Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autobelastingen

Belasting op de aanschaf, het bezit, privékilometers en brandstof

De overheid belast de automobilist op meerdere manieren: voor de aanschaf van een auto, het bezit van een auto, voor het privégebruik van een auto van de zaak en voor het verbruiken van brandstof.  Daar staat tegenover dat je fiscaal voordeel kunt behalen, als je een auto koopt die weinig CO2 uitstoot.

Lees ook: Haalbaar en betaalbaar naar autoverkeer zonder uitstoot

Wat vindt de ANWB van de autobelastingen?

De autobelastingen mogen niet verder stijgen en ze moeten eerlijk, evenwichtig en toekomstbestendig worden, zodat iedereen in de toekomst naar rato meebetaalt.

Belastingvoordelen voor elektrische auto’s 

Om de aanschaf van elektrische auto's te stimuleren, gelden er enkele belastingvoordelen. Lees hier meer over die fiscale voordelen.

Soorten autobelastingen

Motorrijtuigenbelasting 

Motorrijtuigenbelasting (MRB) is het geldbedrag dat je jaarlijks aan het rijk betaalt wanneer je een auto, motor of vrachtwagen bezit. 

BPM 

De aanschafprijs van een nieuwe personenauto of motorfiets bestaat voor een deel uit BPM: de Belasting van Personenauto's en Motorfietsen.

Bijtelling 

Bijtelling is het bedrag dat bij het loon wordt opgeteld als de ‘auto van de zaak’ meer dan 500 km per kalenderjaar privé wordt gebruikt.

Provinciale opcenten 

Provincies innen in totaal 1,5 miljard euro aan autobelasting; ongeveer 20% van hun inkomsten. Dat gaat via de opcenten op de motorrijtuigenbelasting.

Brandstofprijzen 

Meer dan de helft van wat je betaalt voor benzine, gaat naar het Rijk in de vorm van accijns en Belasting op de Toegevoegde Waarde (BTW).

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Weet jij wat je auto kost? 

Wij rekenen het graag voor je uit. Een volledig overzicht van alle vaste en variabele kosten, gebaseerd op je persoonlijke situatie.