Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betaald parkeren

Standpunt ANWB

Wat vindt de ANWB?

De ANWB is geen voorstander van het per definitie invoeren van betaald parkeren in een hele stad. Parkeerregulering, waar betaald parkeren een voorbeeld van is, moet een duidelijk doel dienen en moet geen doel op zich worden. Het middel kan in sommige gevallen erger zijn dan de kwaal. Er moet dus met een kritische blik naar potentiële parkeerzones gekeken worden.

Dit neemt niet weg dat door de toenemende groei van en drukte in steden parkeerregulering in de praktijk op veel locaties amper te vermijden is. Betalen is natuurlijk nooit leuk, maar hiermee kan onder andere wel de bereikbaarheid van voorzieningen gewaarborgd worden. Door kosten te rekenen worden parkeerplaatsen niet langer bezet gehouden dan noodzakelijk. Ook kunnen woonwijken tegen parkeren door anderen dan de bewoners beschermd worden. Een duidelijk nadeel is het uitwijken van automobilisten naar gebieden waar het parkeren nog gratis of goedkoper is. Dit is nooit helemaal op te lossen, maar de ANWB ziet wel enkele mogelijkheden.

Allereerst kunnen gemeenten de grenzen van de parkeerzones slim plaatsen, waardoor uitwijken minder aantrekkelijk wordt gemaakt. Ook kan een blauwe zone, waarbij je slechts een beperkte tijd mag parkeren door gebruik te maken van een parkeerschijf, het steeds verder uitbreiden van betaalde parkeerzones tegengaan (olievlek-effect). De ANWB ziet graag eerlijke tarieven voor iedere doelgroep. Bezoekers aan de stad zoals winkelpubliek, hebben een ander belang dan bewoners, ondernemers, etc. en hier moeten de tarieven op afgestemd worden.

Het is belangrijk om realistische tarieven te hanteren en te betalen per minuut, omdat dit de meest eerlijke manier van betalen is. Het is ook van belang dat de regels en locatie van parkeervoorzieningen voor iedereen duidelijk worden aangegeven. Zowel op straat als in de diverse parkeer- en navigatieapps en op internet. Hiermee worden zoekverkeer, boetes als gevolg van een vergissing en andere vervelende situaties zoveel mogelijk voorkomen.

(Standpunt ANWB Belangenbehartiging d.d. 08-01-2024)

Zie ook

Informatie over parkeren in Nederland
Parkeren met de ANWB Onderweg app