Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo bereken je eenvoudig de brandstofkosten

Stel, je gaat met een paar vrienden met de auto van Zaandam naar Utrecht en hebt afgesproken om de brandstofkosten te delen. Hoe bereken je die kosten dan? ANWB helpt je diesel-, LPG- of benzinekosten berekenen.

Brandstofkosten berekenen met de ANWB Routeplanner

De makkelijkste manier om de brandstofkosten te berekenen, is met de ANWB Routeplanner. Voer je route en het gemiddelde verbruik van je auto in en dan zie je - naast alle gebruikelijk route-info - meteen wat de brandstofkosten zijn voor de rit. Kies je voor een bestemming in het buitenland, dan laat de routeplanner bovendien de tolkosten zien. Handig! Je vindt ‘m hier:

Goedkoop tanken

Ontdek de laagste brandstofprijzen bij jou in de buurt en onderweg in heel Europa met de gratis ANWB Onderweg app. De app toont alle tankstations in Nederland en Europa, met de actuele brandstofprijzen:

Handmatig brandstofkosten berekenen

Liever handmatig de brandstofkosten berekenen? Ook dat is eigenlijk heel eenvoudig. Als je de afstand weet - of via een navigatieapp opzoekt - en je kent het gemiddelde brandstofverbruik van je auto, dan is het niet zo moeilijk om op basis van de literprijs de brandstofkosten te berekenen.

Neem bijvoorbeeld de reis van Zaandam naar Utrecht, een afstand van 60 kilometer. Stel dat je auto een verbruik heeft van 1 liter op 15 km en de Euro 95 kost € 2,11* per liter. Dan ziet de rekensom er als volgt uit:

Eerst deel je de afstand door het verbruik per kilometer. Deze uitkomst vermenigvuldig je met de brandstofprijs en dat levert de totale kosten per rit op. In cijfers:

60:15 = 4 liter verbruikte brandstof. Dit vermenigvuldig je met de literprijs, € 2,11 in ons geval. Dan kom je uit op € 8,44 aan brandstofkosten.

Het verbruik van je auto kun je ondere andere terugvinden in de technische gegevens, bijvoorbeeld door je auto op te zoeken op onze Test & Specificatie-pagina's. Daar zie je naast het door de fabrikant opgegeven verbruik ook een door de ANWB vastgesteld praktijkverbruik. 

Overigens: om het verbruik te berekenen vaak wordt er gesproken over liters per 100 km. Bijvoorbeeld 6,7 l /100 km. Hoeveel benzine per km is dat? Deel 100 km door 6,7 liter en dan kom je uit op 1 liter op 14,9 km. Afgerond 1 op 15.

Hoe bereken je het brandstofverbruik?

Naast het opzoeken van de technische gegevens kun je natuurlijk de boordcomputer in je auto checken. Deze is echter bij het ene merk nauwkeuriger dan bij het andere.

  • Het beste is om bij een tankbeurt de kilometerstand te noteren (of de dagteller op nul te zetten).
  • Na de daaropvolgende tankbeurt deel je de hoeveelheid getankte liters door het aantal gereden kilometers.
  • Doe dit een paar keer en je weet vrij precies wat het brandstofverbruik is.

Wil je weten waar tanken het goedkoopst is in jouw omgeving? Kijk dan in de ANWB Onderweg app. Hier vind je eenvoudig alle brandstofprijzen van tankstations in Nederland

Alleen benzine berekenen of de totale autokosten?

Kun je reiskosten declareren bij je werk- of opdrachtgever, dan gebeurt dit meestal middels een vooraf afgesproken vaste prijs per kilometer. Vaak is dit de maximale belastingvrije vergoeding van € 0,21 per kilometer.

Nemen we dezelfde auto als hierboven (verbruik 1 liter op 15 km oftewel 6,7 l / 100 km), dan is die vergoeding genoeg om de brandstofkosten te betalen. Bij een literprijs van € 2,11 ben je dan immers zo'n € 14,14 kwijt per 100 km (6,7 x  € 2,11), terwijl je voor diezelfde 100 km € 21 kunt declareren (100 km x € 0,21). 

Vaste kilometerprijs kan ook

  • In plaats van brandstofkosten (Benzine, Diesel of LPG) te berekenen aan vrienden of familie, kun je ook met een vaste kilometerprijs kunnen werken. Een ritje kost immers meer dan alleen brandstof.
  • Je moet ook rekening houden met andere factoren die geld kosten, zoals onderhoud, bandenslijtage, afschrijving, verzekering etc.
  • Weten wat jouw auto echt per kilometer of maand kost? Check dan de ANWB Autokostentool.

Reiskosten elektrische auto berekenen

Bij de elektrische auto kijk je naar het verbruik in kWh/100 kilometer.

  • De kosten hangen echter sterk af van waar je de auto oplaadt en welke laadpas of app je gebruikt.
  • Bij een snellader langs de snelweg is opladen veel duurder dan bij een gewone laadpaal in de stad.
  • Thuis opladen is nog voordeliger, helemaal wanneer je zonnepanelen op het dak hebt.

De kosten van een rit met een elektrische auto zijn dus alleen maar te bepalen als je precies weet hoeveel je per kWh hebt betaald. Let overigens wel op: thuis kunnen de stroomtarieven bij een variabel energiecontract soms hoger liggen dan bij een openbare laadpaal.

Brandstofkosten berekenen met de ANWB Routeplanner

Helemaal handig: de ANWB Routeplanner neemt je alle rekenwerk uit handen. Voer je route en het gemiddelde verbruik van je auto in en dan zie je - naast alle gebruikelijk route-info - meteen wat de brandstofkosten zijn voor de rit. Kies je voor een bestemming in het buitenland, dan laat de routeplanner bovendien de tolkosten zien. Je vindt ‘m hier:

*Benzineprijs op basis van gewogen gemiddelde in de periode 01-08-2023 en 01-11-2023.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf429,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Volvo EX30.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.