Zo bereken je eenvoudig de brandstofkosten

Stel, je gaat met een paar vrienden met de auto van Zaandam naar Utrecht en hebt afgesproken om de brandstofkosten te delen. Hoe bereken je die kosten dan?

Brandstofkosten berekenen

Brandstofkosten bereken je heel eenvoudig op een stukje papier of met de rekenmachine van je mobieltje. Als je de afstand weet - of via een navigatieapp opzoekt - en je kent het gemiddelde brandstofverbruik van je auto, dan is het niet zo moeilijk om op basis van de literprijs de brandstofkosten te berekenen. Neem bijvoorbeeld de reis van Zaandam naar Utrecht, een afstand van 60 kilometer. Stel dat je auto een verbruik heeft van 1 op 15 en de benzine kost € 2,02 per liter. Dan ziet de rekensom er als volgt uit:

Eerst deel je de afstand door het verbruik per kilometer. Deze uitkomst vermenigvuldig je met de brandstofprijs en dat levert de totale kosten per rit op. In cijfers:

60:15 = 4 liter verbruikte brandstof. Dit vermenigvuldig je met de literprijs, € 2,02 in ons geval. Dan kom je uit op € 8,08 aan brandstofkosten.

Het verbruik van je auto kun je ondere andere terugvinden in de technische gegevens, bijvoorbeeld door je auto op te zoeken op onze Test & Specificatie-pagina's. Daar zie je naast het door de fabrikant opgegeven verbruik ook een door de ANWB vastgesteld praktijkverbruik.

Hoe bereken je het brandstofverbruik?

Naast het opzoeken van de technische gegevens kun je natuurlijk de boordcomputer in je auto checken. Deze is echter bij het ene merk nauwkeuriger dan bij het andere. Het beste is om bij een tankbeurt de kilometerstand te noteren (of de dagteller op nul te zetten). Na de daaropvolgende tankbeurt deel je de hoeveelheid getankte liters door het aantal gereden kilometers. Doe dit een paar keer en je weet vrij precies wat het brandstofverbruik is.

Alleen brandstofkosten berekenen of de totale autokosten?

Kun je reiskosten declareren bij je werk- of opdrachtgever, dan gebeurt dit meestal middels een vooraf afgesproken vaste prijs per kilometer. Vaak is dit € 0,19 per kilometer. Verbruikt je auto 6,7 l/100 kilometer (dat is 1 circa op 15), dan is die vergoeding genoeg om de brandstofkosten te betalen. Bij een literprijs van € 2,02 ben je dan ongeveer € 13,50 kwijt per 100 km, terwijl je voor diezelfde afstand dus € 19 kunt declareren. 

In plaats van brandstofkosten te berekenen aan vrienden of familie, zou je dus net zoals in werksituaties met een vaste kilometerprijs kunnen werken. Een ritje kost immers meer dan alleen brandstof. Je moet ook rekening houden met andere factoren die geld kosten, zoals onderhoud, bandenslijtage, afschrijving, verzekering etc. Weten wat jouw auto echt per kilometer of maand kost? Check dan de ANWB Autokostentool.

Reiskosten elektrische auto berekenen

Bij de elektrische auto kijk je naar het verbruik in kWh/100 kilometer. De kosten hangen echter sterk af van waar je de auto oplaadt en welke laadpas of app je gebruikt. Bij een snellader langs de snelweg is opladen veel duurder dan bij een gewone laadpaal in de stad. Thuis opladen is nog voordeliger, helemaal wanneer je zonnepanelen op het dak hebt. De kosten van een rit met een elektrische auto zijn dus alleen maar te bepalen als je precies weet hoeveel je per kWh hebt betaald. Let vandaag de dag overigens wel op: thuis kunnen de stroomtarieven bij een variabel energiecontract soms hoger liggen dan bij een openbare laadpaal.

Hier lees je meer over de kosten van elektrisch rijden.

Brandstofkosten berekenen met de ANWB Routeplanner

Helemaal handig: de ANWB Routeplanner neemt je alle rekenwerk uit handen. Voer je route en het gemiddelde verbruik van je auto in en dan zie je - naast alle gebruikelijk route-info - meteen wat de brandstofkosten zijn voor de rit. Kies je voor een bestemming in het buitenland, dan laat de routeplanner bovendien de tolkosten zien. Je vindt ‘m hier:

ANWB Routeplanner