Zo bereken je een eenvoudig de brandstofkosten

Stel, je gaat met een paar vrienden met de auto van Zaandam naar Utrecht en hebt afgesproken om de brandstofkosten te delen. Dan kun je dat doen door achteraf te tanken en op basis daarvan het brandstofverbruik en de brandstofkosten te berekenen, maar het kan ook met de routeplanner van de ANWB. Daarmee bereken je ook de kosten van tol in het buitenland.

Brandstofkosten berekenen is simpel

Samen reizen levert voor iedereen een beetje voordeel op. De brandstofkosten berekenen kun je heel simpel op de achterkant van een bierviltje doen, het is geen hogere wiskunde. Als je de afstand weet of via een navigatieapp opzoekt en je weet wat het gemiddelde brandstofverbruik van je auto is, dan is het niet zo moeilijk om op basis van de literprijs de brandstofkosten te berekenen.

Alleen brandstofkosten berekenen of de totale autokosten?

Bij het factureren van je reiskosten aan je werkgever of opdrachtgever, ga je uit van een vaste prijs per kilometer en dat is vaak 19 cent per kilometer. Verbruikt je auto 6,7 l/100 kilometer (dat is 1 op 14,9), dan is die vergoeding genoeg om de brandstofkosten te betalen. Bij een literprijs van € 2,23 ben je dan ongeveer € 15  kwijt per 100 km, terwijl je voor diezelfde afstand dus € 19 kunt declareren. In plaats van brandstofkosten te berekenen aan vrienden of familie, zou je dus ook met een vaste kilometerprijs kunnen werken.

Hoe bereken je het brandstofverbruik?

Over het exacte brandstofverbruik van een auto is veel te doen. We weten allemaal dat de mooie cijfers uit de folder niet stroken met het brandstofverbruik van alledag. De autofabrikant werkt met de zogeheten WLTP cijfers. Dat verbruik is tot stand gekomen via een uitgekiende testcyclus die door een onafhankelijke instantie is gereden. Dan is er nog de boordcomputer in de auto, die bij het ene merk nauwkeuriger is dan bij het andere. Het beste is, om bij de tankbeurt de kilometerstand te noteren of de dagteller op nul te zetten. Na de volgende tankbeurt deel je het aantal kilometers door de hoeveelheid getankte liters. Doe dat een paar keer en je weet vrij precies wat het brandstofverbruik is.

Reiskosten elektrische auto berekenen

We hebben het tot nu toe steeds over brandstof, maar er is natuurlijk ook nog de elektrische auto. In dat geval kijk je naar het verbruik in kWh/100 kilometer. En dan hangen de kosten sterk af van waar je de auto oplaadt en welke laadpas of app je gebruikt. Bij een snellader langs de snelweg is opladen veel duurder dan bij een gewone laadpaal in de stad. Thuis opladen is nog voordeliger, helemaal wanneer je zonnepanelen op het dak hebt. De kosten van een rit met een elektrische auto zijn dus alleen maar te bepalen als je precies weet hoeveel je per kWh hebt betaald.

Hier lees je er meer over.

Brandstofkosten berekenen met de ANWB Routeplanner

Op de website van de ANWB vind je een bijzonder handige routeplanner die meteen de brandstofkosten berekent. Simpelweg de bestemming invoeren en het gemiddelde verbruik van de auto waarmee je de reis gaat afleggen. Dan zie je meteen wat de brandstofkosten zijn, plus de lengte en duur van de trip. Deze ANWB Routeplanner wordt inmiddels veel gebruikt om brandstofkosten te berekenen. Kies je voor een bestemming in het buitenland, dan laat de routeplanner naast de brandstofkosten ook de tolkosten zien. Je vindt ‘m hier:

ANWB Routeplanner