Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik een milieusticker nodig?

In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht voor alle auto's, campers, bussen, vrachtwagens en op alle brandstofsoorten (zelfs elektrisch). De milieuzones (Umweltzonen) worden met borden aangegeven. Je doet er dus goed aan om van tevoren een milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) aan te schaffen om een boete te voorkomen.

Daarnaast kunnen steden voor bepaalde straten of wijken een dieselverbod of een diesel- en benzineverbod (verbod op bepaalde diesel- of benzinevoertuigen) instellen. Bekijk hiervoor de veelgestelde vragen.

Welke milieusticker heb ik nodig?

Er bestaan drie kleuren stickers: groen, geel en rood. De kleur die wordt toegekend aan het voertuig, is afhankelijk van de uitstoot. Het kenteken bepaalt welke sticker de auto krijgt, in bijna alle gevallen zal dit de groene sticker zijn. De gele sticker is alleen nog geldig in Neu-Ulm, de rode sticker wordt nergens meer toegelaten.

Verder bestaat er voor elektrische voertuigen ook een blauwe milieusticker, de E-plakette. Let op: naast deze blauwe sticker heb je ook altijd nog de groene milieusticker nodig.

Voor meer informatie over de E-Plakette zie hieronder de veelgestelde vraag over Elektrische auto.

Hoe bestel ik een milieusticker?

De milieusticker bestel je eenvoudig in onze webwinkel. De sticker wordt binnen circa 5 werkdagen door TÜV Nederland thuisgestuurd.

Milieusticker bestellen in de ANWB-winkel

Je kunt de milieusticker ook in een ANWB-winkel bestellen. Vergeet dan niet je kentekenbewijs mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker. Neem in geval van een auto met dieselmotor en retrofitroetfilter (achteraf ingebouwd) de factuur mee van de inbouw van het roetfilter (in verband met het typegoedkeuringsnummer van het roetfilter). Oude diesels komen ook met een retrofitroetfilter niet altijd in aanmerking voor een milieusticker. De sticker wordt dan ook binnen circa 5 werkdagen door de TÜV thuisgestuurd. 

Veelgestelde vragen

Route plannen naar Duitsland 
Bekijk informatie over tanken en laden, overnachtingsopties langs de route en algemene route-informatie zoals verkeersdrukte en wegwerkzaamheden.
Verkeersregels in Duitsland 
Bekijk hier afwijkende verkeersregels, maximumsnelheden, verplichte items in de auto en verkeersboetes in Duitsland.
Tolwegen & tolvignetten in Duitsland 
In Duitsland betaal je met een personenauto over het algemeen geen tol. Bekijk hier de uitzonderingen.

Handig voor je vakantie naar Duitsland

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Nu regelen, straks goed voorbereid op vakantie. Vraag daarom op tijd je ANWB Creditcard aan en jetzt geht los!

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.