Naar artikel

Beleef een actieve vakantie in het Sauerland

Een actieve vakantie in het Sauerland kan het hele jaar door! Dit populaire gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen heeft een wonderschone natuur en nodigt uit om 's zomers op de fiets te stappen, te wandelen of het water op te gaan. In de winter vormt het sprookjesachtige sneeuwlandschap een prachtig decor om te skiën en te langlaufen.

Bekijk hier alle reizen naar Duitsland

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van Sauerland

De mooiste bezienswaardigheden van Sauerland

Bewonder de druipsteengrotten van Atta en voel het gewicht van een maliënkolder in de burcht van Altena. Maak een wandeling naar de top van de Kahler Asten bij Winterberg en relax aan het badstrand van Heringhausen aan de Diemelsee.

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu regelen, straks goed voorbereid op vakantie. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan en jetzt geht los!

Wandelen en fietsen in het Sauerland

Wandel tijdens je vakantie in het Sauerland over de beroemde Rothaarsteig, een wandelpad langs de veelzijdige landschappen van het Rothaargebergte. Ook mooie plaatsen als Willingen en Winterberg liggen langs de route. Het Sauerland is tevens een paradijs voor recreatieve fietsers en mountainbikers. De Sauerlandradring loopt over oude treintrajecten en komt langs Eslohe, dat bekend staat om zijn gezonde buitenlucht. Voor mountainbikers heeft Trail Park Winterberg tal van avontuurlijke routes over grillige heuveltoppen tot wel 800 meter.

Cultuurschatten in het Sauerland

Naast de beeldschone natuur herbergt het Sauerland ook steden vol culturele hoogtepunten. Zoals Hanzestad Brilon, in de middeleeuwen een zeer welvarende stad. De goed bewaarde vakwerkhuizen herinneren aan die periode, net als de verdedigingstoren Derker Tor en de romaanse Propsteikirche St. Petrus und Andreas. In Brilon staat ook een van de oudste stadhuizen van Duitsland.

Grotten en burchten in het Sauerland

Op vakantie in het Sauerland ontdek je nog tal van andere natuurlijke en culturele schatten, zoals Burg Altena, een indrukwekkende hooggelegen burcht uit de 13e eeuw, die bereikbaar is via een lange mijngang en een lift. In het Sauerland bevindt zich ook het grootste grottenstelsel van Duitsland: de Attahöhle. De kinderen vermaken zich verder in Fort Fun Abenteuerland, een attractiepark vol spectaculaire achtbanen en rodelbanen.

Afkoelen in de Diemelsee

In de zomermaanden geniet je bij de Diemelsee van een ontspannen vakantie in het Sauerland. Neem een kijkje bij de imposante stuwdam of neem een duik in het stuwmeer. Ook vissen, duiken en andere watersporten zijn mogelijk. Wandelaars verkennen het goed begaanbare langeafstandspad Diemelsteig en fietsers volgen de Diemelradweg. Rond Winterberg zijn in de zomer mogelijkheden om te klimmen en rodelen.

Winterwonderland in het Sauerland

Sta je liever op de lange latten? Het Sauerland telt ruim 100 kilometer aan pistes, de meeste rond Winterberg en Willingen. Rond Neuastenberg zijn mogelijkheden om te snowboarden en voor ervaren skiërs zijn er rond Altastenberg een aantal zwarte pistes.