Moezel: Nog ééntje dan...

Bij de wijnboer langs de Moezel

Een paar maanden per jaar mogen de wijnboeren langs de Moezel zelf wijn schenken. Dat doen ze in zogenaamde Straußwirtschaften. Gezellig en super sympatisch!

Tekst: Paul Vreuls | Fotografie: o.a. Ernie Enkelaar

Waaraan herken je een goed restaurant? Aan de hoeveelheid sterren. Maar niet langs de Moezel, tussen Koblenz en Trier. Daar doen ze het anders. Daar hangen ze een struik aan de gevel. Die struik staat voor een Straußwirtschaft: een eenvoudig lokaal waar de plaatselijke wijnboer een glaasje schenkt en wat te eten aanbiedt. Volgens kenners leer je hier de streek pas écht kennen, zijn bewoners en, vanzelfsprekend, de wijn. Dus wij op de fiets langs de Moezel, en het moet gezegd...het was een feest.

Moeder Moezel

Het begint al in Koblenz, een prachtstad met een Altstadt die zowel aan de Moezel als de Rijn grenst, en het eindigt in Trier, minstens zo mooi, met daartussen bijna tweehonderd kilometer vrij liggende fietspaden langs de meanderende Moezel. ‘Moeder Moezel’ (grappig: je hebt ook ‘Vader Rijn’) meet 544 kilometer en stroomt van zijn bron in de Franse Vogezen langs Nancy en Metz naar Schengen. Vanaf daar fungeert hij als grensrivier tussen het Groothertogdom Luxemburg en Duitsland om ten slotte bij Wasserbillig af te buigen naar Trier.

Intussen kijken we onze ogen uit bij al het moois dat zich onderweg aandient, van bocht naar bocht – nu eens een dorpje in vakwerkverpakking, dan weer een verre burcht op een strategische heuveltop. En altijd, altijd maar weer de golvende lijnen van de wijngaarden tegen de heuvels. Onze Mosel-Radweg is in beide richtingen gemarkeerd en verloopt gelukkig zo goed als vlak, zowel in de richting van Trier als stroomafwaarts naar Koblenz.

De eerste Straußwirtschaft die we bezoeken, is die van Frau Bach in Cochem. Nederlanders zijn dol op het aan de Moezel gelegen barokstadje met z’n fijne pleintjes en poppige vakwerkhuizen. Bovendien torent er een joekel van een burcht boven de stad uit: de Reichsburg, die al meer dan duizend jaar over inwoners en bezoekers waakt. Aan de Stammtisch zitten Inge, Liesel, Karl en Günther, inwoners van het nabijgelegen Altersheim. Ze leggen uit dat een Straußwirtschaft maximaal 120 dagen per jaar geopend mag zijn en alléén eigen wijn en producten mag serveren. Een restaurant is het nadrukkelijk niet, zeggen ze, en als Karl – met zijn 91 jaar de oudste van het gezelschap – de indruk krijgt dat we het nog niet begrijpen, zegt-ie lachend: ‘Wir komen hier zum Saufen, nicht zum Fressen.’ Dat wil overigens niet zeggen dat je een Straußwirtschaft niet met een volle maag kunt verlaten. Dat merken we de volgende dag als we bij de familie Dahm aanschuiven, veertig kilometer verderop, in het rustige Pünderich. Terwijl we ons door de wijnproeverij slurpen, met rieslings van droog tot lieblich, bestellen we een flammkuchen – een soort pannenkoek met spekjes die nog het meeste lijkt op een pizza. Met een voldaan gevoel stappen we later die avond in bed.

Tussen de tuinspullen

Maar het liefst is ons toch de laatste Straußwirtschaft die we bezoeken, die van Hannelore en Ernst Hermes-Arens in Trittenheim. Oude mensen die al jaren geleden besloten uit de ‘officiële’ adressenlijst van Straußwirtschaften te stappen, omdat het ze te druk werd. Nu zitten we tussen de tuinspullen, vlak bij de openbare weg, onder een parasol die de druppels tegenhoudt. Intussen bereidt Hannelore een flammkuchen terwijl Ernst een trittenheimer altärchen inschenkt, lekker droog en fruitig. O ja, en we kunnen er ook overnachten – voor ongeveer 25 euro per persoon per nacht, inclusief ontbijt! Sympathisch, dat is het!

Dit wil je weten over de Moezel

  1. Culinair: De Moezel is meer dan wijn. Je kunt er ook heerlijk eten, van Kartoffelsuppe (aardappelsoep) tot Sauerbraten (gemarineerd en gebraden rundvlees). En de Romeinen wisten tweeduizend jaar geleden al waar ze de hoofdstad benoorden de Alpen moesten vestigen. In Trier!
  2. Rondvaart: Regelmatig zie je ze op de Moezel voorbijvaren, de rondvaartboten die vanaf het water een schitterende blik bieden op de omgeving. Als fietser kun je makkelijk aanmonsteren – zelf kochten wij in Zeltingen-Rachtig een ticket naar Bernkastel-Kues.
  3. Oudste stad: In 17 v.C. stichtte de Romeinse keizer Augustus Trier. Daarmee is het de oudste stad van Duitsland. Bezoek de Porta Nigra, het amfitheater, de Kaiserthermen én vooral het Rheinisches Landesmuseum, met zijn fantastische Romeinse mozaïeken en grafmonumenten.

Meer weten over wat je kunt zien en doen rond de Moezel? Bekijk onze top 10 bezienswaardigheden of bestel de ANWB Extra Reisgids Moezel!

TIP: Kom fietsen langs de Moezel

Langs de Moezel kun je genieten met volle teugen! Ga mee fietsen met deze leuke fietsvakantie van ANWB Ledenreizen. Deze heerlijke fietsroute voert van Trier naar Koblenz langs wijnheuvels, dorpjes en meer dan 2000 jaar geschiedenis.

Bekijk aanbieding met ledenvoordeel

Bekijk autovakanties langs de Moezel van Pharos Reizen

Meer tips over je vakantie in Duitsland?