Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hypermilen? Zo doe je dat!

10 tips om op z’n zuinigst te rijden

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen: hypermilen. Maar wat is het precies en wat levert het je op? Hypermilen is niets anders dan het maximale uit je druppel brandstof of stroom halen. En dit is hoe je dat doet.

Dit is hypermilen

De hoge brandstof- en energieprijzen vragen om meer creativiteit in zuiniger rijden. Hypermilen is zo’n creatieve oplossing, het komt uit Amerika en kan je echt geld schelen. Hoe doe je dat? Het draait vooral om efficiënt rijden. Dus: zo min mogelijk schakelen en afremmen, en je snelheid behouden. Dit kun je bijvoorbeeld doen om pas de weg op te gaan als het minder druk is. Maar er zijn nog meer efficiënte tips.

Hypermilen: tips

  1. Zorg dat je banden altijd de juiste spanning hebben. Dit is goed voor een optimale rolweerstand. Hoe gemakkelijker de auto ‘doorrolt’, hoe minder brandstof je verbruikt.
  2. Schakel op tijd op, bij voorkeur onder de 2.000 toeren per minuut. 
  3. Rol je uit voor een rood stoplicht, doe dit dan altijd in z'n eerste versnelling. Zo verbruik je geen brandstof. 
  4. Haal alle overbodige spullen uit je auto. Hiermee bespaar je gewicht. Elke 100 kilo aan gewicht staat al snel voor 0,3 liter brandstof meerverbruik per 100 kilometer.*
  5. Blijf niet onnodig rondrijden met een dakkoffer of fietsendrager op je auto. Het gewicht hiervan zorgt voor extra verbruik.
  6. Is het warm als je de auto instapt? Zet niet gelijk de airco aan op de hoogste stand, maar zet eerst even je ramen open. Zo kan de ergste warmte ontsnappen en hoeft de airco daarna minder hard te werken. Het gebruik van de airco zorgt namelijk voor een hoger brandstofverbruik. Extra tip: probeer in de schaduw te parkeren, dan wordt je auto minder warm.
  7. Houd je aan de minimale snelheid en zet je cruise control aan. Kijk vooruit, houd afstand en anticipeer op andere weggebruikers zodat je minder remt (one pedal driving).
  8. Pak vaker de fiets of ga wandelen en laat de auto staan. Inkoppertje misschien, maar ga maar eens na welke korte ritjes je kunt vervangen door de fiets of lopend. Toch met de auto? Combineer ritjes, zodat je de auto gebruikt als de motor warm is. Dan verbruikt 'ie namelijk minder brandstof.
  9. Plan je route vooraf. Zo kun je druktes en omleidingen vermijden. In de Onderweg app kun je je route goed plannen.
  10. Gebruik de start-stopfunctie of zet de motor uit als het kan. Bijvoorbeeld als je voor een open brug staat.

*Cijfers ADAC

Speciaal voor jou geselecteerd

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!