de Berlijnse Muur in de periode 1989-1991 voor het grootste deel gesloopt, je kunt er toch de restanten van aanschouwen. De Muur is ook wel bekend als hét symbool van de tweedeling van Duitsland.
Ruim 28 jaar scheidde de vier meter hoge en 166 kilometer lange muur de bewoners van West- en Oost Berlijn van elkaar. Vandaag de dag is het Mauerpark en Checkpoint Charlie een populaire toeristische trekpleister. Het laatstgenoemde was een controlepost, beheerd door de Russische en Amerikaanse sector.

6.    Loreley in het Obere Mittelrheintal

Het ‘Obere Mittelrheintal‘, het bovenste middenrijndal, is sinds 2002 opgenomen in lijst met werelderfgoederen. Het is een heel oud en spectaculair cultuurlandschap. De Loreley is een leisteenrots van ongeveer 132 meter hoog. De rots is gelegen in de Bovenvallei van de Middenrijn in de buurt van St. Goarshausen. Er is een mooi panorama uitzicht. Je vindt deze indrukwekkende omgeving in het Bundesland Rheinland-Pfalz.

Zwarte Woud, Duitsland

7.    Natuurparken in het Zwarte Woud

Bijna heel het Zwarte Woud is bestemd als nationaal park. Het is het grootste nationale park van Duitsland, opgebouwd uit verschillende natuurparken. De natuurparken ‘Mitte/Nord’ en ‘Naturpark Südschwarzwald’ beslaan bijna heel het Zwarte Woud. Het Zwarte Woud heeft veel te bieden: open bergvlaktes, diepe meren, mooie valleien, grote bossen en toppen met een schitterend uitzicht. Het is een uniek deel van Duitsland, omdat het ongerepte natuur is. Een populaire bestemming voor toeristen, gelegen in het Bundesland Baden-Württemberg.

Alle ins en outs over het Zwarte Woud

8.    Slot van Heidelberg

Dit schitterende slot, eveneens in Baden-Württemberg, is het summum van Duitse Romantiek. Het is rond 1300 gebouwd ter verdediging. Sinds 1800 is deze romantische ruïne een zeer geliefde attractie in Europa.
Nog veel van de pracht en macht van vroeger is te zien. Zo is de kasteelruimte met veel klimop een majesteitelijk decor. Wil je echt beleven hoe het vroeger voor de bewoners was? Breng dan een bezoek op zaterdag als de speciale opvoering ‘Het leven aan het hof’ wordt aangeboden.

9.    Bodensee en o.a. het eiland Mainau

De Bodensee is het grootste zoetwatermeer van Duitsland. Het is maar liefst 74 kilometer lang en 15 kilometer breed. Het ligt op de grens van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Het eiland Mainau staat bekend als bloemeneiland. Een prachtig barok paleis is er te zien, omringd door veel bloemen.
Ook kloostereiland Reichenau, de burcht Meersburg en Lindau zijn een bezoek waard. Mooie historische taferelen zijn er te bewonderen, zoals prehistorische huizen op palen.

10.  UNESCO-Werelderfgoed museumeiland in Berlijn

Het museumeiland bestaat uit vijf verschillende musea: het Alte Nationalgalerie, het Altes Museum, het Bode Museum, het Neues Museum en het Pergamon Museum. Het plan om een cultureel centrum te bouwen op het eiland ontstond al in 1841. Toen veel gebouwen vernietigd waren in de Tweede Wereldoorlog, werd er eind 20e eeuw een project opgestart en werden alle gebouwen gerenoveerd.

Zin gekregen in een vakantie naar Duitsland?

Boek je vakantie naar Duitsland bij de ANWB en haar reisdochters! Veilig, vertrouwd en altijd met het voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Boek je bij ANWB Ledenreizen, dan geldt: hoe langer lid, hoe meer gratis extra's!

Zoek je vakantie met ledenvoordeel

Of zoek een autovakantie naar Duitsland bij onze reisdochter Pharos reizen.