Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto onderhoud door de garage

Naar de merkspecialist, de universele garage of de dealer?

Wanneer kun je nou het beste naar de merkspecialist, de universele garage of de dealer. En wat is een Bovag garage eigenlijk?

Het is verstandig om in elk geval één keer per jaar je auto naar de garage te brengen voor onderhoud. Zo kun je een hoop narigheid voorkomen. Tijdens een onderhoudsbeurt kan een (goede) garagist ook signaleren ‘wat eraan zit te komen’. Zo houd je grip op de kosten en wordt de kans aanzienlijk kleiner dat je plotseling komt stil te staan. Bekijk video:


Kies een goede garage uit of breng je auto naar de dealer. Wees vervolgens altijd duidelijk over het onderhoud of de reparaties die je uitgevoerd wil hebben. Het is heel normaal om de garagist te vragen je eerst te bellen als het onderhoud boven een bepaald van te voren afgesproken bedrag uit gaat komen.

Je kunt een auto onderhouden bij onderstaande garages:

De dealer

Zit je auto nog in de garantieperiode dat is het belangrijk dat de auto volgens het voorschrift van de fabrikant wordt onderhouden. Als je het voorgeschreven onderhoud laat uitvoeren door een dealergarage, dan kan er geen discussie ontstaan of het onderhoud wel op de juiste wijze is uitgevoerd. Een auto die door een dealer is onderhouden levert bij inruil vaak iets meer op.

Een BOVAG-garage

Garages die bij de brancheorganisatie BOVAG zijn aangesloten zijn gebonden aan de BOVAG-voorwaarden.

  • De BOVAG-voorwaarden zijn opgesteld in overleg met de ANWB en de Consumentenbond en worden beschouwd als redelijke voorwaarden. Hierin is onder meer bepaald dat op onderhoud en reparatiewerk zes maanden garantie zit.
  • Nagenoeg alle merkdealers zijn aangesloten bij de BOVAG, maar daarnaast zijn ook veel universele garages en merkspecialisten lid en dus gebonden aan de BOVAG-voorwaarden. 

Een universele garage

Universele garages werken geheel zelfstandig. Voordeel van deze garages is dat zij vaak een wat lager uurtarief hebben. Door de kleinschaligheid van het bedrijf kent het personeel vaak de klanten en de geschiedenis van diens auto’s goed. Nadeel is dat zij niet altijd de juiste, specialistische (diagnose)apparatuur hebben. 

Een merkspecialist

Een merkspecialist is een onafhankelijk garagebedrijf dat is gespecialiseerd in één merk. Vaak zijn dat de duurdere, populaire merken (Alfa Romeo, BMW, Volvo, Mercedes, Land Rover etc). Een specialist heeft erg veel specifieke kennis in huis en toegang tot een netwerk van goede gebruikte en gereviseerde onderdelen. Dat kan veel geld schelen.

Auto onderhoud: geen onnodig geld uitgeven

Onderhoud van je auto is een kostbare aangelegenheid. Kom dus beslagen ten ijs als je met de auto naar de garage moet voor onderhoud, APK, reparaties of schadeherstel. Voorkom onnodig geld uitgeven en bespaar op reparaties en onderhoud, zie voor meer info hieronder.

Meer info

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.