Naar artikel

Private lease: 6x goedkoper dan kopen

Hoe is dat mogelijk?

Als er in gezelschappen over private lease wordt gesproken zijn de meningen verdeeld: ‘een leasemaatschappij moet er toch ook aan verdienen?’, ‘private lease is gewoon een lening’ en ‘te mooi om waar te zijn’ hoor je met enige regelmaat voorbijkomen. Toch is private lease in veel gevallen goedkoper dan het kopen van een (nieuwe) auto. Het sleutelwoord? Schaalvoordeel. Zes redenen waarom leasen goedkoper kan zijn dan zelf kopen.

1.    Aanschafprijs

Leasemaatschappijen nemen op grote schaal auto’s af. Waar een consument één auto afneemt, gaat het bij leasemaatschappijen om enkele honderden auto’s tegelijk. Dat zorgt wat betreft de aanschafprijs voor enorm schaalvoordeel dat je als particulier, hoe goed je ook kunt onderhandelen, niet voor elkaar kunt krijgen.

Leasemaatschappijen fungeren bovendien als een soort van bank. Zij kunnen gebruikmaken van gunstigere rentetarieven dan wanneer je zelf een financiering afsluit om een auto te kopen. Ook dit draagt bij aan lagere kosten in waardevermindering en rente en dus een lager leasetarief.

2.    Verzekering

De verzekeringspremie heeft ook te maken met schaalvoordeel, want als een leasemaatschappij honderden auto’s onderbrengt bij een verzekeraar, komt dit de premie ten goede. Vaak heeft een leasemaatschappij ook een eigen verzekeringstak. Daarnaast dekken ze het casco risico (het allrisk deel) zelf af. Dat maakt de verzekeringskosten aanzienlijk lager.

3.    Onderhoud

Een leasemaatschappij heeft met diverse onderhoudspartijen een landelijk dekkend onderhoudsnetwerk. Daarmee worden afspraken gemaakt over de tarieven. Omdat het om grote aantallen gaat die zij daarheen sturen voor onderhoud, kunnen ook hier heel scherpe tarieven voor worden afgesproken. Dat zijn niet de tarieven die je zelf gewend bent om te betalen bij een onderhoudsbeurt.

4.    Reparatie

Waar reparatie bij een particulier per mankement of schadegeval bekeken zal moeten worden, weet de leasemaatschappij al op voorhand wat de kosten zullen zijn. Omdat ze ook voor reparatie en schadeherstel grote aantallen auto’s richting hun netwerk brengen, zijn ze in de positie om gunstigere condities overeen te komen dan als individuele particulier mogelijk is.

Bovendien kan een leasemaatschappij op basis van haar ervaringen in de zakelijke leasemarkt goed inschatten hoe groot de kans op eventuele reparaties en schadeherstel is.

5.    Motorrijtuigenbelasting 

Doordat alle leasemaatschappijen statutair gevestigd zijn in Noord-Holland, betalen zij ook de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) die bij deze provincie hoort. Die is toevalligerwijs in Noord-Holland het voordeligst. Tenzij je zelf in Noord-Holland woont, kom je niet in aanmerking voor dat tarief.

6.    Verkoopwaarde

Aan het einde van de lease moet de auto worden verkocht en ook dat kan een leasemaatschappij veel beter dan de particulier. Ze stoten de auto door naar de handel of verkopen hem zelf in een van hun occasioncentra. Dit doen ze voor een betere prijs en het gaat met veel minder gedoe dan wanneer je zelf je auto in zou ruilen of verkopen.

Conclusie

Al met al ben je met private lease in vergelijking met het kopen van een nieuwe auto in veel gevallen goedkoper uit, zelfs als je een occasion zou kopen. En ja, een leasemaatschappij verdient hier natuurlijk ook aan, maar zolang je als automobilist goedkoper uit bent, is private lease een heel interessante manier om een gloednieuwe auto rijden zonder je spaargeld stuk te slaan of te lenen.

Meer informatie en zelf berekenen:

Een auto kopen of private leasen, wat is goedkoper?

Terug naar overzicht Private lease

Vanaf259,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Hyundai i10.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Shop alles voor je auto 

Van ijskrabber, sneeuwkettingen tot veiligheidshesje of fietsendrager en nog veel meer! Shop hier alles voor in en op je auto!