De mooiste bezienswaardigheden van Duitsland
Duitsland, het land waar sprookjes tot leven lijken te komen. Van het kasteel Neuschwanstein tot ridders in het Klooster van Ettal. Een land vol steden doordrenkt met romantiek en historie zoals het middeleeuwse Rothenburg. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Duitsland.
Wat te doen in Duitsland?
Je hoeft niet ver te reizen om een gevarieerde en heerlijke vakantie te hebben. Bij onze oosterburen valt genoeg te beleven. Bewonder het contrast tussen gekleurde weides, steile bergtoppen en heldere meren. Van natuurlijke kuuroorden in de Allgäuer Hoogalpen tot het mediterrane Lindau aan de Bodensee. Het Duitse landschap is versierd met biertuinen, kloosters en kastelen. En vol lekkers: bier in overvloed, prijswinnende wijnen, fruitige schnaps en de beroemde kersentaart. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Duitsland.
1. Laat sprookjes tot leven komen in Slot Neuschwanstein
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Duitsland is Slot Neuschwanstein in Schwangau. Balancerend op een steile rots, omgeven door bomen en met de hoge bergen op de achtergrond, geeft dit slot een sprookjesachtig aanblik. Dat dacht Walt Disney ook toen hij Slot Neuschwanstein bezocht, voor hij het themapark Disneyland liet bouwen in Amerika. Het kasteel werd dé inspiratie voor het paleis van Doornroosje.
Slot Neuschwanstein werd gebouwd in 1869 in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren, die ook wel bekend stond als ‘de sprookjeskoning’. Toen zijn vader plotseling overleed, werd de achttienjarige Ludwig ineens koning. Onervaren, verlegen en verdwaald in sprookjes en legenden liet hij het slot bouwen om te ontsnappen aan de buitenwereld en realiteit. Ondanks dat het kasteel door de vroegtijdige dood van de koning in 1886 nooit is afgemaakt, is het zeker een bezoek waard. Bewonder de romaanse rondbogen die zijn gecombineerd met gotische lijnen, de Byzantijnse troonzaal en de zangerzaal gewijd aan op de opera’s Parsifal en Lohengrin van Wagner.
2. Krijtsteenkliffen en eindeloze zandstranden op Rügen
Azuurblauwe zeeën, witte stranden en spectaculaire krijtsteenkliffen: waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij Duitsland. Je vindt ze wel degelijk op Rügen, het grootste eiland van Duitsland. Een Baltische parel in de Oostzee die omringd wordt door 60 kilometer aan zandstranden. Rijd rond met een tuffend stoomtreintje over de 25 kilometer lange spoorlijn en aanschouw hoe de huizen met rieten daken in de vissersdorpen worden afgewisseld door kleurrijke villa's uit de 19e eeuw.
Een van de mooiste landschappen vind je in Nationaal Park Jasmund, waar je vanuit het eeuwenoude beukenbos prachtige uitzichten hebt op de Königsstuhl, de 117 meter hoge en hagelwitte krijtrots die steil uit de Oostzee oprijst. Afhankelijk van de stand van de zon, verschiet het krijt in een paar uur van roomwit, naar oranje en daarna meer richting roze. Wat samen met het blauwe en soms bijna groene water van de zee voor een geweldig kleurenspel zorgt.
3. Duurzaam genieten in Renchtal
Dankzij de vele fruitbomen en -struiken in het Zwarte Woud, zijn er meer dan elfhonderd distilleerderijen in de vallei van Renchtal. Het grote aantal stokerijen in de regio is ontstaan toen bisschop Rohan van Strassbourg boeren toestond om hun surplus aan vruchten te destilleren. Een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Bezoek een van de grote distilleerderijen of juist een kleine boerderij waar je geniet van een duurzaam diner, gemaakt met producten direct van het land.
Ontdek de specialiteiten van de regio tijdens De Oberkirch Brennersteig-dagtour. Tijdens een 14 kilometer lange wandeling kom je langs verschillende distilleerderijen en knusse restaurants, waar je leuke feiten over het destilleren hoort. Zo leer je dat vruchten zoals kersen, frambozen en aardbeien uit het Zwarte Woud worden gebruikt bij het maken van verschillende smaken brandewijnen, likeurtjes en schnaps. Natuurlijk gebruiken ze voornamelijk de beroemde kers uit het Zwarte Woud om de drankjes smaak te geven. Neem bij je fruitige likeurtje als letterlijke kers op de taart, de specialiteit Schwarzwalder Kirsch – een heerlijke taart van chocola en de lokale kersen.
4. Middeleeuwse glorie in Rothenburg ob der Tauber
De Romantische Strasse, een route van 350 kilometer, slingert vanaf het historische Würzburg tot aan de voet van de Alpen langs een idyllisch landschap en 26 romantische plaatsen. Waaronder Rothenburg ob der Tauber: een sprookjesstad vol vakwerkhuisjes waar de Middeleeuwen nooit ver weg lijken.
In bijna geen andere Duitse stad is de architectuur van de late Middeleeuwen en Renaissance zo goed bewaard gebleven. Misschien wel doordat de stad - na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) - als een soort Doornroosje in een diepe slaap leek te zijn geglipt. De stad maakte weinig ontwikkeling door, waardoor het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. In 1945 verwoestte een Amerikaanse luchtaanval de helft van de stad, maar bleef het middeleeuwse centrum grotendeels bespaard. Ontsnap even aan de drukte van het centrum aan de rand van de stad en wandel langs de 3,5 kilometer lange stadsmuur en zijn torens en poorten uit de 14e eeuw. Eindig de dag met de welbekende Rothenburgse Schneeball, een heerlijke deegbal met chocolade, marsepein of kaneel.
5. Lindau: de mediterrane parel aan de Bodensee
Gelegen aan de oostelijke oever van de Bodensee, in de regio Beieren, ligt op een klein eiland de stad Lindau. De stad is vernoemd naar de vele lindebomen uit de regio en staat ook wel bekend als ‘Venetië van Schwaben’ of ‘Riviera van Duitsland’. Dit heeft alles te maken met de mediterrane flair die het stadje uitstraalt. Veel zonuren (gemiddeld zeven uur per dag), een warm klimaat, de kleurrijke gevels in pittoreske straten als de Maximilianstrasse en de gezellig drukke promenade dragen bij aan die uitstraling.
Loop de haven binnen en je ziet meteen wat de promenade zo geliefd maakt. De 6 meter hoge zandstenen Beierse leeuw en de 33 meter hoge vuurtoren lijken vanuit de havenmond samen trots te waken over de stad. Trotseer de 139 traptreden van de vuurtoren en geniet van een uitzicht over Lindau, de Bodensee, de Oostenrijkse stad Bregenz en de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen.
6. Ridders en monniken in het Klooster van Ettal
Ontdek vlakbij het plaatsje Oberammergau, op de Alpenroute, het prachtige Benedictijnse Klooster van Ettal. In 1330 gesticht door keizer Lodewijk IV ook wel ‘Lodewijk de Beier’ genoemd. Het klooster kende haar hoogtijdagen toen de gebouwen in de 18e eeuw werden ingericht als ridderschool voor kinderen uit adellijke families. Nadat in 1744 een brand het klooster grotendeels verwoestte, werd het herbouwd in de barokke stijl van die tijd.
Door secularisering, de afname van de invloed van de kerk, werd de heropbouw en de religieuze functie van het klooster voor bijna honderd jaar onderbroken. In 1903 werd de Benedictijnse traditie met behulp van monniken uit andere kloosters voortgezet door het openen van een gymnasium en internaat. Bezoek naast de school en internaat de uitgeverij, proef een heerlijk abdijbiertje in de brouwerij of verblijf in een van de stille gasthoven.
7. Bad Hindelang, het allergievriendelijke paradijs
Welkom in de zonnigste Alpen-regio van Zuid-Duitsland: Bad Hindelang. Dit mooie plekje in het hart van de Allgäuer Hoogalpen is een typisch plaatje van de Alpen. Uitgestrekte groene weiden en valleien waar pittoreske dorpen willekeurig lijken geplaatst. Op de achtergrond de machtige bergen en het geluid van rinkelende koeienbellen. In de winter populair voor wintersporters maar – mede door de 300 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes – het gehele jaar een heerlijke plek om te genieten van de ongerepte Duitse natuur.
Bad Hindelang is een paradijs voor mensen met een allergie. Door de schone lucht en de ongerepte natuur staat de regio ook wel bekend als ‘Heilklimatischer Kurort’, een natuurlijk kuuroord met genezende krachten. Sinds 2011 zijn er hier meer dan 110 bedrijven die erkend worden als ‘allergievriendelijk’. In 2019 kreeg Bad Hindelang zelf het keurmerk ‘kuuroord voor mensen met allergieën’. Accommodaties, horeca en winkels richten zich hier allemaal op allergievriendelijkheid.
8. Biertuinen en (auto)techniek in München
Laat je verrassen door de Beierse hoofdstad München. De stad waar je bijna struikelt over alle biertuinen en waar liefhebbers van techniek hun hart kunnen ophalen. Proost met de Münchenaren in een van de biertuinen in de ‘Englische Garten’. De Engelse tuin, het grootste openbare park van Duitsland (375 hectare), vormt een groene long in het centrum van München. Wandel langs een Griekse tempel, een Chinese pagode en over het meer de Kleinhesseloher See.
Ontdek in het Deutsches Museum München het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright, een complete mijn en de eerste onderzeeboot. Allemaal bijzondere staaltjes techniek, uniek voor hun tijd. Voor autotechniek bezoek je BMW Welt, waar je leert over de ontwikkeling van de auto-industrie in Beieren en meer dan honderd auto’s, motorfietsen en vliegtuigmotoren bewondert. Of laat je rondleiden door de fabriek, een droom van elke BMW-fan.
9. Trotseer de 509 treden van de Dom van Keulen
In Keulen wordt het aanzicht vanaf de Rijn bepaald door het robuuste silhouet van de Dom. Deze gotische kathedraal is de grootste van Duitsland en een van de grootste van Europa. Toen de bouw van de kathedraal klaar was in 1880, was de Dom van Keulen zelfs het hoogste gebouw ter wereld. De twee torens reiken met hun 157 meter als reuzen boven de stad uit.
Trotseer de 509 treden van de zuidelijke toren, om vanaf ongeveer 100 meter boven de grond te genieten van een uitzicht over Keulen en de Rijn. Neem onderweg naar de top een welkome adempauze en bewonder een van de grootste klokken ter wereld: de Sankt-Petersglocke. Deze klok van 24.000 kilo staat door zijn enorme omvang ook wel bekend als ‘Dicker Pitter’ (dikke Pieter).
10. Het natuurlijk kuuroord Borkum
Op slechts 50 minuten varen vanaf Groningen vind je het Duitse schiereiland Borkum, het grootste eiland van de Oost-Friese Wadden. Door de ligging aan de Golfstroom blijft het kwik hier gemiddeld hangen tussen 5 en 20 graden. Naast de milde temperaturen is het eiland geliefd vanwege de schone lucht. Omdat het eiland in zijn geheel is omgeven door zeewater is de lucht arm aan pollen en rijk aan jodium. Fijn voor mensen met allergieën aan de luchtwegen, zoals hooikoorts.
Niet voor niets is het eiland al ongeveer 170 jaar een officieel Noordzee-kuuroord. Bezoek een van de vele wellnesscentra en ervaar de helende krachten van de natuur. Er wordt vooral gebruik gemaakt van thalassotherapie, een therapie die de helende kracht van thalasso (het Griekse woord voor zee) gebruikt. Week in een zeewaterbad, scrub je lichaam met zeezout en laat je behandelen met zeewier om je reis helemaal zen te vervolgen.
11. Fietsen langs de Moezel: een wijnparadijs
Voor fietsfanaten is het gebied langs de Moezel een paradijs. De streek telt vele honderden kilometers aan vrij liggende en overwegend vlakke fietspaden, die het spoor volgen van de meanderende Moezel. Slinger via rivierlussen dwars door een landschap met de golvende lijnen van de wijngaarden en hier en daar een burcht op een heuveltop.
Het Moezelgebied langs de rivier is de grootste producent van de beroemde Riesling-wijnen. Sinds de 4e eeuw wordt hier wijn geproduceerd, een proces dat rond het jaar 800 sterk werd verbeterd door de strenge wetgeving en druivenselecties van Karel de Grote. Meer dan 5000 hectare grond is beplant met de Duitse riesling-druif die voornamelijk zorgt voor een fruitige maar toch ook frisse witte wijn. Geniet van een glas Moezelwijn en een regionaal gerecht zoals Tresterfleisch (in wijn gemarineerd varkensvlees) in een Straußwirtschaft: een eenvoudig lokaal waar de plaatselijke wijnboer zelfgemaakte wijnen aanbiedt. Volgens kenners leer je hier de streek pas écht kennen.
12. Struinen over de kerstmarkten van Düsseldorf
Dampende Glühwein, geurige Bratwursten en een sfeervol winterdecor. Düsseldorf is met maar liefst zes verschillende kerstmarkten een kerstfestijn voor de hele familie. De kerstmarkt, die jaarlijks tussen halverwege november en eind december te bezoeken is, strekt zich uit over twee straten en zes pleinen met meer dan 250 versierde kramen.
Slenter langs vele kraampjes vol handgemaakte kerstversiering of stap in de antieke draaimolen op het marktplein. Zie glasblazers en kunstsmeden aan het werk in de Marktstrasse, waar ook een levensgrote kerststal te vinden is, en struin over de Engeltjesmarkt, zo genoemd door de vele smeedijzeren engeltjes die je kan kopen. Of bekijk de verlichte stad van boven vanuit het reuzenrad. Eindig de avond op de 450 vierkante meter grote schaatsbaan op de Gustaf Grundgens Platz. Hier word je door de sfeervolle kerstmuziek en de omringende kastanjebomen vol lichtjes helemaal in de kerstsfeer gebracht.