Je auto verkopen? 5 tips: Zo levert hij (veel) meer op

Presentatie en onderhoud schelen honderden euro's

Met een paar simpele handelingen kun je de waarde van je auto verhogen als je hem te koop aanbiedt. Het kan je in opbrengst honderden euro’s opleveren als je onderstaande tips toepast.

motorruim poetsen

1. Maak een goede eerste indruk

Glanzende lak, stofvrij en schoon interieur, lege kofferbak en dashboardkastje, frisse motorruimte het helpt allemaal om de goede eerste indruk neer te zetten. Als zelf poetsen onvoldoende resultaat oplevert overweeg dan eens de investering in een professionele poetsbeurt.

Maak meerdere foto’s als de auto er gepoetst en wel bijstaat, zorg daarbij voor een rustige achtergrond. Zorg in ieder geval dat je de volgende foto’s hebt:
•    exterieur linksvoor
•    exterieur rechtsachter
•    interieur
•    tellers met een draaiende motor
•    het gehele dashboard
•    eventuele schades

2. Onderhoudshistorie

Een actueel en bijgewerkt onderhoudsboekjes is een pré. Het is het beste bewijs om aan te tonen dat je de auto altijd goed hebt onderhouden. Het verlengen van een aflopende APK is ook de moeite waard en hoeft geen enorme investering te zijn.

Controleer ook bij het RDW of de kilometerstand van je auto logisch is. Bij een onlogische of onbekende kilometerstand worden potentiele kopers toch altijd wat voorzichtiger. Begrijpelijk, want er wordt helaas nog steeds geknoeid met tellerstanden. Een tikfoutje door een garage of keurmeester is echter ook zo gemaakt. Probeer na te gaan waar de fout is gemaakt en vermeld dit in je advertentie.

3. Eerlijkheid duurt het langst

Wees eerlijk over schades en gebreken. Technische mankementen moet je in principe altijd verhelpen, maar op het moment van verkopen moet dat natuurlijk nog wel rendabel zijn. Kies je ervoor om niet te repareren, zorg dan dat de uiteindelijke koper je geen verwijten kunt maken, immers ‘Wat gij niet wil dat u geschiedt…’

4. Prijs jezelf niet uit de markt

Oriënteer je vooraf goed op gangbare vraagprijzen in de markt. Wat wordt er gevraagd voor vergelijkbare auto’s? Maak hier gebruik van door een scherpe prijstelling. Ga niet te hoog zitten, dan komt er niemand maar ook niet te laag want dat kan ook weer twijfels oproepen.

5. Spreid je kansen

Dit klinkt misschien meer als een speltip voor in het casino, maar gaat zeker op als je het onderste uit de kan wil halen bij de verkoop van je auto.  Er zijn meerdere online platforms waar je kunt adverteren. Geef ook vooral aan collega’s, vrienden en bekenden door dat je auto te koop is. Een ‘Te Koop’-bordje achter het raam  wil ook nog wel eens een goede respons geven. Bedenk daarbij wel dat hoe meer mensen je auto zien, hoe meer potentiële  kopers je kunt verwachten. Misschien goed voor de prijs, maar kan ook een tijdrovende bezigheid worden met proefritten en onderhandelingen. 

Zit je daar allemaal niet op te wachten, kun je je auto ook aanbieden bij de ANWB Verkoopservice.  Je krijgt dan gratis en vrijblijvend binnen een dag een gegarandeerde en eerlijke (handels)prijs voor je auto.