Naar artikel

Hypermilen? Zo doe je dat!

10 tips om op z’n zuinigst te rijden

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen: hypermilen. Maar wat is het precies en wat levert het je op? Hypermilen is niets anders dan het maximale uit je druppel brandstof of stroom halen. En dit is hoe je dat doet.

Dit is hypermilen

De hoge brandstof- en energieprijzen vragen om meer creativiteit in zuiniger rijden. Hypermilen is zo’n creatieve oplossing, het komt uit Amerika en kan je echt geld schelen. Hoe doe je dat? Het draait vooral om efficiënt rijden. Dus: zo min mogelijk schakelen en afremmen, en je snelheid behouden. Dit kun je bijvoorbeeld doen om pas de weg op te gaan als het minder druk is. Maar er zijn nog meer efficiënte tips.

Hypermilen doe je zo, 10 tips

  1. Zorg dat je banden altijd de juiste spanning hebben en je auto netjes zijn beurtjes krijgt.
  2. Haal alle overbodige spullen uit je auto. Hiermee bespaar je gewicht.
  3. Parkeren als hypermiler? Als het koud is, zet je de auto vol in de zon, scheelt verwarming. En bij de warmte parkeer je ‘m in de schaduw. Scheelt airco. Parkeer je op een heuvel? Altijd met de neus naar beneden, kun je mooi uitrollen. Doe dit overigens wel gecontroleerd. Parkeer anders niet op een heuvel.
  4. Houd je aan de minimale snelheid, zet je cruise control aan. Kijk vooruit, houd afstand en anticipeer op tijd op je andere weggebruikers zodat je minder remt (one pedal driving).
  5. Pak vaker de fiets of ga wandelen en laat de auto staan. Inkoppertje misschien, maar ga maar eens na welke korte ritjes je kunt vervangen door de fiets of lopend. Toch met de auto? Combineer boodschappen, een auto is veel zuiniger wanneer de motor warm is.
  6. Plan je route vooraf. Zo kun je files, omrijden et cetera vermijden. In de Onderweg App kun je je route goed plannen.
  7. Maak gebruik van de P+R-locaties aan de rand van de steden, want rijden in de stad zorgt voor een hoog energieverbruik.
  8. Gebruik de start-stop. Heb je die niet in je auto? Zet de motor dan uit als het kan.
  9. Bij warm weer kun je het beste de airconditioning op recirculatie zetten. Hoeft de auto minder hard te werken om de buitenlucht te koelen. En zet je ramen open als je een warme auto ingaat, dan kan de ergste warmte eerst ontsnappen.
  10. Pas de techniek van het pulseren en het glijden toe. Hoe je dat doet? Trek normaal op en schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. Zo ga je nooit boven de 2.500 toeren. Ben je op snelheid? Rol uit tot de snelheid met 10 kilometer per uur gezakt is.

Hypermilen is bijna een sport en leuk om te doen. De algemene tip is: Rijd vlot met het verkeer mee, dus niet te diep het gaspedaal intrappen en probeer zo min mogelijk te remmen. Laten uitrollen als het kan en het liefst in zijn vrij (denk aan heuvels). Maar rol je uit voor een rood stoplicht, doe dit dan altijd in z'n eerste versnelling. Zo verbruik je geen brandstof. Dat is even wennen, maar daar bespaar je echt mee.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 10% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?