Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden aan de Duitse Moezel

Wandel van luchtkuuroord Brodenbach naar het Ehrenburg-kasteel. Laat je vervoeren over de Moezel met een rondvaart vanuit Cochem. En beklim de Bremmer Calmont om vervolgens van een welverdiend Riesling-wijntje te genieten. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden aan de Duitse Moezel.

Wat te doen aan de Duitse Moezel?

De Moezel: een betoverende regio met de Moezel-rivier als rode draad, waaraan talloze kasteeltorens de wolken krabben en de wijnglazen volop klinken. Daar waar Riesling, cruises en vakwerkhuizen enkele sleutelwoorden zijn. Je bewondert er romantische rivierstadjes zoals Beilstein en kunt er volop wandelen, bijvoorbeeld in Brodenbach. Reuring is er onder meer in Trier, door Romeinen ‘het tweede Rome’ genoemd vanwege de vele Romeinse monumenten, waaronder stadspoort Porta Nigra. Volg de Moezel-rivier, bijvoorbeeld vanaf Koblenz, gevestigd op slechts 4 uur rijden van Utrecht en pak deze bezienswaardigheden aan de Moezel mee.

1. Rivierzicht vanaf Deutsches Eck in Koblenz

Op het kruispunt waar de Moezel en de Rijn in elkaar overvloeien, ligt de historische stad Koblenz. Deze samensmelting van rivieren is door de stad gemarkeerd met de kunstmatige, puntige landtong Deutsches Eck (Duitse Hoek). Hierop vind je het Kaiser-Wilhelm-Denkmal, een ruiterstandbeeld van keizer Willem I, die medeverantwoordelijk was voor de eenwording van het Duitse Rijk in 1871. Het originele monument stamt uit 1897. Sinds 1993 tref je de huidige replica aan, omdat het origineel werd vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deutsches Eck en Koblenz eens vanuit een ander oogpunt bekijken? Neem de Koblenz Seilbahn en zweef vanaf het 19-eeuwse Fort Ehrenbreitstein met de 890 meter lange kabelbaan naar de Rijnoever, ter hoogte van de Sint-Kastorbasiliek. Al rustig bungelend over de Rijn heb je zicht op de 14-eeuwse Balduinbrug, het Pruisisch regeringsgebouw en de Altstad van Koblenz – met bezienswaardigheden als het historische Am Plan-plein, de Sint-Kastorbasiliek en veel vakwerkhuizen.

2. Van luchtkuuroord Brodenbach naar kasteel Ehrenburg

Een luchtje scheppen is zelden zo belonend als in het dorp Brodenbach, 25 kilometer ten zuiden van Koblenz. In deze bosrijke omgeving geniet je van de zeer zuurstofrijke lucht die van Brodenbach een officieel luchtkuuroord heeft gemaakt. De glooiende rivierdalen – waardoorheen de frisse en zuurstofrijke lucht wordt aangevoerd – en de bijbehorende bossen leveren mooie wandelroutes door het Brodenback- en Ehrbachdal.

Wandel vanuit het centrum van Brodenbach 2,5 kilometer richting het zuidoosten, naar het 12-eeuwse Ehrenburg-kasteel in de deelgemeente Ehrenburgertal. Hierbij passeer je de Erhbachklamm, een kloof met bemoste rotsen, kleine watervallen en houten loopbruggen. Betreed aan het einde van de route het Ehrenburg-kasteel. In dit voormalige fort loopt gekostumeerd personeel rond en er vinden veel middeleeuws georiënteerde evenementen plaats. Zijn de weergoden je goed gezind, dan kijk je vanaf de kasteeltoren – ongeveer 300 meter boven de zeespiegel – tot aan de aangrenzende Eifel-regio en het Hunsrück-gebergte.

3. De schatkamers van Burcht Eltz in Wierschem

Burcht Eltz in Wierschem heeft meerdere engeltjes op zijn acht kasteeltorens, want deze 40 meter hoge burcht uit 1157 is alle oorlogen onbeschadigd doorgekomen. Het door de graven van Eltz goed onderhouden kasteel staat op een 80 meter hoge rots in het Eltzer bos en is vanwege zijn historie een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Moezel-regio. Er is ruim vijfhonderd jaar aan het kasteel gebouwd, waardoor je zowel elementen uit de Middeleeuwen als de Renaissance in de architectuur aantreft.

Bekijk binnen de rijk uitgeruste Eltzer wapen- en schatkamer. Hier vind je meer dan vijfhonderd attributen van soms wel achthonderd jaar oud, met een hoofdrol voor Duitse goud- en zilversmeedkunsten. Maar ook liefhebbers van porseleinen serviezen tot oorlogswapens als kruisbogen kijken hier hun ogen uit. Wandelaarstip: pak de ruim 12,6 kilometer lange Eltzer Burgpanorama-rondwandeling om het aangrenzende natuurschoon optimaal te waarderen.

4. Mooie Moezel-cruises vanuit mosterdstad Cochem

De Moezel-rivier is 544 kilometer lang, waarvan bijna de helft door Duitsland slingert. Op veel plaatsen aan de Moezel zijn dan ook rondvaarten mogelijk. Cochem is de populairste bestemming voor een betoverende boottocht over de rivier. Met de 1 uur durende rondvaart vaar je stroomafwaarts richting Treis-Karden, langs de weelderige wijnranken op de Moezel-oevers en met zicht op kastelen en riviersteden met vakwerkhuizen. Of pak de avondcruise waarbij de romantisch verlichte rivierdorpen als decor dienen.

Cochem zelf is een barokstadje met fraaie vakwerkhuizen en de Rijksburcht – gelegen op een 100 meter hoge rotspunt – als belangrijkste bezienswaardigheden. Bezoek ook de Historische Senfmuehle. Deze oude mosterdmolen uit 1810 komt uit Nederland en is nog altijd in gebruik. Neem deel aan de rondleiding en beloon jezelf met een proefsessie. De hier gemalen mosterdzaadjes zijn verwerkt in uiteenlopende soorten mosterd met smaken als Indische curry, Riesling en knoflook.

5. Beilstein: ‘Doornroosje van de Moezel’

Vanwege zijn sprookjesachtige karakter draagt Beilstein de bijnaam ‘Doornroosje van de Moezel’. Hier zijn de balkons begroeid met klimop en staan de bloembakken vol kleurrijke geraniums en petunia’s. Kronkelende straten met hoogteverschillen maken het middeleeuwse karakter compleet. Beilstein is per auto en per boot te bereiken. Vaar vanuit Cochem bijvoorbeeld mee met de Sluizentocht. Na het passeren van sluis Fankel stop je een paar uur bij Beilstein om deze fleurige plek op eigen houtje te verkennen.

Tussen de steile en met druivenranken gevulde hellingen van Beilstein pronkt de Sint-Jozefkerk, de voormalige karmelieter kloosterkerk die nu een parochiekerk is. Buiten bij de kerk heb je een prachtig uitzicht over de Moezel. Het interieur is ook oogstrelend, met zalmroze zuilen die fraai afsteken tegen het donkere houtwerk van het altaar en orgelbalkon. Bekijk ook het genadebeeld van de Zwarte Madonna. Naar verluidt komt dit slanke, zwarte Mariabeeld met bladgoud, uit Spanje.

6. De belonende beklimming van Bremmer Calmont

Wijn drinken en wandelen: de Moezel is een uitgestrekt speelveld voor liefhebbers van beide expertises. Ze combineren is minder verstandig. Zeker bij het plaatsje Bremm. Bestijg hier de 380 meter hoge Bremmer Calmont, de steilste wijnberg van Europa – met een hellingsgraad van 68 procent. De voedzame bodem van de berg bestaat uit zandsteen, kwartsiet en leisteen en is rijk aan mineralen. Hierop gedijen druivenplanten goed en daarom zijn de hellingen bezaaid met ranken vol Riesling-druiven.

De klim tussen de Riesling-druiven door is de moeite waard. Dankzij z’n hoogte geeft de Bremmer Calmont de vele naastgelegen uitkijkpunten het nakijken. De top verschaft een panoramisch uitzicht over een haarspeldbocht van de Moezel, de ruïnes van het Klooster van Stuben en het centrum van Bremm (dat op een kilometer afstand ligt). Na je wandeling is Bremm de uitgelezen plek om af te sluiten met een Riesling-wijntje zo koel dat je glas ervan beslaat.

7. Traben-Trarbach: Jugendstil in de hoofdrol

Traben-Trarbach biedt architectonische bezienswaardigheden, veelal afkomstig van de Berlijnse architect Bruno Möhring. Zijn bouwvreugde begon in 1899 met de stadspoort Brückentor. Deze vind je bij de brug over de Moezel die de stadjes Traben en Trarbach met elkaar verbindt. De poort is net een klein kasteel, met aan weerskanten een toren, voorzien van ronde en rechthoekige bouwelementen en een puntdak. Het middengedeelte hangt over de weg en is aan de brugkant voorzien van twee ramenrijen.

Möhring bouwde ook het Jugendstilhotel Bellevue en het belle époque stadhuis Alter Bahnhof. De rondleiding ‘In de voetsporen van de belle époque’ is een leuke manier om Traben-Trarbach te verkennen en al Möhrings bouwwerken uit het begin van de 20 eeuw te bekijken. Deze is vanaf Pasen tot eind oktober te boeken voor elke eerste zondag van de maand. Een tour met nachtwaker, uitgerust met lantaarn, is ook mogelijk. Na afloop duik je volgens goed Moezel-gebruik in een ondergrondse wijnkelder.

8. Het middeleeuwse marktplein van Bernkastel

Bernkastel-Kues is samengetrokken uit de twee gelijknamige steden die door de L47-brug met elkaar zijn verbonden. Mede vanwege het oude centrum is Bernkastel – gelegen op de rechteroever – populairder dan het omvangrijkere en modernere Kues op de linkeroever. De centraal gelegen publiekstrekker in Bernkastel is de Mittelalterlicher Marktplatz. Dit middeleeuwse marktplein is omringd met ruim 400 jaar oude vakwerkhuizen, waaronder het stadhuis uit 1608. ‘Gemütlich’ met een grote G!

Op het marktplein, aangelegd met zogenoemde kinderkopjes-kasseien, staat ook de Michaelsbrunnen. Deze fontein uit 1606 is verfraaid met het beeld van de Heilige Michael, ook bekend als ‘de Drakendoder’. Het beeld is voorzien van een vergulden zwaard, weegschaal en vleugels. Aan Michaels voeten ligt een verslagen draak, die vroeger symbool stond voor de duivel. De uit Bernkastel afkomstige beeldhouwer Paul Simon is verantwoordelijk voor het huidige beeld, waarvan het origineel werd vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ontdek ook: de 22 leukste steden van Duitsland

Bekijk ze hier 

9. Trier: ‘zwarte poort’ naar Romeinse bezienswaardigheden

Trier, in de 4 eeuw v. Chr. gesticht, is de oudste stad van Duitsland en staat vol met Romeinse bezienswaardigheden. De Dom van Trier, het Amfitheater van Trier en de Basilica van Constantijn – het voormalige paleis van Constantijn de Grote – zijn er enkele van. Het bekendst is Unesco-werelderfgoed Porta Nigra (Zwarte Poort). Bekijk de van grijs zandsteen gemaakte stadspoort die uit 170 n. Chr. stamt en zijn naam dankt aan het exterieur dat steeds donkerder wordt door de weerselementen en uitlaatgassen.

Boven de dubbele boogpoort van Porta Nigra zie je een bouwwerk met tientallen boogramen. Deze worden aan beide kanten geflankeerd door een toren – waarvan eentje incompleet is. De torens zijn overblijfselen van de voormalige, aan de poort vast gebouwde St. Simeonskerk die Napoleon in 1804 liet neerhalen om de poort in originele staat terug te brengen.

10. Tijdreizen in openluchtmuseum Roscheider Hof in Konz

In het Volkskundig en Openluchtmuseum Roscheider Hof in Konz, 7 kilometer ten zuiden van Trier, stap je meer dan honderd jaar terug in de tijd. Met 4000 vierkante meter aan tentoonstellingen, rozentuinen en boerentuinen leer je hoe men vroeger in dit gebied leefde. Vergelijkbaar met het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem – al loop je hier ook daadwerkelijk rond in compleet nagemaakte huizen en werkplaatsen, inclusief inboedel. In uiteenlopende werkplaatsen zie je bijvoorbeeld de druivenpers waarmee vroeger wijn werd gemaakt.

Op speciale ‘actiedagen’ slaan smeden op aambeelden en zijn touwslagers in tenue aan het werk. Ook wordt er regelmatig een kanon afgeschoten ter demonstratie. Een levendige geschiedenisles voor jong en oud. Bezoek ook het Bosmuseum, het gedeelte met speelgoed van weleer – waaronder tinnen soldaatjes – in de hoofdrol. Na afloop strijk je neer in de biertuin of op de kinderspeelplaats.

11. Moselradweg: kilometers fietsplezier langs de Moezel-rivier

Fietsroute de Moselradweg – of Moezelfietsweg – nodigt met vlakke en vrij liggende fietspaden uit om de Moezel per ‘Fahrrad’ te verkennen. De route ligt tussen het Franse Metz en de Deutsches Eck in Koblenz, 311 kilometer verderop. Met de fiets bepaal je gemakkelijk zelf waar je afstapt en welke vakwerkstadjes je bekijkt. Onderweg is de meanderende Moezel continu je trouwe metgezel.

Rijd kilometers langs de groene oevers en stop bijvoorbeeld in het plaatsje Neumagen-Dhron, het oudste wijndorp van de Moezel. Romeinen introduceerden hier twee millennia geleden de kunst van het wijn maken. Neumager Weinschiff, het stenen graf van een Romeinse wijnhandelaar uit 220 n. Chr., herinnert je hieraan. Het beeldt een gallisch schip uit met roeiers en enorme wijnvaten. Dat vraagt om een toost!

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.