De garage zou dat mankement aan de auto wel even verhelpen, maar inmiddels duurt het al een week en dat is het ergste nog niet. De reparatie blijkt ook veel duurder te zijn dan afgesproken. Wat zijn je rechten?
Afspraken met garage
Het is verstandig om goede afspraken te maken met de garage over de reparatie en dit schriftelijk vast te leggen. Spreek een (indicatie) van de prijs en termijn af voor de reparatie en geef duidelijk aan wat de klachten zijn. Bij een 'vaag' probleem kan dit lastig zijn. Een reparatie omdat er onder de auto iets rammelt of tikt, is minder specifiek dan het vervangen van bijvoorbeeld ruitenwissers.
Een garagist dient bij een complexe reparatie zoals een rammel of tik, zijn uiterste best te doen een juiste diagnose te stellen om vervolgens het gebrek te verhelpen. Hierbij dient de garagist uit te gaan van een logische volgorde van aanpak. Spreek af dat de garage belt en toestemming vraagt voordat zij gaan repareren, vervangen of als de reparatie meer gaat kosten dan afgesproken.
Reparatie duurder
Dreigen de kosten hoger te worden dan is afgesproken, dan moet de garage hiervoor jouw toestemming vragen. Als zij geen toestemming vragen en er komt een hogere rekening dan kun je daar tegen bezwaar maken.
Bij een reparatie door een BOVAG aangesloten garage, zijn de BOVAG-voorwaarden van toepassing. Daar staat in dat de garage contact moet opnemen als de kosten met meer dan 10% de gegeven prijsindicatie overschrijden.
Reparatie duurt te lang
De wet geeft geen termijn voor een "gewone" reparatie of onderhoudsbeurt. Daarom is het belangrijk hier afspraken over te maken. Als je dit niet hebt gedaan, is het lastig te bewijzen dat je schade lijdt door de duur van de reparatie. Heb je wel afspraken gemaakt en lijd je schade, dan heb je recht op bijvoorbeeld een leenauto of een redelijke vergoeding voor een huurauto.
Wanneer er een reparatie wordt uitgevoerd op basis van non-conformiteit ("wettelijke garantie") dan geeft de wet wel aan dat er hersteld moet worden binnen een redelijke termijn. Dit is doorgaans twee weken.
Schade tijdens de reparatie
Bij het ophalen van de auto ontdek je dat deze schade heeft, een deuk die er bij het brengen nog niet zat of een technisch mankement welke bij inleveren niet aanwezig was. Om de schade te kunnen claimen moet je bewijzen dat de garage deze heeft veroorzaakt. Stel de garage aansprakelijk door middel van een brief.
Schade voor de deur van garage
Als de auto is gerepareerd wordt hij door de garage vaak voor de deur of op het terrein van de garage neergezet. Ook daar kan schade ontstaan aan de auto. Je mag verwachten dat je de auto in de zelfde staat terug krijgt als dat je hem hebt achter gelaten. De garage kan aansprakelijk zijn voor eventuele schade, ook als die is toegebracht door derde.
Gebrek nog steeds aanwezig
De garage zei dat het probleem was opgelost, maar na het ophalen blijkt het gebrek nog aanwezig. In principe moet je de reparatiekosten gewoon betalen. Dat is alleen anders als je kunt bewijzen dat de garage een fout heeft gemaakt. Bijvoorbeeld het verkeerde onderdeel heeft vervangen, verkeerd te werk is gegaan of niets heeft gedaan. Bewijs leveren kan lastig zijn, vraag daarom altijd om de oude onderdelen.
Let op
Op een reparatie bij een BOVAG aangesloten garage zit standaard 6 maanden garantie.
Bekijk ook: Stappenplan reparatie en onderhoud
Op een verantwoorde manier besparen op auto onderhoud
Met bezuinigen op onderhoudsbeurten loop je het risico op hogere kosten voor reparatie of sneller pech. Een goed onderhouden auto (en ingevuld onderhoudsboekje) levert bij inruil meer op en is makkelijker te verkopen. Ook veiligheid speelt een rol. Zo veroorzaakt verouderde remvloeistof een langere remweg. En versleten banden of defecte verlichting kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Toch kun je op een verantwoorde manier wel wat besparen op onderhoud.
5 nuttige bespaartips
Tip 1: Voer eenvoudige controles zelf uit
Check je bandenspanning op tijd want een te lage bandenspanning geeft een veel hogere bandenslijtage en een hoog brandstofverbruik. Ook je oliepeil dien je regelmatig te controleren: een te laag oliepeil kan tot ernstige motorschade leiden. Door je auto op tijd op dit soort onderdelen te controleren, verklein je de kans dat kleine gebreken tot grote schade en hoge kosten kunnen leiden.
Tip 2: Kies imitatie-, revisie- of gebruikt onderdeel
Vooral als je auto ouder wordt en er meer reparaties aankomen, kun je geld besparen door de garagist te vragen of hij een imitatie-, gebruikt- of gereviseerd onderdeel wil gebruiken in plaats van dure merkonderdelen. Denk daarbij vooral aan aan slijtage onderhevige onderdelen zoals een dynamo, startmotor, enzovoorts. Let wel op dat je ook daar garantie krijgt!
Meer weten over auto-onderdelen
Tip 3: Spreek een prijslimiet af
Laat alle werkzaamheden en te verwachten kosten concreet vastleggen in een reparatieopdracht. Vraag daarvan een kopie. Spreek een prijslimiet af en ook dat je vooraf gebeld wordt als de reparatie duurder gaat uitvallen.
Tip 4: Een dealer is vaak duurder dan een specialist of een Bovag-garage
Lees alles over het verschil tussen de verschillende garagebedrijven in ons overzicht.
Tip 5: Maak een prijsafspraak bij grote reparaties
Bij grote reparaties is het verstandig vooraf een bindende prijsafspraak te maken die niet overschreden mag worden. Bij niet bindende afspraken komen in de praktijk nog wel eens overschrijdingen van 15 tot 20 procent voor.
Onderhoudskosten inschatten met Smart Driver
Een goed onderhouden auto heeft minder pech en minder onverwachte, soms dure, reparaties. De app van Smart Driver houdt continu een aantal vitale onderdelen van je auto in de gaten. Bijvoorbeeld de ontsteking, turbo, het roetfilter of de accuspanning. In de app krijg je tips en adviezen voor kleine werkzaamheden die je makkelijk zelf kunt doen, zoals vloeistoffen bijvullen, banden oppompen en meer. Handig is dat Smart Driver je meteen vertelt welke olie je bijvoorbeeld moet hebben. De app helpt je de auto in goede conditie te houden. En mocht je onverhoopt toch een keer pech krijgen, dan deelt de app je locatie. Zo kan de ANWB direct contact met je opnemen om te overleggen en eventueel hulpdiensten sturen.
Ga je naar de garage voor een technische storing aan je auto, dan is het verstandig om van te voeren duidelijke afspraken met de garage te maken. Maar ook als je voor regulier (groot) onderhoud gaat zijn onderstaande punten handig.
- Is er een onduidelijke storing dan zal de garage eerst een diagnose willen stellen. Vooral bij elektronische problemen is dit het geval. Zo'n diagnose kan soms veel meer tijd in beslag nemen (en dus geld) dan je dacht. Vraag vooraf naar de kosten van de diagnose en laat die eventueel bevestigen per mail zodat je het zwart op wit heeft.
- Laat - net als bij de diagnose - ook de werkzaamheden die je laat uitvoeren duidelijk op papier zetten. Zo'n werkorder kan problemen voorkomen als je gaat afrekenen.
- Vraag bij reparaties om een prijsindicatie en vraag of de garage eerst even belt als zij hoger uitkomen dan 10 procent boven die indicatieprijs. Die tien procent is overigens een Bovag-bepaling. De garage is volgens die bepaling eigenlijk altijd verplicht je op de hoogte te stellen.
Deel deze pagina