Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Goedkope energie, zonder overstappen

Zo maak je de juiste afweging voor ‘n goedkope energieleverancier

Speur jij online naar goedkopere energieleveranciers? Ben jij het type dat áltijd de goedkoopste tarieven van gas en stroom zoekt? Of hoor je bij de groep die wel goedkopere energie wil, maar waar het er niet van komt? Voor die mensen bestaat iets handigs: goedkope energie zónder overstappen. Nou ja, één keertje dan.

Verdiep je in het tarief

Je loopt de kans dat die goedkope energietarieven niet zo voordelig zijn als ze misschien lijken. Bijvoorbeeld door het verrekenen van een welkomstbonus in die voordelige stroom- en gastarieven van een vast of variabel energiecontract. Je krijgt die bonus bijvoorbeeld als je een jaar klant blijft. In het jaar daarna geldt die welkomstbonus niet meer. Als je dan naar je energietarief kijkt, is die leverancier misschien níet meer de goedkoopste.

Uitgaan van toekomstige goedkope inkoopprijzen is een andere valkuil. Recent gingen meerdere energieleveranciers daardoor failliet. Ze gokten erop dat ze goedkoper energie in konden kopen dan het vaste tarief voor hun klanten. Het omgekeerde bleek waar, de prijzen stegen juist. Goedkoop werd duurkoop, omdat voormalige klanten van een failliete leverancier vervolgens met torenhoge tarieven werden geconfronteerd bij de maatschappij die de levering overnam.

Een hekel aan overstappen

Wat je zelf misschien vindt, weet een energieleverancier ook: overstappen is gedoe. Er zijn weinig mensen die dat voor hun lol doen. Als een goedkope energieleverancier je lokt met voordelige energietarieven ben je binnen. Als later de tarieven voor een kuub gas of kWh stroom weer stijgen, stappen weinig mensen over. De grootste groep blijft.

Het kan daardoor voor een energieleverancier zelfs lonen om een jaar verlies te lijden op een nieuw contract. Dat wordt door de groep klanten die niet wéér overstapt wel goedgemaakt.

Aanbiedingen per telefoon

Zwicht niet voor dringende, dwingende of de állergoedkoopste aanbiedingen per telefoon. Met telefonische verkoop wordt soms misbruik gemaakt van de huidige situatie. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je een contract beslist móet vastzetten, omdat je anders de hoofdprijs betaalt. Zorg dat je altijd goed weet wat álle voorwaarden zijn.

Ken je ANWB Energie?

We moeten de elektrische auto, onze nieuwe grootste energieverbruiker, slim gaan opladen. Daarom biedt de ANWB ook energie aan. We schermen niet met de loze belofte dat we altijd de allergoedkoopste energieleverancier zijn. We zijn transparant en bieden je eerlijke tarieven.

Bij ANWB Energie is de prijs namelijk dynamisch. Jij betaalt de inkoopprijs voor elektriciteit en gas die de ANWB zelf ook betaalt op de groothandelsmarkt, waar alle leveranciers inkopen voor hun klanten. Zónder winstmarge. Soms ligt het dynamische tarief even hoger, maar gemiddeld pakt dat over de jaren goedkoper uit dan het vaste tarief dat traditionele energiemaatschappijen rekenen. Lees hoe dat werkt en hoe wij dan ons geld verdienen.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!