50 tips om energie te besparen in huis!
Energiebesparende maatregelen, met én zonder investeringen
De energieprijzen zijn sinds oktober 2021 flink gestegen. Wat kun je doen om te besparen op energie? We hebben alle besparingstips voor je op een rijtje gezet. Bekijk onze meer dan 50 tips om energie(kosten) te besparen.
Met sommige tips kan je direct starten met besparen. Voor andere tips is een kleine of grotere investering nodig. We hebben ze daarom in drie soorten bespaartips verdeeld!
A. Direct energie besparen
Lees hoe je door een simpele verandering meteen kan besparen op je gas- en stroomverbruik. Zonder dat je er iets voor hoeft te kopen. Meestal is het een kwestie van gedrag veranderen, iets anders instellen of controleren.
Besparen op verwarmen
Bespaartip 1
Warme trui aan, verwarming uit
Bespaar gas door de verwarming uit te zetten. Of in ieder geval lager, anders is er kans dat bij vorst de leidingen van je verwarming bevriezen. Zet je de thermostaat 1 graden lager, dan zorg je ervoor dat je gastkosten op jaarbasis wel 6% lager zijn! Je hoeft natuurlijk geen kou te lijden, maar waar je eerst in je t-shirt en op blote voeten door het huis liep ben je nu met een lekkere trui en warme pantoffels véél goedkoper uit. In een goed geïsoleerd huis verstook je in de winter dagelijks zo’n 4m3 gas voor de verwarming. Bij oudere huizen is dat nog meer vanwege de minder goede isolatie. Het isoleren van je huis is een investering, maar daar krijg je wel comfort voor terug en het belangrijkste: je bespaart hiermee direct op je gaskosten!
Bespaartip 2
Met de eco-stand van je cv bespaar je op gas
De ketel van je centrale verwarming heeft naast de normale stand ook een eco-stand. Zorg dat je die aanzet, dat scheelt per jaar aardig wat gas. In de normale stand houdt de ketel altijd wat water warm, daardoor heb je snel warm water. Je verbruikt dan wel meer water doordat je even moet wachten voordat het water de juiste temperatuur heeft.
Bespaartip 3
Zet de temperatuur van je cv-ketel lager
Ook de temperatuur van de CV-ketel kun je lager zetten. Meestal staat die op 80 graden. Maar op 60 graden verwarmt die je huis ook prima en bespaar je gas! Zet hem niet lager dan 60 graden in verband met bacteriën in de waterleiding.
Bespaartip 4
Laat je woning niet te veel afkoelen
Laat de isolatie van je woning te wensen over, zorg dan dat het niet té veel afkoelt doordat je de verwarming laag zet. De besparing weegt namelijk niet op tegen de energie die het kost om je woning weer op temperatuur te krijgen. Dat geldt zeker ook voor vloerverwarming, als de vloer te veel afkoelt, duurt het lang voordat de temperatuur weer comfortabel is.
Bespaartip 5
Gas besparen door alleen de ruimte waar je bent te verwarmen
Verdeel je huis in verschillende afgesloten ruimtes, als dat kan. Op die manier verwarm je efficiënt de plek waar je verblijft. Of dat nou je werkkamer, slaapkamer of keuken is. Het is zonde om je hele huis te verwarmen terwijl je maar een klein deel gebruikt. Met een mooi woord heet dat 'compartimenteren'.
Bespaartip 6
Profiteer van de zon
Als de zon schijnt, doe dan je gordijnen open. Dan verwarmt de zon je huis. Daar heb je tot in de avond plezier van. Als je huis redelijk goed is geïsoleerd, tenminste. Vergeet op zo’n moment ook niet je huis te luchten. Doe je ramen en gordijnen wel op tijd dicht. Zo hou je de warmte in huis. Sluit ook 's avonds je gordijnen in de huiskamer, ook dat scheelt.
Bespaartip 7
Gas besparen door de cv-ketel en radiatoren te ontluchten
Als je de cv-ketel ontlucht, werkt die zuiniger. Als er lucht in de leidingen zit, maakt dat doorstromen van water naar en in de radiator moeilijk of onmogelijk. De verwarming moet harder werken om warm te worden, wat voor aardig wat (onnodig) gasverbruik kan zorgen. Ontlucht de radiatoren ook, ze geven dan meer warmte af.
Besparen op douchen of wassen
Bespaartip 8
Bespaar gas door kort(er) douchen
Douch je graag warm en lekker lang? Dan ben je met een douchbeurt van een half uur ongeveer 1 kuub gas kwijt. Datzelfde geldt overigens voor het laten vollopen van het bad. Je ligt er weliswaar misschien wat langer in, maar het duurt net zo lang om het te vullen. Als een huishouden van 4 personen elke dag zo uitgebreid baddert, lopen de kosten aardig op. De geschatte besparing die je hebt als je niet langer dan 5 minuten doucht, is zo’n 140 euro per jaar
Bespaartip 9
Besparen op gas en water door je douchebeurt te timen
De timer op je mobiel, een eierwekker of een zandloper: iedere herinnering aan de ‘5-minuten-regel’ is winst. Zeker bij berucht langdouchende pubers. Korter mag natuurlijk ook.
Bespaartip 10
Douche minder warm
Behalve korter, kan je simpel besparen door minder warm te douchen. Daarmee bespaar je water en gas, én het is nog beter voor je huid ook.
Bespaartip 11
Nat scheren
Voor zowel de heren als dames die zich 'nat scheren'; gebruik niet minutenlang warm stromend water, maar gebruik water uit de waterkoker.
Besparen met koelen en vriezen
Bespaartip 12
Plaats je koelkast en vriezer goed
Een koelkast naast het fornuis moet hard werken om de juiste temperatuur te houden. Als dat kan, zorg dan dat een koelkast of vriezer niet op een warme plek staat. Zorg ook dat het apparaat niet strak tegen de muur aan staat, maar een beetje ervan af. Daardoor kan de koelkast of vriezer beter koelen.
Bespaartip 13
Zet koelkast en vriezer waterpas
Check simpel of het apparaat netjes waterpas staat. Als dat niet zo is, kan het namelijk zijn dat de deur niet goed sluit. Dat kost een hoop stroom om toch te koelen.
Bespaartip 14
Laat eten afkoelen
Pannetje soep gemaakt? Als je dat in koelkast wil bewaren, laat het dan eerst goed afkoelen. Dat geldt natuurlijk voor alle warme producten. Als je die warm in de koelkast zet, moet de koelkast hard werken om de temperatuur omlaag te krijgen. Dat kost je een hoop stroom!
Bespaartip 15
Gebruik de kou van bevroren producten
Haal je iets uit de vriezer om te laten ontdooien? Leg het dan in je koelkast. Daar werkt het als koelelement, zodat je koelkast het makkelijk heeft. Terwijl je product tóch ontdooit. Dat scheelt stroom.
Bespaartip 16
Reinig je koelkast en vriezer
Houd je koelkast en vriezer goed schoon, dat scheelt een hoop verbruik. Zorg dat je ook aan de achterzijde van het apparaat goed schoonmaakt, zodat efficiënt koelen mogelijk is. Controleer de sluitrubbers bij de deuren. Als die vies zijn, sluit de deur niet goed en verbruikt het apparaat meer.
Bespaartip 17
Controleer de temperatuur van de koelkast/vriezer
Je koelkast hoeft niet ijs- en ijskoud te staan. Volgens het Voedingscentrum is een temperatuur van 4 graden Celsius ideaal om producten lang houdbaar te houden. Als je de koelkast niet kouder zet dan dat, scheelt dat je stroom. De temperatuur van je vriezer hoeft maximaal -18 graden Celsius te zijn, niet kouder dan dat.
Bespaartip 18
Zorg voor een volle koelkast
Een volle koelkast koelt makkelijker en sneller af en blijft op temperatuur. Een handige en voordelige manier om je koelkast goed gevuld te krijgen, is flessen met water vullen en die in je koelkast zetten. Bijkomend voordeel is dat je áltijd een koel glaasje water kan pakken.
Bespaartip 19
Sluit direct de koelkast- en vriezerdeur
Als je iets uit de koelkast pakt, laat de deur dan niet even openstaan. Dat zorgt ervoor dat de koelkast namelijk direct in temperatuur stijgt en weer hard moet werken om te koelen. Datzelfde geldt natuurlijk voor de vriezer.
Lees meer over het stroomverbruik van een koelkast
Besparen met afwassen
Bespaartip 20
Zet je vaatwasser op de eco-stand
Je vaatwasser heeft een eco-stand, die verbruikt minder stroom en water. En je vaat komt óók gewoon schoon uit de machine. Het eco-programma kan wat langer duren, maar je bespaart er wel veel stroom mee.
Bespaartip 21
Ruim je vaatwasser goed in
Zorg dat je geen halfvolle vaatwasser laat draaien. Of kies in zo’n geval een programma voor halve belading, als de vaatwasser dat heeft. Als je vaatwasmachine efficiënt gebruikt (dus altijd vol laat draaien), benut je de capaciteit en het bijbehorende verbruik op de beste manier.
Bespaartip 22
Plan het gebruik van je vaatwasser (dynamische tip!)
Moderne vaatwassers hebben een timer, die kan je handmatig of via een app instellen op de tijd dat een laag stroomtarief geldt. Dat scheelt je geen weliswaar geen energie, maar wel energiekosten. Met de uurtarieven van een dynamisch energiecontract is de besparing het grootst.
Bespaartip 23
Afwassen met de hand
De grootste besparing op afwassen behaal je door met de hand af te wassen. Kan zelfs een ontspannend werken, maar moet je natuurlijk maar net zin in hebben. En tijd is ook geld.
Lees meer over het stroomverbruik van een vaatwasser
Energie besparen met koken
Bespaartip 24
Een afkoelende oven verwarmt je huis
Veel (gas)ovens moeten na gebruik afkoelen. Soms helpt warmte-afzuiging met een ventilatortje daarbij. Je kan je over daarbij helpen door die even op te laten staan. In de winter is een mooie bijkomstigheid.
Lees meer over het stroomverbruik van een oven
Bespaartip 25
Zet de afzuigkap uit
Klaar met koken? Zet de afzuigkap dan meteen uit. Die zuigt namelijk ook warmte weg en voert die af naar buiten. Daarnaast verbruikt de afzuigkap natuurlijk zelf ook stroom. Dus geen eten meer op het fornuis, dan afzuigkap uitzetten. Voor de etensluchten kun je ook een geurkaarsje branden.
Bespaartip 26
Gebruik de juiste pannen
Of het nou voor een gebakken ei is of een pan sperzieboontjes: zorg dat je de juiste maat pan gebruikt. Als je een ei bakt met de grootste maat koekenpan, verwarm je wel de hele pan terwijl je een klein deel gebruikt. Zonde van de stroom of het gas. Datzelfde geldt voor water koken: kijk goed of je niet te veel water kookt. Dat scheelt je ongemerkt een hoop elektriciteit of gas per jaar.
Bespaartip 27
Gas besparen door het fornuis eerder uit te zetten
Je (gas)fornuis of kookplaat blijft nog vrij lang heet. Door je maaltijd op de restwarmte nog even door te laten pruttelen bespaar je dagelijks op gas of stroom.
Bespaartip 28
Gebruik een waterkoker
Voordat je het water in de pan giet, kook het dan eerst met de waterkoker. Op deze manier gas besparen kan ook met een Quooker, maar die is waarschijnlijk net iets minder zuinig omdat deze de hele dag het water op temperatuur moet houden. Maar in beide gevallen geldt: je hebt minder gas nodig om het eten te bereiden.
Besparen met wassen en drogen
Bespaartip 29
Was drogen? Goed centrifugeren
Als je de wasdroger gebruikt, zorg dan dat de was in de wasmachine goed centrifugeert. Dat kost natuurlijk ook stroom, maar in totaal bespaar je elektriciteit door het de wasdroger iets makkelijker te maken.
Bespaartip 30
Draai alleen volle wasmachine
Zorg dat je altijd een volle wasmachine hebt, zodat je geen halve wassen hoeft te draaien. Hoewel je minder verbruikt als je instelt dat je een kleine was draait, verbruik je meestal toch meer met twee kleine wassen tegenover één volle trommel. Doe je wasmachine ook weer niet té vol, dan wordt je wasgoed niet schoon.
Bespaartip 31
Was op het ecoprogramma of op een lagere temperatuur
Gebruik het zuinige ecoprogramma van je wasmachine, daarmee bespaar je stroom en water. De meeste wasmachines hebben zo’n eco- of spaarstand. De wasbeurt duurt hierdoor vaak langer maar vraagt minder warm water en daarmee minder energie.
Ook wassen op een lagere temperatuur helpt je energie te besparen. Zou je op 40 graden wassen, probeer het dan eens op 30 graden. Of de was die je op 60 graden draait op 40 graden. Dat scheelt je een boel energie terwijl je wasgoed ook gewoon schoon wordt!
Bespaartip 32
Centrifugeer was die in de droger moet
Heb je een droogwas, dan kan je die het best op hoge stand centrifugeren in de wasmachine. Je verbruikt dan wel meer stroom in het wasprogramma, dat weegt wel op tegen de besparing die je doet bij het drogen van de was.
Bespaartip 33
Was tijdens laag stroomtarief (dynamische tip!)
Modernere wasmachines hebben een timer, daarmee kan je instellen dat je wast op momenten dat de stroomprijs het laagst is. Bijvoorbeeld in de avond of midden op de dag. Je verbruikt dezelfde hoeveelheid stroom, maar dat scheelt je wel euro’s. Met de uurtarieven van een dynamisch energiecontract is de besparing het grootst.
Bespaartip 34
Gebruik de timer van de wasdroger (dynamische tip!)
Ook moderne wasdrogers hebben een timerfunctie waarmee je in kan stellen dat het apparaat inschakelt op het moment dat de stroomprijs gunstig is. Als je in de voordelige uren de wasdroger laat draaien, scheelt je dat per jaar wel tientallen euro's. Met de uurtarieven van een dynamisch energiecontract is de besparing het grootst. Het klassieke wasrek is natuurlijk nog voordeliger. Goed voor de luchtvochtigheid in huis ook!
Lees meer over het stroomverbruik van een wasmachine en het stroomverbruik van een droger
Besparen met het opladen van een elektrische auto en fiets
Bespaartip 35
Elektrische auto Slim laden (dynamische tip!)
Rijd je al elektrisch? Dan is thuis opladen bijna altijd voordeliger dan bij een publieke laadpaal, maar ook op thuisladen kun je nog flink extra besparen. Met de gratis ANWB Slim Laden App laad je automatisch op wanneer de stroom het groenst én voordeligst is. Het enige dat je zelf nog hoeft te doen is de laakabel inpluggen. Dat kan zowel bij een stopcontact als een eigen laadpaal. Met de uurtarieven van een dynamisch energiecontract is de besparing het grootst.
Bespaartip 36
Elektrische fiets opladen wanneer de stroomprijzen het laagst zijn (dynamische tip!)
Een elektrische fiets is in stroomverbruik al gauw 25 keer zuiniger dan een elektrische auto. Maar als je deze ook nog eens oplaadt tijdens de uren waarop de (dynamische) stroomprijzen laag of zelfs negatief zijn bespaar je maximaal!
Algemeen
Bespaartip 37
Zorg dat je de stroomslurpers kent
Ieder huishouden heeft ze: energieslurpers. Gulzige stroomverbruikers die ongemerkt flink wat kWh’s per jaar lusten. We hebben ze al eens voor je op een rijtje gezet. Wees je ervan bewust welke apparaten dat zijn, dan kun er ervoor zorgen dat ze zo zuinig mogelijk zijn. Of ze natuurlijk gewoon vervangen.
Bespaartip 38
Wees je bewust van sluipverbruik
Eigenlijk is er bijna altijd sluipverbruik van stroom én gas in je huis. Zonde, want je verbruikt niet actief stroom of gas, maar betaalt er wel voor. We leggen je uit hoe je kan zien of er sluipverbruik is, welke apparatuur dat kan zijn én natuurlijk wat je ertegen kan doen. Sluipverbruik tegengaan, kan je per jaar een hoop kWh’s en kubieke meters gas schelen.
Bespaartip 39
Open deuren: doe ze dicht!
Letterlijk en figuurlijk een open deur. Die van de koelkast- en vriezer hebben we al genoemd. Het maakt niet uit in welke ruimte je bent, maar doe altijd de deur achter je dicht om te besparen op gas en stroom.
Bespaartip 40
Verlichting uit
Je hoeft natuurlijk niet in het donker te gaan zitten, maar ook weer niet al het licht hoeft aan. Zeker niet in de ruimtes in het huis waar op dat moment ook niemand is. Alle beetjes helpen!
B. Energie besparen met beperkte investering
Bekijk hoe je met een kleine investering energie kan besparen. Dat gaat meestal om euro’s of tientjeswerk. De besparing op je energie is groter, zeker als je die voor meerdere jaren berekent. Het gaat dus om kleine aanpassingen in huis.
Bespaartip 41
Installeer een thermostaatkraan
Met een thermostaatkraan in plaats van een normale mengkraan heeft de douche snel de goede temperatuur en blijft die ook. Thermostaatkranen zijn er in soorten en maten, van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Je bespaart gas én water, dat kan wel duizend liter per jaar zijn.
Bespaartip 42
Andere douchekop
Controleer of je een water- of energiebesparende douchekop hebt. Die laat namelijk minder water door, dat zorgt voor een besparing. Voor een kleinere hoeveelheid warm water hoeft de ketel vervolgens minder hard te werken om het water op temperatuur te krijgen. Op het type besparende douchekop (die zijn er al vanaf zo’n 15 euro) zie je hoeveel water per minuut wordt doorgelaten. Een zuinigere douchekop kan je jaarlijks wel 100 euro schelen.
Bespaartip 43
Bespaar op je gaskosten door goed te isoleren
Inderdaad, dit klinkt als een open deur. Maar toch kan je vaak nog slimme en goedkope isolatie toepassen. Denk aan een simpele brievenbusborstel en -klep. Een tochtgordijn voor de voordeur of in het trapgat. Isolatieband in de kieren van ramen en deuren. Hoe meer warme lucht je in huis houdt, hoe makkelijker het warm wordt en blijft. Zorg natuurlijk wél voor voldoende ventilatie.
Bespaartip 44
Isoleer bij verwarmingsbuizen en radiatoren
Een andere maatregel is verwarmingsleidingen isoleren. Dat kan met buizen van kunststofschuim: die schuif je zo over je cv-leidingen heen. Zo verliezen ze geen warmte. Doe dit alleen bij leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen. Zoals een zolder of kruipruimte.
Bespaartip 45
Sluipverbruik voorkomen
Koop een slim stopcontact tegen sluipverbruik. Die kan je met een timer uitschakelen, sommige soorten zijn zelfs op afstand te bedienen via een app. We hebben al voor je op een rijtje gezet, wat je kan doen tegen sluipverbruik.
Bespaartip 46
Gebruik ledlampen
Ledlampen zijn zuiniger dan andere lampen. Ze verbruiken tot 90% minder stroom dan gloei- of hallogeenlampen en gaan wel 30 tot 50 keer langer mee. Zo bespaar je energie.
C. Energie besparen met een grote investering
Investeer je veel, dan kan je meestal ook veel besparen. Bekijk wat een grote investering vraagt en welke mogelijkheden daarvoor zijn. Natuurlijk een onderwerp waar je niet over één nacht ijs gaat, maar goed nadenkt over de verschillende keuzes die je kan maken.
Bespaartip 47
Installeer zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Hoewel de salderingsregeling vanaf 2027 stopt, kun je met terugleveren en het direct verbruiken van je eigen opwek behoorlijk besparen op je energierekening.
Heb je nog geen zonnepanelen? Doe dan gratis een dakscan met één van onze ANWB Zon Experts
Bespaartip 48
Benut een thuisbatterij (gecombineerd met zonnepanelen)
De naam zegt het al: een thuisbatterij is eigenlijk een grote oplaadbare batterij voor je huishouden. Bijvoorbeeld om op te laden met stroom van je zonnepanelen. Ook als de salderingsregeling langzaam verdwijnt, heb je dan profijt van opgewekte stroom doordat je de thuisbatterij op kan laden.
Sommige elektrische auto’s werken ook als thuisbatterij. Je gebruikt dan de accu van de auto om opgewekte zonnestroom in op te slaan, die je later weer gebruikt.
Lees meer over thuisbatterijen
Bespaartip 49
Schaf een warmtepomp aan
Warmtepompen zijn er in allerlei soorten en maten. Voor oudere huizen is meestal alleen de hybride warmtepomp geschikt. Dat is een behoorlijke investering. We hebben voor je op een rij gezet welke soorten warmtepompen er zijn. Wat de kosten daarvan ongeveer zijn. En wat de voor- en nadelen zijn.
Bespaartip 50
Zorg voor goede isolatie
Als je een stap verder wil gaan dan isoleren met tochtstrips, een brievenbusborstel of gordijnen, is dat een grote investering. Denk aan moderne dak- en vloerisolatie, extra isoleren van bijvoorbeeld een spouwmuur. Of het plaatsen van modern isolerend dubbel glas.
Besparen met ANWB Energie
Met een dynamisch energiecontract van ANWB Energie betaal je de inkoopprijs voor energie. Zonder winstmarges bovenop het tarief. De afgelopen jaren lag het tarief 85% van de tijd ónder het gemiddelde vaste tarief. Ook toen de energieprijzen zo enorm stegen.
Bedenk dat een dynamisch energiecontract je meer mogelijkheden om te besparen geeft. Je verbruikt misschien niet minder, maar kan wel rekening houden met de goedkoopste uurtarieven. Dan bespaar je meer dan bij een vast of variabel contract.
Deel deze pagina