Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto onderhoud: naar welke garage ga je?

Naar de dealer, de universele garage of de merkspecialist?

Het is verstandig om in elk geval één keer per jaar je auto naar de garage te brengen voor onderhoud. Zo kun je een hoop narigheid voorkomen. Maar ga je dan naar de dealer, een BOVAG-garage, de universele garage of de merkspecialist? We leggen de verschillen uit.


1. De dealer

Zit je auto nog in de garantieperiode, dan is het belangrijk dat de auto volgens het voorschrift van de fabrikant wordt onderhouden. Als je het voorgeschreven onderhoud laat uitvoeren door een dealergarage, dan kan er geen discussie ontstaan of het onderhoud wel op de juiste wijze is uitgevoerd.

Een auto die door een dealer is onderhouden, levert bij inruil vaak iets meer op. Houd er wel rekening mee dat dit vaak duurder is. Dat komt omdat een dealergarage hoge overhead-kosten heeft, zoals een luxe showroom, dure locatie, speciaal gereedschap, expertise en veel personeel.

Ook moeten dealers vaak officiële onderdelen gebruiken. Die zijn duurder, dus dat zie je terug in de prijs. 

2. Een BOVAG-garage

Garages die bij de brancheorganisatie BOVAG zijn aangesloten, zijn gebonden aan de BOVAG-voorwaarden. De BOVAG-voorwaarden zijn opgesteld in overleg met de ANWB en de Consumentenbond en worden beschouwd als redelijke voorwaarden. Hierin is onder meer bepaald dat op onderhoud en reparatiewerk zes maanden garantie zit.

Nagenoeg alle merkdealers zijn aangesloten bij de BOVAG. Er zijn ook veel universele garages en merkspecialisten BOVAG-lid.

3. Een universele garage

Universele garages werken geheel zelfstandig. Voordeel van deze garages is dat zij vaak een wat lager uurtarief hebben. Door de kleinschaligheid van het bedrijf kent het personeel vaak de klanten en de geschiedenis van de auto’s goed.

Nadeel is dat zij niet altijd de juiste, specialistische apparatuur hebben om bijvoorbeeld diagnoses te kunnen stellen of gecompliceerde reparaties uit te voeren. Voor reparaties aan banden, ruiten, etc. kun je wél prima terecht bij een universele garage. 

4. Een merkspecialist

Een merkspecialist is een onafhankelijk garagebedrijf dat is gespecialiseerd in één merk. Vaak zijn dat de duurdere, populaire merken (Alfa Romeo, BMW, Volvo, Mercedes, Land Rover, etc.). Een merkspecialist heeft erg veel specifieke kennis in huis en toegang tot een netwerk van goede gebruikte en gereviseerde onderdelen. Dat kan veel geld schelen.

Geef geen onnodig geld uit aan auto onderhoud

Onderhoud van je auto is een kostbare aangelegenheid. Kom dus beslagen ten ijs als je met de auto naar de garage moet voor onderhoud, APK, reparaties of schadeherstel. Voorkom onnodig geld uitgeven en bespaar op reparaties en onderhoud met deze tips:

  • Een aantal verschillende offertes opvragen loont vrijwel altijd.
  • Vraag vooraf heel duidelijk om een offerte met uitgesplitste kosten: van arbeidsloon tot onderdelen tot verwijderingsbijdrage tot btw. Vraag ook om een update als de reparatie toch hoger wordt dan de offerteprijs. Tip: Bovag-garages moeten je waarschuwen als de prijs meer dan 10% hoger dreigt te worden.
  • Universele onderdelen zijn een prima goedkoper alternatief voor duurdere originele onderdelen en kwalitatief soms gelijkwaardig aan het origineel. Wil je zeker zijn dat zulke onderdelen van goede kwaliteit zijn, vraag dan naar ‘OEM’-onderdelen (Original Equipment  Manufacturer-kwaliteit)
  • Ga je naar de garage voor een technische storing aan je auto, dan is het verstandig om van te voeren duidelijke afspraken met de garage te maken. Het kan soms veel tijd (en dus geld) kosten om een diagnose te stellen.
     

Ook handig om te weten


Vervangend vervoer nodig?

Staat je auto voor langere tijd bij de garage en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!