Auto inruilen of doorrijden

Wanneer rijd je met je huidige auto door of ruil je hem in?

Wanneer je al een tijdje met een auto doet ga je jezelf op een gegeven moment afvragen of het geen tijd wordt om een andere te kopen. Maar wat is er eigenlijk mis met de auto waar je nu in rijdt? Je kunt natuurlijk ook besluiten om daar nog een aantal jaren mee door te rijden. Waar doe je verstandig aan? 

Goede vraag, maar een eenduidig antwoord op die vraag is er helaas niet. Onderstaande onderdelen vormen namelijk de maandelijkse kosten die je aan een auto hebt. De hoogte van die kosten hangt echter helemaal af van jouw persoonlijke situatie en van de auto waar het om gaat.

1.    Afschrijving

Een gloednieuwe auto vermindert de eerste drie jaar het hardst in waarde, daarna verloopt de afschrijving meer geleidelijk. Je geeft het bedrag aan waardevermindering weliswaar niet iedere maand uit, maar je auto wordt in de loop der jaren wel minder waard. Dat is vaak de reden dat gekozen wordt voor een gebruikte auto in plaats van een nieuwe.

Een auto die weinig tot niets meer afschrijft kan interessant zijn om door te rijden totdat deze ‘op’ is. Helemaal als de auto technisch nog prima in orde is.

2.    Onderhoud en reparatie

Waar de kosten voor onderhoud en reparatie in de eerste jaren van een nieuw(ere) auto relatief laag zullen zijn, betekent langer doorrijden met je huidige auto dat je waarschijnlijk te maken zult krijgen met hogere onderhoudskosten. Hoge(re) kosten aan onderhoud en reparaties zijn vaak een reden om naar een andere auto op zoek te gaan. 
Een duivels dilemma, als je net een flinke investering hebt gedaan in groot onderhoud van je auto kan hij er misschien weer jaren tegenaan. Het is alleen geen garantie dat je voorlopig van mankementen en reparaties verlost bent.
Raadpleeg in ieder geval je garage over mogelijk aanstaande reparaties of zoek in het onderhoudsboekje van je auto of er volgens het onderhoudsschema (dure) vervangingen aan zit te komen (bijvoorbeeld vervangen distrubitieriem). Dat kan je helpen om het momentum van doorrijden of overstappen te bepalen.

3.    Verzekeringskosten

Het verzekeren van nieuwe auto is duurder dan een vergelijkbare auto die al de nodige jaren meegaat. Is je huidige auto technisch in orde en bevalt hij je nog prima, dan loont het voor wat betreft de verzekeringskosten om er mee door te rijden.

4.    Brandstofkosten

Een oude(re) benzineslurper kan je nog flink op kosten jagen. Dat wil niet zeggen dat je direct over moet stappen op een elektrische auto of een hybride. Ook moderne benzinemotoren zijn al een stuk zuiniger dan die van tien jaar geleden.

Autokosten berekenen

Weten wat de kosten van je huidige auto zijn? Je kunt verschillende scenario's uitrekenen, afhankelijk van hoe lang je met de auto denkt te blijven rijden (de bezitsduur) en het verwachte aantal kilometers.
Bereken je autokosten