Je auto verkopen? Zo levert hij (veel) meer op

Presentatie en onderhoud kunnen honderden euro's schelen

Met een paar simpele handelingen kun je de waarde van jouw auto verhogen als je hem te koop aanbiedt. Onze tips leveren zomaar honderden euro's op!

motorruim poetsen


1. Maak een goede eerste indruk

Glanzende lak, een opgeruimd interieur en een frisse motorruimte: het helpt allemaal om een goede eerste indruk achter te laten. Als zelf poetsen onvoldoende resultaat oplevert, overweeg dan de investering in een professionele poetsbeurt.

Maak foto’s wanneer jouw auto er gepoetst en wel bijstaat. Zorg daarbij voor een rustige achtergrond. Een ideale advertentie moet in ieder geval de volgende foto's bevatten:
•    exterieur linksvoor
•    exterieur rechtsachter
•    interieur
•    tellers met een draaiende motor
•    het gehele dashboard
•    eventuele schades

2. Onderhoudshistorie

Een actueel en bijgewerkt onderhoudsboekje is het beste bewijs om aan te tonen dat jouw auto altijd keurig zijn garagebeurten heeft gekregen. Het verlengen van een aflopende APK is ook de moeite waard en hoeft geen enorme investering te zijn.

Controleer bij het RDW of de kilometerstand van jouw auto logisch is. Bij een onlogische of onbekende kilometerstand zijn potentiele kopers toch altijd wat voorzichtiger. Begrijpelijk, want er wordt helaas nog steeds geknoeid met tellerstanden. Een garage of keurmeester kan echter ook een tikfoutje hebben gemaakt. Probeer na te gaan wat er mis is en vermeld dit in jouw advertentie.

3. Eerlijkheid duurt het langst

Wees eerlijk over schades en gebreken. Technische mankementen moet je in principe altijd verhelpen, maar op het moment van verkopen moet dat natuurlijk nog wel rendabel zijn. Kies je ervoor om niet te repareren, zeg dit dan. Zorg dat de uiteindelijke koper jou geen verwijten kan maken. 

4. Prijs jezelf niet uit de markt

Oriënteer je vooraf goed op gangbare vraagprijzen in de markt. Bijvoorbeeld door andere, gelijkwaardige modellen te bekijken op occasionsites zoals die van de ANWB. Maak gebruik van die informatie en kies voor een scherpe prijstelling. Ga niet te hoog zitten: dan komt er niemand. Maar maak jouw prijs ook niet te laag, want dat kan twijfels oproepen. Bovendien onderhandelen kopers graag, dus hou rekening met onderhandelingsruimte.

5. Spreid je kansen

Er zijn meerdere online platforms waar je kunt adverteren. Geef vooral ook aan collega’s, vrienden en bekenden door dat jouw auto te koop is. Een ‘Te Koop’-bordje achter het raam wil ook nog wel eens een helpen. Bedenk daarbij wel dat hoe meer mensen jouw auto zien, hoe meer potentiële kopers je kunt verwachten. Goed voor de prijs, maar ook een tijdrovende bezigheid. 

Zit je daar allemaal niet op te wachten, dan kun je jouw auto ook aanbieden bij de ANWB Verkoopservice. Je krijgt dan binnen een dag gratis en vrijblijvend een gegarandeerde en eerlijke (handels)prijs voor jouw auto.